45 ميليارد دلار تجارت جهاني در حوزه بذر و اصلاح آن
نگاهی به جديدترين يافته های ارقام بذر در ايران در گفتگو با رئيس موسسه تحقيقات اصلاح و تهيه نهال و بذر
دکتر گودرز نجفيان، محقق و به نژادگر گندم و رئيس موسسه تحقيقات اصلاح و تهيه نهال و بذر که مسئوليت برنامه به نژادي گندم آبي براي مناطق معتدل کشور را بيش از يک دهه بر عهده دارد. گروه تحت مسئوليت وي از سال 1386 تاکنون 6 رقم جديد گندم آبي را به کشاورزان مناطق معتدل معرفي نموده است.
به گفته وي هم اکنون بيماري هاي قارچي گندم عمدتاً به واسطه کاشت ارقام مقاوم تحت کنترل است و در صورت عدم وجود ارقام مقاوم (اصلاح شده) لازم بود تا سالانه ميليون ها دلار صرف خريد سم براي کنترل شيميايي اين بيماري ها شود. همچنين ارقامي از گندم در موسسه اصلاح بذر و نهال به کشاورزان معرفي شده اند که بهره وري مصرف آب آن ها بسيار مطلوب است و همين خصوصيت باعث توسعه اين ارقام شده است.
برداشت بيش از 10 تن در هکتار نتيجه ارقام معرفي شده گندم آبي
رئيس موسسه تحقيقات اصلاح و تهيه نهال و بذر با اشاره به اينکه با کاشت بذر اصلاح شده در صورت رعايت تغذيه صحيح گياه، مديريت مکانيزاسيون درست و با استفاده درست سموم آفت کش و علف کش، پتانسيل هاي ژنتيکي ارقام اصلاح شده به منصه ظهور مي رسد، خاطرنشان کرد: برداشت عملکرد هاي بيش از 10 تن در هکتار کشاورزان پيشرو از ارقام معرفي شده گندم آبي در سال هاي اخير است. قدم اول افزايش بهره وري توليد در هر محصولي استفاده کشاورزان از بذر و رقم اصلاح شده است. اين موضوع در کشور ايران که دچار تغييرات و چالش هاي آب و خاک است بيشتر نقش آفرين است. در مزارع مواجه با شوري آب و خاک تنها با کاشت ارقام متحمل به شوري ميتوان توليد غذا انجام داد و بهره وري توليد ارقامي که با چالش هاي اينگونه اي سازگاري بيشتري دارند بالاتر است.
وي با بيان اينکه اکنون که امروز با مشکلاتي مانند تغيير اقليم، کاهش منابع آب، کاهش حاصل خيزي خاک ها، فرسايش منابع ژنتيکي مواجه هستيم و لازم است با تغيير رويکرد به جنگ اين چالش ها رفت، خاطرنشان کرد: اجراي سياست هاي افزايش بهره وري مصرف آب الزاميست. يکي از راهکارها در اين راستا استفاده از ارقام متحمل به کم آبي و خشکي است که اين موسسه در اين جهت گام برداشته است. تغيير الگوي کاشت موضوع مهمي است و بايد در سياست ها در نظر گرفته شود. البته موتور محرکه تغيير الگوي کاشت در هر منطقه ابتدا مباحث اقتصادي، وجود بازار و تقاضاي موثر براي يک محصول خاص است و به تبع آن مسائل و الزامات فني بايد لحاظ گردند. سياست هاي حفظ منابع خاک و افزايش حاصل خيزي خاک مانند حرکت در جهت اصلاح تناوب هاي زراعي، استفاده از کشاورزي حفاظتي، جلوگيري از سوزاندن بقاياي محصول قبلي بايد سر لوحه کار قرار گيرد.
دکتر نجفيان در خاتمه با تاکيد بر اينکه کشاورزي بستر زندگي است و همواره نيازمند توجه و سرمايه گذاري بيشتر است، يادآور شد: براي جلوگيري از مهاجرت ساکنين روستاها به شهرها و افزايش معضلات اشتغال بايد روستاها و مناطق کشاورزي کشور آباد شوند. اين کار نيازمند توجه مسئولين رده بالاي کشور در طراحي و اجراي برنامه هاي 5 ساله است.