آرداتاق بازرگانیبین‌المللیشماره 70گفتگوگفتگو با بخش خصوصیگندم

ایران بازنده بازی اقتصادی جام جهانی قطر است یا برنده؟

عضو هیئت مدیره اتاق بازرگانی ایران و قطر پاسخ می‌دهد

جام جهانی قطر/ بازار قطر، فرصت خوبی برای سرمایه‌گذاران ایرانی در بخش‌های صنایع ساختمانی، مواد غذایی و صنایع وابسته  است اما سیاست اقتصادی نامناسب با قطر موجب شده که فرصت‌های طلایی بازار این کشور از دست برود. حال با توجه به برگزاری جام جهانی فوتبال در قطر باید دید که ایران فارغ از دنیای فوتبال آیا در زمین اقتصاد حرفی برای گفتن دارد.

سیدمحمد میرانی، عضو هیئت مدیره اتاق بازرگانی ایران و قطر درباره چالش‌های تجارت میان این دو کشور گفت: موضوع حمل و نقل و کشتیرانی از معضلات اساسی بر سر راه تجارت دو کشور است و متاسفانه با وجود وعده‌های دولت ایران و قطر مبنی بر راه‌اندازی خط کشتیرانی منظم هنوز هیچ اقدامی جهت تحقق این وعده صورت نگرفته است.

 

وی با اشاره به این که نبود خط کشتیرانی منظم بین بنادر جنوبی ایران و بنادر اصلی قطر،  بازرگانان و تولیدکنندگان ایرانی را دچار چالش کرده است، گفت: در حال حاضر تجار ایرانی به دلیل نبود خط مستقیم کشتیرانی، کالای خود را به صورت سنتی و از طریق لنج ارسال می‌کنند که این موضوع هزینه تمام شده صادرات را به صورت سرسام‌آور افزایش می‌دهد.

درحالی که در صورت دسترسی به خط مستقیم کشتیرانی از طریق بنادر بوشهر به بندر حمد قطر می‌توان در فاصله زمانی کم و با قیمت نازل‌تر کالای ایرانی را به قطر ارسال کرد.

 

وی ادامه داد: در روزهایی که قطر مورد تحریم عربستان و کشورهای اتحادیه عرب قرار گرفت، ترکیه با سرعت عمل بالایی وارد بازار قطر شد و با ایجاد خط مستقیم حمل و نقل کشتیرانی از بنادر ترکیه به قطر، توانست نبض بازار این کشور را به دست بگیرد. این در حالی است که ترکیه برای ارسال کالای خود به قطر مسافت طولانی را در پیش دارد

زیرساخت های نامناسب بر سر راه تجارت ایران و قطر

میرانی با گلایه از زیرساخت‌های نامناسب در بخش پرواز به قطر اظهار کرد: در حال حاضر، تنها ایرلاین مناسب برای پرواز به این کشور عربی، هواپیمای قطری است که متأسفانه نرخ بلیط آن بسیار گران است و این موضوع امکان سفر مرتب به قطر برای بازاریابی را از تجار ایرانی سلب کرده است. لذا در صورت فراهم‌سازی زيرساخت‌ها در بخش حمل و نقل هوایی علاوه بر تحقق پروازی مقرون‌به‌صرفه می‌توان از طریق بخشی از کالاهای ایرانی را به قطر صادر کرد.

 

 

وی درباره همکاری ایران با قطر در بخش کشاورزی گفت: کشور قطر در طرح ۲۰۳۰ برای بخش کشاورزی و کشت فراسرزمینی شرایط مساعدی را برای کشورهای مختلف به‌ویژه ایران مانند ثبت شرکت، ارائه زمین و گلخانه و… را ایجاد کرده است. لذا کشورهای مختلف با استفاده از این طرح علاوه تحقق اهداف خود می‌توانند نیازهای کشاورزی قطر را نیز رفع کنند.

 

همچنین در حال حاضر ظرفیت قطر برای تولید محصولات مصرفی خود ۴ درصد است و در طرح ۲۰۳۰ مقرر شده است که تولیدات کشاورزی قطر تا ۸۰ درصد افزایش یابد.

 

 

میرانی درباره وضعیت صادرات مشتقات گندم از ایران به قطر گفت: قطر دارای بازار مناسبی برای جذب محصولاتی همچون ماکارونی، آرد، بیسکویت است، اما متأسفانه تجار ایرانی به دلیل بازاریابی نادرست در تصاحب بازار قطر در این حوزه ناموفق بوده‌اند. این در حالی است که کالاهای ایرانی از کیفیت و بسته‌بندی مناسبی بهره‌مند هستند.

همچنین در شرایط فعلی و غیبت ایران،  کشورهایی همچون ترکیه، آلمان و انگلیس با تبلیغات درست توانسته‌اند محصولات خود را در قطر به فروش برسانند.

 

وی در خصوص برگزاری جام جهانی در قطر و فرصت‌های اقتصادی ناشی از آن گفت: جام جهانی، فرصتی طلایی برای کشورها جهت معرفی محصولات و پتانسیل‌های اقتصادی است و کشورهای مختلف از چند ماه گذشته برای این رویداد ورزشی و اقتصادی برنامه‌ریزی کردند اما متاسفانه ایران در دقیقه ۹۰ به فکر بهره‌وری از فرصت‌های جام جهانی افتاده است. البته هنوز ۲۴۰ روز تا جام جهانی قطر فرصت باقي است و تجار ایرانی می‌توانند با برنامه‌ریزی بهترین استفاده را از این موقعیت ناب ببرند.

 

 

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا