انسان از هزاران سال پیش، از زمانیکه برای تامین نیازهای خود پی به این مساله برد که میبایستی با همنوعان خود در تعامل و همزیستی مسالمت آمیز به سر برده و برای تامین نیازهایی از زندگیش به مبادله و یا خرید و فروش کالا بپردازد؛ در همین زمان بود که احساس نیاز به وسیله ای برای اندازه گیری کالاها پیداشد
لذا اولین ترازو به صورت کاملا ابتدایی ساخته شد و با مقایسه وزن دو شی با یکدیگر کار توزین انجام می شد. امروزه سیستم توزین در کارخانجات آرد نیز مورد استفاده قرار می گیرد که با توجه به اهمیت این سیستم و چالش هایی که کارخانجات در این راستا دارند؛ در ادامه به تشریح در این خصوص می پردازیم.
صنعت توزین در جهان از سه جهت، دلایل استفاده از توزین و توسعه دانش آن، تعریف وزن و تجاری سازی آن در صنعت، تاریخچه ابداع ابزار و دستگاه های اندازه گیری دارای تاریخچه است اما از آنجاییکه تاریخچه توزین دارای ابعاد گوناگون بوده و ممکن است توضیح این جزییات در این مجال نگنجد لذا در این بخش به توضیح انواع تجهیزاتی که در کارخانجات آردسازی به جهت ابزار اندازه گیری استفاده می شود می پردازیم.
باسکول کامیون کش:
اولین وسیله اندازه گیری وزن استفاده شده در کارخانجات باسکول کامیونکش می باشد که انواع اولیه آن بصورت مکانیکی و یا شاهینی بوده است که در برخی از کارخانجات همچنان از همان باسکول های قدیمی استفاده می شود. اساسا مکانیزم باسکول های جدید بر مبنای لودسلی میب اشد که وظیفه اندازه گیری مقدار نیروی وارد شده برصفحه را بر عهده دارد و از طریق مبدل آنالوگ به دیجیتال مقدار نیروی وارد شده به صورت عدد در صفحه نمایشگر نشان داده می شود. البته حتما میبایستی پس از نصب باسکول و قبل از بهره برداری تمامی لودسلها یکبار به صورت مجزا و یکبار هم به صورت جمعی کالیبره گردند.
لودسل:
لودسل یک سنسور الکترونیکی برای اندازه گیری وزن و نیرو است که با اعمال نیرو بر روی آن یک سیگنال الکتریکی ضعیف در حد میلی ولت روی سیم های خروجی آن ظاهر می شود. در واقع لودسل یک مبدل یا ترانسدیوسر می باشد که نیرو و فشار را به سیگنال های الکتریکی استاندارد تبدیل می کند و در انواع کششی، خمشی، فشاری و پیچشی ساخته شده است.
موارد کاربرد لودسل:
لودسل برای اندازه گیری نیرو در کارخانجات مختلف و نیز اندازه گیری کشش کابل ها و کشش نخ در کارخانجات نساجی و سایر صنایع استفاده می شود. اندازه گیری وزن به طریق دیجیتال در ترازوهای الکترونیکی نیز نیازمند لودسل می باشد. امروزه انواع مختلف لودسل با ظرفیت های متفاوت در ساخت ترازوها و باسکول های الکترونیکی کاربرد فراوان دارد. سیستم های اتوماتیک بر اساس اندازه گیری وزن مواد در کارخانجات موادغذایی، کارخانجات آسفالت، پلانت های موادشیمیایی همه از لودسل استفاده می نمایند.
مهم:
برای نصب یک لودسل و داشتن سیستم توزین پایدار احتیاج به پایه و نگهدارنده لودسل(مانتینگ) داریم که طراحی و ساخت مانتینگ یک لودسل، کاری است تخصصی که با توجه به مورد استفاده لودسل متفاوت است.
پارامترهای مشخص یک لودسل:
1.ظرفیت لودسل(حد تحمل ماکزیمم نیرو)
2.نوع لودسل(کششی، فشاری، خمشی و…)
3.میزان اهم ورودی و خروجی
4.میزان ماکزیمم میلی ولت خروجی به ازای تغذیه یک ولت
5.حد دمایی کارکرد
6.میزان خطا بر حسب درصد (هر چه کمتر باشد لودسل مرغوب تر است)
7.اندازه فیزیکی
8.نحوه نصب و اعمال نیرو
9.کلاس دقتC3C4C5C6…
در این بخش پس از معرفی و توضیح در مورد لودسل و انواع آن، در خصوص مانیتورینگ کارخانه آرد، مزایا و محاسن آن توضیحاتی ارایه می گردد.
مانیتورینگ:
برای مانیتورینگ کارخانه آرد با استفاده از چند سیستم توزین آنلاین که در بخش های مختلف از جمله ورودی گندم پیش از بوجاری، ورودی والس اول کارخانه )والس (B1، ورودی بخش ضایعات کارخانه، ورودی مخزن سبوس، خروجی سه خط تولید آرد (البته لازم بذکراست که در برخی کارخانجات بیش از سه نوع آرد تولید می شود
که بهتر است در خروجی هر خط تولید آرد یک توزین نصب گردد) و خروجی تمام این سیستم های توزین به یک کامپیوتر مرکزی وصل می شود که به مجموعه این سیستم Dataaquazation و یا سیستم جامع جمع آوری اطلاعات گفته می شود که با اتصال این سیستم به اینترنت و نصب نرم افزار بر روی گوشی تلفن همراه می توان تمامی مراحل فرآیند تولید را در هر مکانی بر روی کره زمین مشاهده نمود. با نصب و اتصال این سیستم به تجهیزات فرآیند تولید این امکان به مدیر تولید و کارفرما داده می شود که در هر لحظه با توجه به آلارم های موجود در این سیستم نسبت به مدیریت یکپارچه و دقیق فرآیند تولید اقدام نمایند. همچنین از تصمیم گیری های سلیقه ای پرهیز خواهد شد.
مزایای سیستم جامع اطلاعات:
1.ثبت دقیق تمامی اطلاعات مربوط به فرآیند تولید
2.امکان ذخیره سازی اطلاعات تا ده سال و حتی بیشتر از این زمان
3.امکان چاپ و پرینت گرفتن تمامی اطلاعات به صورت فایل اکسل جهت مستندسازی
4.عدم امکان ایجاد تغییرات در اطلاعات ذخیره شده جهت بهره برداری منفی احتمالی پرسنل
5.امکان تحلیل اطلاعات استخراج شده جهت ایجاد تغییرات در فرآیند تولید به عنوان مثال با توجه به اطلاعات دریافتی مدیر تولید متوجه می شود که مقدار سبوس تولیدی بیش از مقدار استاندارد می باشد لذا با توجه به گزارشات موجود در سیستم نسبت به بررسی علت این مساله اقدام می نماید.
6.امکان رسم نمودارهای تحلیلی برای تک تک مراحل از جمله بخش های سیلوهای گندم و اختلاط سازی گندم، بخش فرآیند تولید آرد و میکسینگ پلنت و نحوه فرمولاسیون آرد جهت تولید آرد با کیفیت یکسان دائمی.
با توجه به اینکه موضوع توزین دارای ابعاد گوناگونی می باشد مطالب گفته شده در این مقاله در این بخش برای اینکه رشته افکار مدیران محترم را مغشوش نکنیم بصورت کلی گفته شده است و قابل ذکراست که هرکدام از این موضوعات خود می تواند یک عنوان برای مقاله مبسوطی در این زمینه باشد که در فرصت های آتی میتوان به آن پرداخت.