کنترل تولید درصد آرد در سبوس یکی از عوامل مهمی است که باید کارخانجات آرد آن را رعایت کنند. در همین راستا مصطفی یعقوبی بهابادی، دیاگرامیست به بررسی برخی از عوامل افزایش تولید آرد در سبوس و راهکارهای حل این موضوع پرداخته است.
- عدم خرد کردن در غلطکهای صاف که سبب شیفت آرد به پاساژهای بعدی الک میشود که در این شرایط هر پاساژ کار خود را به درستی انجام نخواهد داد و در انتها با سبوس خارج خواهد شد. در واقع این مشکل به دو دلیل تنظیم نبودن غلطکهای صاف و عدم کنترل روزانه توسط اپراتورها و خرابی غلطکهای صاف و از بین رفتن سند بلاست غلطکها و یا کوچک شدن قطر غلطکها از حد معمول خود میباشد که در ضمن P.m (دور غلطکها در هر دقیقه) در این موضوع نقش دارند.
- فشار زیاد در غلطکهای شیار دار که باعث ریز شدن سبوس میشود و آرد با سبوس ریز مخلوط شده و استحصال درست انجام نمیشود.
- عدم نظافت و بازدید به موقع پاساژهای الک که یک عامل مهم میباشد.
- میزان تایم خواب و رطوبت زیاد به ویژه در خواب دوم
- افزایش میزان خواب دوم باعث چرمینه شدن بیش از حد سبوس شده و در زمان آسیاب شدن به دلیل خواصیت الاستیکی بیش از حد در پوسته، غلطکها نخواهند توانست پوسته سبوس را به راحتی تراش دهند و آرد با پوسته سبوس از خط خارج خواهد شد.
- عدم نظافت به موقع تایفونها و یا عدم توریبندی مناسب برای تایفونها و مغزگیرها
- وجود مشکل در دیاگرام الک و سایز بندی نامناسب تورها به دلیل عدم تقسیم بار مناسب وتخلیه بار در پاساژهای مربوطه
- تناژ دادن بیش از حد از ظرفیت الک و والسها که سبب میشود غلطکها، زمان کافی برای برش زدن و آسیاب کردن نداشته باشند.
چگونه با افزایش آرد در سبوس میتوان مبارزه کرد؟
میزان آرد در سبوس معمولا 1 تا 2 درصد است و اگر کارخانهای بیشتر از این میزان آرد در سبوس داشته باشد با مشکل رو به رو هستند که باید با استفاده از دو راهکار ذیل منشا مشکل خود را تشخیص دهند.
- اگر درصد سبوس کارخانه، طبق اعداد استانداردی باشد و پس از مدتی فعالیت دچار این مشکل شده باشد باید بر روی مشروطسازی گندم، نظافتهای الکها، تایفونها و غلطکها به ویژه قسمت ریداکشن یا غلطک صاف کار کنند و تاریخ تعویض و کارکرد غلطکهای صاف را بررسی کند.
- در صورت اینکه کارکرد کارخانه آرد در سبوس بیش از میزان استاندارد باشد باید مشکل دیاگرام الک و تقسیم بار و سایزبندی توریها و تایفونها بررسی شود.