آییننامه درجهبندی کارخانههای آرد در کشور مربوط به سال 1385 است و تاکنون بازنگری در آن صورت نگرفته است. بااینحال همچنان در برخی استانهای کشور، فرآیند تخصیص سهمیه گندم بر اساس رتبه کارخانهها به دلایل متعدد رعایت نمیشود.
تخصیص گندم
مهندس معتمدوزیری، مدیرعامل آرد فجر سنندج در گفتوگو با نگاشته درباره وضعیت تخصیص گندم در استان کردستان گفت: در استان کردستان، درجهبندی کارخانههای آرد بر میزان تخصیص سهمیه گندم آنان، تأثیری ندارد. حتی در سالهای گذشته کارخانههایی داشتیم که با وجود امتیاز پایین درجهبندی، از طریق رایزنی با سازمانهای مختلف توانستند سهمیه گندم بیشتری کسب کنند.
بر این اساس، چنانچه درجهبندی به شیوه درست لحاظ شود و سهمیه کارخانههای آرد بر اساس درجهبندی تعلق بگیرد، میتوانیم شاهد تأثیرات مثبت در صنعت باشیم؛ اما متأسفانه آنطور که بایدوشاید درجهبندی در استان کردستان صورت نگرفته است.
کارخانههای آرد فعال در استان کردستان
وی ادامه داد: در حال حاضر، 11 کارخانه آرد در استان کردستان فعال است. در شهرستان سقز نیز دو کارخانه آرد مستقر است که یکی از کارخانههای آرد بهتنهایی میتواند نیاز شهرستان را تأمین کند. یکی از کارخانه ها به دلیل همجواری با مرز سهمیه بیشتری از گندم به آنان تخصیص مییابد؛ این در حالی است که ازنظر درجهبندی نیز رتبه پایینی برخوردار است.
وی با اشاره به اینکه دو کارخانه شهر سنندج با 40 درصد ظرفیت خود فعالیت میکنند، گفت: به دلیل اعطاء مجوز بیش از ظرفیت استان ، شاهد هستیم که از دیگر شهرستانهای استان به شهر سنندج آرد تزریق میشود؛ درصورتیکه دو کارخانه مستقر بهآسانی میتوانند آرد سنندج را تأمین کنند.
رعایت بیش از ۸۰ درصدی میزان سبوسگیری در کارخانههای آرد کردستان
معتمدوزیری درباره شبهات میزان سبوسگیری در کارخانههای آرد گفت: در استان کردستان با توجه به نظارت شدید معاونت غذا و داروی استان، میزان سبوسگیری تا 80 درصد در استان رعایت میشود. همچنین بهمحض مشاهده هرگونه تغییر در میزان درصد سبوسگیری کارخانههای آرد، واحد متخلف در صورت تکرار به مراجع قضایی ارجاع داده میشود.
وی در پایان با تأکید بر اتمام ذخایر گندمهای وارداتی استان کردستان گفت: با توجه به اینکه گندم استان کردستان از کیفیت قابل قبولی برخوردار نیست؛ در صورت تأمیننشدن گندم وارداتی جهت اختلاط، با مشکل کیفیت آرد تولیدی روبهرو خواهند شد.