برگ برنده کشت فراسرزمینی گندم در روسیه در دست ایران است یا پوتین؟!
رئیس انجمن کشت فراسرزمینی پاسخ میدهد
با ورود هیئت روسی به ایران و گفتوگو با اعضای اتاق بازرگانی تهران، پیشنهاد جالب و اقتصادی روی میز ایران قرار گرفت، پیشنهادی که زمزمه آن در سالهای گذشته هم شنیده میشد اما اینک در میانه جنگ اوکراین و تهدید امنیت غذایی و شوک افزایش قیمتها، جدیتر شده است.
هیئت روسی به ایران پیشنهاد داده است که حدود 100 هزار هکتار زمین کشاورزی در روسیه برای کشت فراسرزمینی در اختیار ایران قرار بگیرد.
به گفته علی رضوانیزاده، رئیس انجمن کشت فراسرزمینی تمام کشورهای خواهان توسعه به دنبال جذب سرمایه خارجی هستند. روسیه بر اساس مصوبه سال گذشته باید 4 میلیون هکتار از زمینهای مرتعی خود را به زمین کشاورزی تبدیل کند لذا برای نیل به این هدف باید سرمایهگذار خارجی جذب کند و افزون بر بهکارگیری نیروی انسانی، به افزایش تولید نیز برسد.
فواید کشت فراسرزمینی برای روسیه و ایران
وی درباره فواید کشت فراسرزمینی برای روسیه و ایران گفت: در صورت تحقق این موضوع، روسیه علاوه بر دستیابی به توسعه میتواند سهم خود را در نقشآفرینی در بازار، اشتغالآفرینی و بازارگردانی افزایش دهد و ایران نیز بالطبع از این سرمایهگذاری منتفع خواهد شد. همچنین روابط اقتصادی و سیاسی دو کشور محکمتر میشود.
رضوانیزاده با بیان اینکه بخش کشاورزی فراسرزمینی برای روسیه فرصت نیست، گفت: در حال حاضر، روسیه از صادرات غلات بهعنوان ابزار سیاسی و نظامی و جنگی استفاده میکند؛ اما با وجود این موضوع، کشوری مانند عربستان سعودی که در روسیه اقدام به سرمایهگذاری کرده است؛ بدون پرداخت عوارض صادراتی و با عبور از محدودیتهای روسیه، گندم تولیدی خود را از این کشور خارج کرده و در بازار مدنظر خود میفروشد.
بنابراین با وجود جنگ، جذب سرمایهگذار خارجی در این برهه برای روسیه صرفه اقتصادی ندارد و برای کشور سرمایهگذار مقرون به صرفه است.
کشت فراسرزمینی گندم صفر است!
رضوانیزاده در بخش دیگر گفتوگو درباره وضعیت کشت فراسرزمینی گندم و دانههای روغنی گفت: مسئولان کشور از سال 95 نسبت به کشت فراسرزمینی توجه نشان دادهاند و دولت قبل آییننامه کشت فراسرزمینی را تدوین کرد؛ اما متأسفانه به دلیل ملاحظات دست و پا گیر به آن جامه عمل پوشانده نشد. علاوه بر این، حضور کمرنگ بخش خصوصی در این حوزه به ناکامی ایران در بخش کشت فراسرزمینی گندم و دانههای روغنی منجر شده است.
فعالیت بخش خصوصی در واردات گندم
وی با اشاره به فعالیت بخش خصوصی در حوزه کشت فراسرزمینی گندم اظهار کرد: بخش خصوصی به دلیل مشکلات تخصیص ارز و مانعتراشیهای دولتی و موانع بانکی، گندم تولیدی خود از طریق کشت فراسرزمینی را در خارج از کشور به فروش میرساند و سرمایهگذاری بخش خصوصی در این حوزه وارد سفره غذایی کشور نمیشود.
این فعال اقتصادی با تأکید بر تقویت بخش لجستیک در کشور گفت: ترکیه به دلیل برخورداری از شرایط مطلوب لجستیک و دسترسی به دریای سیاه از صادرات غلات روسیه و اوکراین بهره میبرد. از این رو، ایران در صورت تقویت سیستم حمل و نقل و لجستیک چه بسا برگ برندهای برای نقشآفرینی در منطقه داشته باشد.
خبرنگار: شیرین قنبری