آيا روند سياسی کشور بهبودی در وضعيت اقتصادی خواهد داشت؟
گفتگويی متفاوت با مهرزاد جمشيدی رياست انجمن آسيابانان خاورميانه و آفريقا
رقابت هاي منطقه اي امروزه به يکي از مسائل بسيار مهم منطقه خاورميانه تبديل شده است. اين رقابت در سال هاي اخير با وقوع تحولات جديد در منطقه خاورميانه به بازي اصلي سياست در خاورميانه و بحران هاي منطقه تبديل شده است. منطقه خاورميانه با سرزميني به طول 11 هزار و عرض 5 هزار کيلومتر وسعت، داراي موقعيت استراتژيک و ژئو پوليتيک و در محل تلاقي محورهاي بزرگ ارتباطي زميني و ذخاير عظيم انرژي، همواره مورد توجه قدرت هاي بزرگ قرارداشته است.
ايران به عنوان يکي از قدرت هاي منطقه با چالش هاي رقابتي تاثير گذار، همواره چشم انداز رو به رشدي را تجربه کرده است.
مطلب فوق بخشي از گفتگوي اختصاصي آقاي مهرزاد جمشيدي رياست انجمن آسيابانان خاورميانه و آفريقا و مدير عامل آرد خوشه فارس با خبرنگار نگاشته است. وي در اين گفتگو نظرات جالبي در خصوص روند سياسي و اقتصادي جهان و تاثير آن بر اقتصاد ايران عنوان نموده است.
خروج انگلستان از اتحاديه اروپا (Brexit) موجي تازه در روند تعاملات اقتصادي، سياسي و جهاني
وي در ابتدا به يکي از بحث هاي داغ محافل بين المللي امروز يعني Brexit اشاره کرد و تحليل خود را اينگونه مطرح نمود: از سالها پيش بسياري از کشورها از جمله اروپايي ها (قبل از ورود چين به بازار) براي مقابله با قدرت اقتصادي آمريکا، پول رايج خود را ايجاد نمودند. کشور انگليس نه بخاطر سابقه اقتصادي خود (چراکه پنجمين رتبه اقتصاد جهان را در دست دارد) بلکه به دليل سابقه تاريخي، بعد از تشکيل اتحاديه اروپا قبول نکرد که عکس ملکه کشورش را از روي اسکناس هاي رايج خود حذف کند و براي معاملات روزانه از يورو استفاده کند. اما به هرحال شکل گيري منطقه يورو الگويي براي ساير کشورهاي جهان شد. عربستان در يک دوره به دنبال تجربه يورو و يکسان نمودن واحد پول کشورهاي عربي افتاد که با مخالفت کشور عمان مواجه شد.
به عقيده من به دنبال Brexit اشتياق کشورها براي يکپارچگي کمتر خواهد شد و خروج انگلستان از اتحاديه اروپا روندي تازه است که مي تواند ساختار همه مناطق دنيا و تعاملات کشورها را عوض کند. به عنوان مثال زمزمه هاي جدايي منطقه Basque region در شمال اسپانيا به گوش مي رسد، در بسياري از کشورهاي آفريقايي دولت ها درگير جدايي طلبان هستند، در آسيا نيز چين به صورت يک قطب جدا و قدرتمند اقتصادي و حتي سياسي فعاليت مي کند.
بهبود وضعيت اقتصادي ايران چگونه محقق خواهد شد؟
جمشيدي در پاسخ به اينکه وضعيت اقتصادي ايران در چه جرياني قرار گرفته، يادآور شد: کشور هاي منطقه همواره از ايران قدرتمند در هراس هستند. ويژگي منحصر به فرد ايراني ها، هوش و استعداد آنهاست، لذا تلاش قدرتمندان دنيا شايد روند پيشرفت ايران را آرام تر کند اما مانع آن نخواهد شد. از طرفي رهبران و مديران کشور از لحاظ سياسي بسيار پخته تر از ديگر کشورهاي منطقه هستند. در طول اين سال ها اتفاقات ناگوار زيادي از جنگ گرفته تا تحريم برسر کشورمان آمده است. امروز وضع اقتصادي رضايت بخش نيست اما بايد توجه داشت تحريم ها در طول 8 سال به نقطه اوج خود رسيد، لذا نبايد توقع داشته باشيم که در طول 2 سال به وضعيت عادي و قبلي بازگرديم چرا که براي بهبود وضعيت اقتصادي عوامل متعددي تأثير گذار است.
قصه تحريم هاي ايران روند بازي اقتصادي در جهان را تغيير داد!
از رياست انجمن آسيابانان خاور ميانه و آفريقا در خصوص ميزان بهره گيري اقتصادي ايران از بازار منطقه با توجه به شرايط کشورهاي همسايه سوال کرديم، وي اذعان داشت: به عقيده من از اين وضعيت در حال حاضر هيچ بهره اي نمي توان برد! قصه تحريم هاي ايران روند بازي اقتصادي در دنيا را به نحو عجيبي تغيير داد. براي اولين بار در تاريخ، بانک ها به ابزار اجرايي سياست هاي ضد ايران تبديل شدند. هيچ گاه انتقال پول در روند تحريم ها با مانع مواجه نشده بود اما در تحريم هاي عليه ايران، کشورهاي تحريم کننده مانع فعاليت بانک ها نشده اند، بلکه اعلام کردند اگر با کشورهاي تحريم شده کار کنيد، جريمه نقدي خواهيد شد و بايد تاوان پرداخت کنيد!
لذا تا زماني که مسائل بانکي حل نشود کاري از پيش نمي رود. هيئت هاي زيادي براي رفع مشکلات پولي و بانکي رفت و آمد کرده اند و علي رغم روند مثبتي که وجود دارد تعداد قراردادهاي بسته شده در طول اين مدت کوتاه بوده، به رقم انگشتان دست هم نمي رسد!
چرا حوزه غلات و صنعت آرد ما هيچ جذابيتي براي سرمايه گذاران خارجي ندارد؟
جمشيدي در ادامه به حوزه تخصصي غلات و چگونگي جذب سرمايه گذاري خارجي در اين بخش اشاره کرد و اظهار داشت: در پاسخ به اين سوال که آيا بازار ايران در حوزه غلات و فرآورده هاي آن براي سرمايه گذاران خارجي جذاب خواهد بود، نام شرکت SEABOARD را يادآور مي شوم که به عنوان شرکتي چند مليتي در ساير کشورها، کارخانه آرد احداث مي کند و به دليل جذابيت اين صنعت حضوري موثر در اغلب کشورهاي آفريقايي دارد، اما صنعت آرد ما هر چند ماه يک بار با تغيير سياست مواجه مي شود. تغيير نرخ آرد، عدم حق انتخاب خريد مواد اوليه توسط کارخانجات آرد و نوساناتي که هر از چند گاهي در سيستم آرد کشور اعمال مي شود، موجب سرخوردگي سرمايه گذاران اين صنعت شده است. همه در اين مملکت نگران قيمت نان هستند! سهميه بندي که مانعي بزرگ در رشد صنعت توليدي کشور است، تا کي ادامه خواهد يافت؟! متأسفانه تعدادي از واحدها هنوز موافق ادامه سيستم سهميه بندي هستند که اين مسأله نيز جاي بسي تأمل دارد.
به عقيده من تنها بخش جذاب حوزه غلات، فرآورده هاي آن و مواردي همچون توليد فروکتوز و فرآوري دانه هاي روغني است که به دليل نياز مبرم کشور در اين بخش، مي تواند براي سرمايه گذاران خارجي جذاب باشد. امروز کارخانجات آرد نيز در بخشي که مستقل از گندم دولتي کارمي کنند، مي توانند نوآوري و درآمدزايي کنند. براي مثال آرد خوشه فارس در حال حاضر تنها 20 درصد ظرفيت خود را از گندم سهميه بندي استفاده مي کند و 80 در صد ظرفيت را به صورت آزاد و مستقل فعال نگاه داشته است.