بین‌المللیشماره 53گفتگوگفتگو با بخش خصوصی

سایه‌اندازی بی‌اخلاقی تجار بر تجارت ایران و ترکیه

رئیس اتاق بازرگانی ایران و ترکیه مطرح کرد

ترکیه پنجمین مقصد عمده صادرات کالاهای ایرانی در ۴ ماه نخست امسال بوده است که در این مدت ۴۳ هزار تن کالا به ارزش ۴۰۵ میلیون دلار به این کشور صادر شده است و ۵ درصد از کل صادرات ایران طی این مدت به ترکیه صادر شده است. از سوی دیگر طی این مدت ۱ میلیون و ۸۷۰ هزار تن کالا به ارزش یک میلیارد و ۱۷۸ میلیون دلار از ترکیه وارد شده و این کشور سومین مبدا واردات کالا برای ایران بوده است. در همین راستا نگاشته در این شماره با مهرداد سعادت، رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و ترکیه در خصوص وضعیت تجارت ایران و ترکیه به گفتگو پرداخته است.

سایه‌اندازی بی‌اخلاقی تجار بر تجارت ایران و ترکیه

 

به گفته رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و ترکیه، این دو کشور در فصل نخست سال 2020 حدود 645 میلیون دلار تجارت کالایی داشته‌اند که این میزان نسبت به فصل نخست سال 2019 با کاهش 70 درصدی مواجه شده است. رقم تجارت سه ماهه نخست سال 2020، حدود 270 میلیون دلار مربوط به صادرات ایران به ترکیه و 376 میلیون دلار مربوط به واردات ایران از ترکیه بوده که هر دو نسبت به مدت مشابه سال 2019، کاهش داشته‌اند. اما بنابر آمارها نیاز وارداتی ترکیه در سال 210 میلیارد دلار است، اما حجم تجارت (صادرات و واردات) ما با این کشور به ۵ میلیارد دلار می‌رسد؛ در حالی که کشورمان پتانسیل 15 میلیارد دلار صادرات به ترکیه را دارد.

سهم 2 میلیارد دلاری تجارت ایران از بازار 210 میلیارد دلاری واردات ترکیه

وی با بیان اینکه ترکیه در سال 2019 حجمی بالغ بر 210 میلیارد دلار واردات داشته است، گفت: متاسفانه ایران با وجود پتانسیل 15 میلیارد دلاری برای صادرات به ترکیه در سال 2019، تنها توانست 2 میلیارد دلار از سهم بازار این کشور را به خود اختصاص دهد.

وی ادامه داد: در حال حاضر بحث اخلاق تجارت مهمترین مانع برای تجارت میان ایران و ترکیه است و ترک‌ها علاقه بسیاری برای تجارت با ایران دارند؛ اما متاسفانه برخی از تجار نابلد ایرانی به دلیل عدم آشنایی با قوانین تجاری و عدم رعایت اخلاق حرفه‌ای در تجارت، باعث ایجاد مشکلاتی برای طرف ترک شده‌اند که همین موضوع از رغبت ترک‌ها برای تجارت با ایران کاسته است. البته باید این نکته را خاطرنشان کرد که نحوه تجارت ترک‌ها هم به مثابه مدینه فاضله نمی‌باشد.  لذا اتاق بازرگانی ایران و ترکیه برای ترویج و نهادینه‌سازی اخلاق تجارت برای بازرگانان ایرانی تلاش‌های بسیاری را انجام داده است چراکه بخش دولتی و خصوصی عملکرد موفقی را در زمینه آموزش اخلاق تجارت نداشته‌اند. از سوی دیگر بر اساس یافته‌های اتاق بازرگانی ایران و ترکیه بسیاری از مشکلات تجاری میان ایران و ترکیه مربوط به عدم رعایت اخلاق تجارت می‌باشد.

 

اخذ 6 درصد مالیات مضاعف از محصولات ایرانی برای صادرات به ترکیه

سعادت در ادامه در خصوص سایر موانع تجارت میان ایران و ترکیه اظهار کرد: تحریم، عدم انتقال پول از سیستم بانکی، دریافت ۶ درصد مالیات مضاعف از کالاهای ایرانی توسط گمرک ترکیه؛ چون واردکننده ترک نمی‌تواند پول را از طریق سیستم بانکی به ایران پرداخت کند؛ تجارت میان دو کشور را با دشواری مواجه ساخته است. لذا با توجه به اینکه کشور ترکیه و ایران از مشکلات و دعواهای سیاسی به دور هستند، لازم است که با ارائه راهکارهایی تجارت میان ایران و ترکیه را تسهیل سازیم.

سعادت در خصوص وضعیت تبادلات محصولات کشاورزی میان ایران و ترکیه اظهار کرد: صادرات محصولات کشاورزی ایران به ترکیه در قالب تجارت ترجیحی می‌باشد که متاسفانه این اواخر با بروز مشکل در صادرات برخی کالاهای کشاورزی مانند محصول هندوانه، تجار ایرانی تمایلی به صادرات محصولات کشاورزی به ترکیه ندارند. همچنین وزارت جهاد کشاورزی ایران و ترکیه تفاهم نامه‌ای را با هم امضا کردند که در قالب تفاهم نامه کمیسیون مشترک دو کشور بوده و عملکرد این تفاهم‌نامه تاکنون در حد تبادل اطلاعات بوده است.

 

 

 

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا