آیا جلبک میتواند جایگزین غلات در خوراک دام و طیور شود؟
چند سالی است که استفاده از پروتئین میکروبی به جای پروتئین حاصل از غلات در حال نقد و بررسی است. پروتئین میکروبی به نوعی خوراک دام و طیور گفته میشود که از مخمر و جلبک به عنوان منبع پروتئین برای خوراک دام و طیور استفاده میکند.
جلبک قابلیت تولید در محیط های مصنوعی و کنترل شده را دارد
تحقیقات جدیدی که در موسسه Potsdam انجام شده است حاکی از این است که استفاده از این مواد برای تولید خوراک دام و طیور تأثیر شگرفی بر پایداری محصولات و آلوده نساختن کره زمین خواهد داشت.
استفاده از جلبک در محصولات مختلف، یکی از مهمترین بحثهای چند سال اخیر در بین دانشمندان حوزههای مختلف از محصولات دارویی و آرایشی تا مواد غذایی بوده است. جلبک قابلیت تولید در محیطهای مصنوعی و کنترل شده را دارد و اگر در خوراک دام استفاده شود میزان تولید متان توسط آنها را بسیار کاهش خواهد داد.
بیشترین میزان غذای دام در سراسر دنیا از سویا تهیه میشود
بیشترین میزان غذای دام در سراسر دنیا از سویا تهیه میشود. گیاه سویا ضرری برای محیط زیست ندارد اما هرگونه گیاهی که در این حجم تولید و برداشت شود مشکلاتی را برای محیط زیست به وجود خواهد آورد. استفاده از جلبک برای خوراک دام بحثی جدید نیست و حتی شرکتهایی هستند که در حال حاضر چنین خدماتی را ارائه میدهند اما تمرکز این دانشمندان در تحقیقات جدید بر روی تأثیرات زیست محیطی استفاده از جلبک است. از زمان جنگ سرد، به خصوص برای مأموریتهای فضایی از ترکیبات جلبک به عنوان غذا استفاده شده است.
این دانشمندان شبیه سازی کامپیوتری انجام دادند و فرض را بر این گذاشتند که با تأمین تنها 2 درصد از خوراک دام در جهان از جلبک، چه تغییراتی را در محیط زیست شاهد خواهیم بود. نتایج این شبیه سازی کامپیوتری شگفت انگیز بود:
- 8 درصد کاهش در مصرف نیتروژن (گیاه سویا مصرف بالایی از نیتروژن دارد)
- 7 درصد کاهش در تولید گازهای گلخانهای
- 6 درصد افزایش در زمینهای حاصلخیز قابل کشت
مطالعات دیگر نشان دادهاند که استفاده از پروتئین میکروبی تأثیر بسیار مثبتی بر سیستم گوارش دام خواهد داشت. در واقع این تأثیر مانند تأثیری است که ماست پروبیوتیک بر سیستم گوارش انسان دارد و میتواند با افزایش باکتریهای مفید مصرف آنتی بیوتیک را کاهش دهد.
دانشمندان امیدوارند که با گسترش استفاده از پروتئین میکروبی بای خوراک دام، این ماده مفید راه خود را به رژیم غذایی انسانها نیز باز کند. این پیشرفت به زودی اتفاق نخواهد افتاد زیرا در حال حاضر تولید و استفاده از غلات برای دام و انسان بسیا راحتتر و کم هزینهتر است.