هشدار متخصصان تغذيه در پي افزايش قربانيان مصرف نان سفيد
پيامبر عظيم شان اسلام در حديثي مي فرمايد خداوندا ميان ما و نان، جدايي مينداز. ارزشمندي نان براي انسان از آنجايي آغاز مي شود که براي حفظ معنويت، بايد حفظ انرژي کرد و انرژي از نان حاصل مي شود. از ديدگاه طب سنتي اسلامي نان توليدي امروز، تنها شبه نان است و نيازمند اصلاح است و وجود 10 ميليون نفر ديابتي اهميت ممانعت از مصرف نان سفيد و اصلاح پروسه توليد و مصرف آرد و نان را دو چندان مي کند.
استاد رسول حيدري به عنوان فعالي که در سراسر کشور به دنبال اصلاح سبک تغذيه است، بر اين عقيده است که بيماري دو بعد روح و جسم را درگير مي کند و با سه اصل آرامش، ورزش و خورش با تغذيه سالم درمان مي شود. خبرنگار نگاشته در اين شماره ميزبان اين پيشکسوت طب سنتي شده است.
نان سفيد هيچ جايگاهي در تغذيه ندارد!
وي در ابتدا با تاکيد بر جايگاه نان در طب سنتي گفت: در بيت “ز نيرو بود مرد را راستي، ز سستي کژي آيد و کاستي” بر اين موضوع اشاره دارد که بارز ترين خصوصيت و سنجش فرد سالم در طب اسلامي، خلق خوش است که از انرژي و خون پاک فرد حاصل مي شود. بنابراين اگر مردم از مسير صالح و حقيقت دور شده اند، براي آن است که فاقد نيرو هستند. ايرانيان انرژي خود را در درجه اول از نان، غلات و حبوبات تامين مي کنند. طب جديد بالاترين نياز سلول را کربوهيدرات مي داند که منبع اصلي آن منابع گياهي است و موجب تامين انرژي مي شود. در اين تامين انرژي سبوس گندم نقش مهمي ايفا مي کند و آرد سفيد که فاقد سبوس است، نمي تواند در بدن توليد انرژي کند.
مصرف نان سفيد موجب افزايش استرس در بدن
به گفته دکتر حيدري، طب سنتي، حفظ گرمي را ثروت و افزايش سردي را فقر مي نامد. از اين رو نان سفيد گرمي را از بدن خارج و راه را براي ورود سردي و خشکي که باعث افزايش استرس و بيماري مي شود را به بدن مي گشايد. امروزه ما نه با آگاهي نان مي خوريم و نه نان مي پزيم لذا لزوم برگزاري جلسه اضطراري در حوزه در حوزه نان بسيار ضروري است چراکه متاسفانه در سال هاي اخير ميزان پسماند نان در کشور معادل واردات گندم است.
اين متخصص طب سنتي با بيان اينکه هم اکنون نان هاي توليدي تنها به ظاهر سنتي هستند چراکه در نان هاي سنتي استفاده از آرد سفيد تعريفي ندارد، افزود: مصرف مغز گندم در طب سنتي نيز کاملا مردود است. غالب ارزش غذايي گندم را بايد در پوست آن يافت. پوستي که در معرض نور خورشيد، آب، باران و باد است و تمامي مواد معدني و ويتامين هاي مورد نياز را در خود حفظ کرده است.
وي با اشاره به افزايش حدود 30 درصدي پسماند نان کشور، اظهار داشت: اصلاح گندم با توجه به مصرف سرانه گندم تا 12 ميليون تن در سال غيرممکن است. بنابراين مي بايست برعکس شعار سال گذشته سازمان جهاني مبني بر از مزرعه تا بشقاب عمل کنيم و از بشقاب به مزرعه باز گرديم به اين صورت که با پخت نان کامل سبوس دار مي توان از ايجاد چندين تن پسماند نان جلوگيري کرد. همچنين پيشگيري از اسراف و پخت ناسالم نان يکي از مهم ترين راهکار هاي اصلاح نان کشور است تا اين آمار وحشتناک که گريبان گير نان کشور شده است، کاهش يابد.
سبوس گندم مصلح همان گندم است
وي استفاده از سبوس گندم را در کنار نان سفيد بر خلاف طب سنتي دانست و خاطرنشان کرد: طب سنتي بر آن است که سبوس گندم مصلح همان گندم است و اگر سبوس گندم را از آن جدا کنيم از مزاياي مفيد سبوس بي بهره خواهيم ماند. برنج سفيد و نان سفيد در رديف شيريني جات قرار دارند چراکه تبديل به قند و چربي مي شوند و وقتي در طب سنتي محصولي را تصفيه مي کنيم در واقع ارزش هاي غذايي آن را گرفته ايم. ما هر خوراکي، را غذا نمي ناميم و آن چيزي غذا است که مواد مغذي داشته و نياز سلول را برطرف کند و به توليد انرژي بپردازد. پس رسما نان سفيد غذا محسوب نمي شود و تنها رخوت، سستي، قند خون و چربي انسان را افزايش مي دهد.
نان سفيد و حدود 10 ميليون بيمار ديابتي در کشور
وي با بيان اينکه تا زماني که توليد آرد خبازي و قنادي جدا نشود، مشکلات آرد کشور حل نخواهد شد، يادآور شد: ضروري ترين گام براي ايجاد جامعه اي سالم اصلاح نان است چراکه مي توان وجود جمعيت حدود 10 ميليوني بيماران ديابتي را در مصرف نان سفيد جست و جو کرد. بنابراين نياز است تا طي جلساتي نياز هاي اساسي جامعه را الويت بندي کنيم و آنچه که بيش از همه موجب آسيب شده است، شناسايي و اصلاح شود. پسماند نان مساله اي اساسي در کشور است که باعث افزايش کاشت گندم در تمامي استان هاي کشور و از بين رفتن اراضي کشاورزي مي شود.
شايان ذکر است دکتر رسول حيدري مولف 7 جلد کتاب ازجمله” 365 غذاي سالم گياهي” با چهارده دوره چاپ، کتاب” غذاي سالم براي زندگي سالم”، “چگونه تن درست و با نشاط باشيم”، “تغذيه و روزه داري سالم”، “آداب و روزه داري از ديدگاه تغذيه”، “سم فودها” و” 40 برنامه غذايي سالم” است.