مجوز تاسیس کارخانه آرد در استان خراسان شمالی و بررسی آن در نگاشته بررسی می شود. پرونده مجوزهای جدید برای تاسیس کارخانه آرد این بار به استان خراسان شمالی رسید، استانی که با جمعیت 811.572 نفر دارای 6 کارخانه آردسازی فعال میباشد و این تعداد واحد آردسازی در حال حاضر با 30 درصد ظرفیت و پتانسیل خود مشغول فعالیت هستند.
حال زمزمههایی برای صدور مجوز احداث کارخانه آرد جدید در منطقه غلامان شنیده میشود. خبری که کام آسیابانان این استان را تلخ کرده است چراکه اگر گندم مازادی برای تولید آرد وجود دارد، باید به کارخانجات فعلی تزریق شود. واحدهایی که با رکود فعلی تولید و نبود سهمیه مناسب دچار هدررفت سرمایه شدهاند.
از سوی دیگر، بر اساس بخشنامه یزدان سیف، دبیر کارگروه گندم، آرد و نان کشور در مردادماه امسال، به جهت عدم توجیه فنی، اقتصادی و ملی برای سرمایهگذاری جدید در حوزه آسیابانی و کاهش کارایی و رقابت در میان واحدهای موجود، استانداران محترم 31 استان کشور باید از صدور هرگونه مجوز جدید خودداری نمایند. همچنین بر اساس گزارش وزارت صمت، فعالیت تولید آرد در زمره نخست رشته فعالیتهای اشباع و دارای ریسک سرمایهگذاری بالا است که این موضوع خود مهر تاییدی برای ممانعت از صدور مجوزهای جدید کارخانه آرد میباشد.
وضعیت تولید گندم منطقه غلامان به چه صورت است؟
اما برویم سراغ منطقه غلامان که برای تاسیس کارخانه آرد در این منطقه درخواست مجوز داده شده است. این منطقه بسیار کم باران میباشد و زمینهای زراعی آن بسیار ضعیف است که در صورت وجود بارندگی فراوان، هر هکتار آن قابلیت تولید میانگین ۸۰۰کیلو گندم را دارد. منطقه غلامان بر اساس آمار سازمان تعاونی روستایی در سال 99 حدود 775 تن تولید گندم داشته است. از سوی دیگر، خرید گندم در کل منطقه شامل راز، جرگلان و غلامان در دو سال گذشته حدود ۳۵۰۰تن یعنی خوراک کمتر از ۱۰روز استان بوده است که 90 درصد این میزان نیز مربوط به راز و جرگلان بوده است.
لذا با توجه به شرایط اقلیمی منطقه غلامان و کم ارزش بودن و کم بهره بودن زمین، کاشت گندم در این منطقه با ریسک فراوان روبهرو است و با توجه به میزان تولید سال ،۱۳۹۹ عملکرد در هکتار کمتر از هزینه انجام شده بوده و با ضرر و زیان همراه است.
این روایت بخشی از ابعاد منفی ماجرای درخواست مجوز کارخانه آرد برای منطقه غلامان است.
در ادامه خبرنگار نگاشته برای کنکاش درباره صدور مجوز در منطقه غلامان و صحت و سقم این موضوع با آقای موسوی، مدیرکل اداره غله و خدمات بازرگانی خراسان شمالی و آقای بهادری، کشاورز نمونه استان و درخواستکننده جواز تاسیس کارخانه آرد به گفتگو پرداخت.
مدیرکل اداره غله و خدمات بازرگانی خراسان شمالی
بیش از 15 سال است که مجوز جدید کارخانه آرد صادر نگردیده است
موسوی در خصوص مجوز جدید برای احداث کارخانه آرد اظهار کرد: در حال حاضر 6 کارخانه آرد در این استان فعال میباشند و بیش از 15 سال است که با وجود درخواستهای فراوان برای ساخت کارخانه آرد، به دلیل ممنوعیت تاسیس واحد آردسازی جدید، مجوز جدید صادر نگردیده است.
البته شاید احداث کارخانه آرد در یک منطقه دوردست که دارای تولیدات گندم و مشکلات حمل و نقل باشد، توجیه اقتصادی داشته باشد؛ اما تاکنون هیچ مجوزی برای ساخت کارخانه آرد در استان خراسان شمالی مورد موافقت قرار نگرفته است.
به گفته وی امسال این استان حدود 133 هزار تن میباشد که نسبت به مدت مشابه سال قبل که ۱۶۱ هزار و ۳۴۷ تن بوده، ۱۸.۶ درصد کاهش داشته است.
وی با اشاره به اینکه فضای ذخیرهسازی گندم در استان خراسان شمالی دارای استاندارد لازم میباشد، گفت: اداره غله در جهت ارتقا کیفیت آرد تولیدی استان مقداری گندم خارجی را از بنادر جنوبی جهت اختلاط وارد کرده است.
درخواستکننده مجوز کارخانه آرد
تنها 20 درصد گندم تولیدی شهرستان رازجرگلان در سیلوها تخلیه میگردد
به گفته بهادری شهر سالانه حدود 50 تا 60 هزار تن تولید گندم دارد و بخشی از گندم این منطقه به دلیل مجاورت با استان گلستان توسط دلالان راهی این استان میشود. همچنین بخش دیگری از گندم تولیدی غلامان با قیمتی بیشتر از نرخ خرید تضمینی گندم به دامداران جهت خوراک دام فروخته میشود و تنها 20 درصد گندم غلامان در سیلوها تخلیه میگردد.
از سوی دیگر، منطقه غلامان حدود 180 کیلومتر با سیلو و کارخانه آرد فاصله دارد و همین موضوع سبب شده است که هزینه حمل و کرایه انتقال گندم و آرد برای مصرف نانوایان این منطقه بسیار گران تمام شود.
علت احساس نیاز به کارخانه آرد در منطقه غلامان
لذا با توجه به تولید مطلوب گندم در غلامان، کاهش هزینههای حمل، جلوگیری از خرید گندم توسط دلالان و خروج آن از شبکه نیاز منطقه، تاسیس یک کارخانه آرد بیش از گذشته در این منطقه احساس میشود.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به نیاز منطقه، درخواست مجوز برای احداث کارخانه آرد به سازمان جهاد کشاورزی ارائه داده شده است و این سازمان پس از بررسی مدارک، صدور مجوز را به ارگانهای مربوطه در تهران ارجاع دادند که پس از گذشت حدود 5 ماه، تاکنون پاسخی برای تائید این درخواست دریافت نکردیم.
نتیجه پیگیریهای نگاشته از سمت استانداری و اداره غله و خدمات بازرگانی استان خراسان شمالی حاکی از آن است که این درخواست مجوز برای تاسیس کارخانه آرد در منطقه غلامان، به دلیل اشباع صنعت آردسازی در این استان مورد موافقت قرار نگرفته است.
شایان ذکر است که توجه مسئولان محترم به مقوله سرمایهگذاری و توسعه فعالیتهای تولیدی در سال جهش اقتصادی امری شایسته و قابل تقدیر است؛ اما باید به تمام ابعاد آن توجه گردد تا فراهمسازی شرایط برای شروع یک فعالیت تولیدی مسیر تنفس سایر تولیدکنندگان را مسدود نسازد و علاوه بر آن این حمایت در فعالیت تولیدی صورت بگیرد که با خود ارزش افزوده به همراه داشته باشد.