حمایت از فعالیتهای تولیدی و صدور مجوز برای احداث آن یکی از ارکان مهم برای بهبود وضعیت اقتصادی هرکشوری است؛ اما متاسفانه در حال حاضر ارائه مجوز برای احداث کارخانجات آرد به یکی از بحثهای جنجالی در صنعت آسیابانی تبدیل شده است چراکه به دلیل اشباع این صنعت، بخش کثیری از واحدهای موجود در این صنعت با نیمی از ظرفیت خود فعالیت میکنند و سرمایه و ماشینآلات این واحدها دچار هدررفت میشود. حال، با وجود این وضعیت اقتصادی و مشکل تامین ارز، چرا باید در استانهای مختلف کشور شاهد تاسیس واحدهای جدید آردسازی باشیم؟! خبرنگار نگاشته در این شماره برای پیگیری این موضوع، میهمان آقای سیدمحمدرضا مرتضوی، رئیس هیئت مدیره انجمن آردسازان کشور شده است.
تولید یا پولشویی… ؟! پشتپرده صدور مجوزهای تاسیس کارخانه آرد در کشور
به گفته مرتضوی وزارت صمت با صدور پروانه تاسیس، مقصر اصلی این ماجراست چراکه عدهای با شعار عدم درخواست ارز دولتی، سهمیه گندم و وام بانکی موفق به اقناع این وزارتخانه برای دریافت مجوز شدهاند و پس از تاسیس واحد تولیدی خود نیز با سیاست کمک به زنجیره تولید کشور بر خلاف تعهدات داده شده، خواستار هرگونه حمایت و سهمیههای دولت میشوند. در حالی که در حال حاضر صنعت آردسازی کشور با پتانسیل 24 میلیون تنی آرد علاوه بر تامین نیاز 12 میلیون تنی آرد کشور، قادر به صادرات محصول خود نیز میباشد.
ادامه صدور جواز تاسیس ؛ نابودی کارخانجات موجود و تولید
وی با اشاره به خیانت ملی تمام کسانی که چشمان خود را به روی این موضوع بستهاند، گفت: پولشویی، تبدیل زمین زراعی به صنعتی، خروج ارز از کشور و انحصارطلبی میتواند بخشی از اهداف عاملان تاسیس کارخانجات آرد جدید درکشور باشد که تداوم این موضوع ارمغانی جز تضعیف کارخانجات آرد و نابودی این صنعت نخواهد داشت. متاسفانه شاهدیم که برخی مدیران با وجود ظرفیت خالی کارخانه آردشان در استان تهران، باز اقدام به درخواست مجوز تاسیس نموده اند! افرادی در این زمینه سرمایهگذاری میکنند که خود در جلسات کانون و انجمن از ورشکستگی صنعت آرد صحبت میکنند و این متقاضی سوالات زیادی را به ذهن میآورد.
رئیس هیئت مدیره انجمن آردسازان کشور با اشاره به پیگیریهای مداوم کانون صنایع آرد ایران برای ممانعت از صدور مجوزهای جدید به عنوان یک وظیفه، اظهار کرد: در راستای هدررفت سرمایه ملی و خروج ارز از کشور، طی نامهای به تمام بانکها اعلام کردیم تا از پرداخت هرگونه وام به واحدهای جدید تاسیس خودداری نمایند چراکه این مبالغ هیچگاه به حساب بانکها برگردانده نخواهد شد که متاسفانه این اقدام موثر واقع نشده است. لذا از تریبون نگاشته خطاب به وزیر صمت اعلام می کنم که کسی که به دنبال مجوز کارخانه آرد است همه کار می کند جز تولید…! تصمیمات مسئولان وزارت صمت و بانکهای وام دهنده، همگی خلاف اصل حمایت از تولید است.
قیمت امروز گندم کشور، بر اساس قیمت های جهانی است
این فعال صنعت آرد در بخش دیگری از گفتگو با بیان اینکه ادعای صرف بودجه خودکفایی گندم کشور برای واردات این کالای استراتژیک از خارج صحت ندارد، گفت: دولت یازدهم کماکان همچون سابق با خرید تضمینی گندم به قیمت 2700 تومان از کشاورز و فروش آن به نرخ کیلویی 680 تومان هزینه بزرگی را صرف یارانه دولتی گندم کرده است. البته برخی معتقدند که با توجه به افزایش نرخ ارز و نرخ جهانی 140 دلاری گندم از درب مزرعه، خرید تضمینی گندم به قیمت 2700 تومان صرفه اقتصادی ندارد. در حالی که با احتساب گندم تنی 140 دلار جهانی با احتساب دلار 20 هزار تومان از درب مزرعه ( و نه تحویل بنادر)، همان قیمت 2700 تومان حاصل میشود و قیمت گندم در ایران ارزان نمیباشد.
مرتضوی کمک دولت در جهت بهزراعی کشت گندم با هدف افزایش میزان تولید گندم در هکتار را یکی از مقولههای اساسی در کشاورزی ایران دانست و افزود: در صورت اجرای روشهای بهزراعی، اصلاح بذر، سمپاشی، آبیاری، برداشت، حمل و نگهداری گندم، مبارزه با سن زدگی امکان افزایش میانگین کشت در هکتار وجود دارد برای مثال استان خوزستان به تنهایی قادر است که 3 میلیون تن از گندم مورد نیاز کشور را تامین کند. استانهای همچون فارس، کرمانشاه و کردستان بهترین مناطق برای اجرای سیاست به زراعی میباشند.
وی با بیان اینکه تنها راهکار حمایت از زارع، افزایش قیمت گندم نیست، گفت: ارائه ابزار مناسب تولید با قیمت مناسب بهترین روش برای حمایت از کشاورزان است که براساس گزارشها، دولت به تازگی نیمی از هزینه اصلاح آبیاری در زمینهای زراعی را پرداخت کرده است. از سوی دیگر صرف هرگونه هزینه دولتی در بخش کشت گندم نه تنها اسراف در بودجه نیست بلکه گامی در جهت افزایش ثروت کشور و کشاورزان میباشد.
نرخ گذاری 1400 تومانی سبوس؛ بر اساس منطق و منفعت کشور
مرتضوی در خصوص تعیین نرخ 1400 تومان برای فروش سبوس کارخانجات آرد اظهار کرد: با توجه به اینکه قیمت سبوس به طور متداول نصف نرخ گندم بوده است بر اساس جلسات کانون صنایع آرد مقرر شد که برای جلوگیری از ورشکستی کارخانجات آرد و جلوگیری از آسیب به گاوداران مقرر شد ضمن افزایش قیمت شیر، نرخ 1400 تومان با در نظرگیری منفعت تولیدکننده و مصرفکننده برای سال جاری در نظر گرفته شود و لازم به ذکر است که نرخ 1400 تومان سبوس در قیمت شیر لحاظ شده است.
چگونه از ورود هیجانی ایران به بازار جهانی غلات جلوگیری کنیم؟
رئیس هیئت مدیره انجمن آردسازان کشور در پاسخ به ورود و خروج هیجانی ایران به بازارهای جهانی غلات اظهار کرد: در حال حاضر سیستمهای مدرن با توجه به محاسبه سطح زیر کشت و میزان بارندگی، قادر به پیشبینی برداشت گندم در پایان فصل برداشت با 5 درصد اختلاف هستند. در همان زمانی که آقای حجتی، وزیر سابق جهاد کشاورزی از تولید 14 میلیون تن گندم در کشور خبر میدادند به آسانی بر اساس نرمافزاهای محاسبه مشخص بود که خرید گندم از کشاورزان بیش از 8 میلیون تن نخواهد بود.
وی با اشاره به اینکه بخش پژوهشی وزارت جهاد کشاورزی به عنوان یک بخش مجرب و به دور از تعصبات وزارتخانهای به ویژه در زمان وزیر کنونی قادر است که در اردیبهشتماه میزان برداشت گندم کشور را پیشبینی کند، گفت: با توجه به عدم شکلگیری بازار جهانی گندم در اردیبهشت ماه، وزارت جهاد کشاورزی قادر است که با پیشبینی درست و علمی برنامه و میزان خرید گندم را به صورت محرمانه در شورای اقتصاد اعلام نماید تا متولیان خرید بتوانند نسبت به خرید گندم خارجی در زمان مناسب، وارد بازار جهانی شوند
که متاسفانه به دلیل عدم اجرای این سیاست در کشور شاهد ورود و خروج هیجانی ایران به بازار جهانی گندم هستیم. یادآور می شوم که شرکت بازرگانی دولتی ایران به عنوان متولی اصلی گندم، آرد و نان کشور میتواند در بهترین فرصت برای تنظیم بازار، اقدام به عقد قرارداد و رزرو خرید محموله گندم در جهت مصرف داخلی و همچنین صادرات کشور کند.