آردغلاتگندمنانویژه‌نامه غلات

محدودیت های کانال بانکی در تراکنش های محموله های غلات

 

عرضه و تقاضا در صنعت غلات در تمام دنیا با نوسانات و تغییرات مختلفی در حال انجام است. جنگ روسیه و اوکراین، محدودیت صادرات محصولات اوکراین به ایران، کاهش نرخ حمل کشتی‌های سوپرامکس و پانامکس از دریای سیاه و آمریکای جنوبی به ایران، کاهش حق دموراژ برای کشتی­های سوپرامکس و پانامکس در محموله­های غلات، افزایش نرخ تخلیه در بنادر جنوبی ایران، محدودیت‌های تخصیص ارز و محدودیت­های کانال­های بانکی برای واردات محصولات غلات از جمله تغییراتی است که در شش ماهه اخیر در بازار ایران به وجود آمده است.

از ابتدای سال میلادی 2023 تا آخر ماه می 2023 روند واردات محصولات غلات از جمله گندم، جو، ذرت، سویا میل (سویای خوراکی) و سویا بین (دانه سویا) با تغییرات و نوساناتی روبه‌رو بوده است.

نمودارهای زیر شاهد  نشان می‌دهد در ماه ژانویه (دی و بهمن)، واردات غلات بر مبنای کشتی­های ورودی به لنگرگاه­های جنوبی کشور 24 فروند بوده که اُفت شدیدی را در ماه­های بعدی تا ماه آوریل (فروردین و اردیبهشت) تجربه کرده و در ماه می (اواخر اردیبهشت و خرداد) روند افزایشی داشته است. دلیل اصلی این موضوع، تخصیص‌نیافتن ارز کافی به کالاهای اساسی برای واردکنندگان بوده که آن‌ها را با مشکلات و چالش‌های تأخیری بسیاری روبه‌رو کرده است.

تعداد کشتی­های غلات ورودی در 5 ماه اخیر به بنادر جنوبی ایران1

 

از سوی دیگر، طی 5 ماه گذشته بیش از 50 درصد واردات غلات ایران از طریق خلیج‌فارس از کشور برزیل صورت گرفته است.

تعداد کشتی­های ورودی از مبادی فوق به بنادر ایران2

 

نرخ حمل واردات کشتی­های غلات

نرخ حمل واردات کشتی­های غلات از کشورهای حوزه آمریکای جنوبی مانند برزیل و آرژانتین و همچنین از طریق دریای سیاه مانند رومانی و ترکیه (شامل محموله­های ترانزیتی از اوکراین به ترکیه و از ترکیه به ایران) از این دو منطقه به خلیج‌فارس با نوساناتی روبه‌رو بوده است. نرخ کشتی پانامکس (000/70 تنی) از مبدأ بارگیری برزیل به بندر امام خمینی با نرخ بارگیری 000/8 تن در روز و نرخ تخلیه 000/8 تن در روز بین 40 تا 48 دلار در هر متریک تن از ژانویه سال 2023 تا جولای 2023 متغیر بوده است. در همین بازه زمانی، نرخ دموراژ (حق توقف) از 000/30 دلار در روز به 000/20 دلار کاهش یافته است که این روند نزولی ادامه‌ خواهد داشت.

 

محدودیت­های اخیر واردات غلات

– محدودیت تخصیص ارز برای واردکنندگان

همان‌طور که پیش­تر اشاره شد، در ماه­های فوریه، مارس و آوریل، واردات کشتی­های ورودی به بندرهای ایران با کاهش زیادی روبه‌رو بوده است. این  موضوع بعضاً به د لیل محدودیت­های تخصیص ارز از سوی  وزارتخانه و نهاد­های مربوطه به واردکنندگان بوده که موجب کاهش واردات و کندی روند تجارت در حوزه غلات شده است.

بسیاری از تأمین‌کنندگان از کشتی­های ورودی به سمت ایران، کشتی­ها را در عمان یا امارات متوقف می‌کند تا مبالغ قرارداد محموله را از واردکنندگان دریافت کنند و تا زمانی‌ که این تخصیص ارز برای واردکننده تأمین نشود، طبیعتاً کشتی­ها به سمت آب­های ایران حرکت نمی‌کند و سبب واردآمدن خسارات بسیار مانند دموراژ و افزایش هزینه­ها برای واردکنندگان می­شود و این محدودیت موجب کندی روند تجارت شده که امید است طی ماه­های آتی، زیرساخت و بستر مناسب برای روند کار به وجود آید.

 

 

دموراژ و دیسپتچ (Demurrage/Despatch)

همان‌گونه که در مقالات گذشته بیان شد، دموراژ یکی از سنگین­ترین و اصلی­ترین هزینه­های واردکنندگان غلات در بندرهای جنوبی ایران بوده است، نرخ تخلیه در بنادر جنوبی ایران بین 000/4 تا 000/5 تن بوده که موجب توقف 10 تا 12 روزه کشتی­ها در اسکله­ و بالارفتن هزینه دموراژ واردکنندگان می­شد؛ ولی با عنایت و توجه نهادها و شرکت­های مربوطه اخیراً در چند ماه گذشته شاهد افزایش نرخ تخلیه در بنادر جنوبی ایران به صورت میانگین بین 000/10 تا 000/15 تن بوده­ایم و در برخی موارد، این نرخ تخلیه کالا تا 000/22 متریک تن در روز نیز رسیده است و در  بیشتر موارد، کشتی­هایی که مسائل مالی و اسنادی ندارند، در بدو ورود امکان بسته‌شدن و پهلودهی به اسکله­ها و عمدتاً توانایی تخلیه طی 3 روز را دارند که در این مورد کشتی با دیسپتچ3 مواجه می­شود که برای واردکنندگان و اجاره‌کنندگان کشتی (فروشنده) سودمند است.

شایان گفتن است؛ کاهش واردات کشتی­های غلات در بنادر جنوب ایران در ماه­های اخیر و ترافیک کمتر کشتی­های پهلوگرفته نیز به این مسئله کمک نموده است.

محدودیت­های کانال بانکی در تراکنش­های محموله­های غلات

در سال­های اخیر تراکنش­های مالی میان تأمین‌کنندگان و واردکنندگان غلات در بنادر جنوبی ایران عمدتاً از سوی بانک ورنگلد Varengold آلمان به‌عنوان کانال اصلی و رسمی که تأییدیه اوفَک4 را دارد، صورت می­گرفت که متأسفانه با وجود محدودیت­های اخیر و به گفته برخی کارشناسان این عرصه، احتمال بهره‌نگرفتن از این بانک به‌عنوان کانال اصلی وجود دارد. این کار موجب شده است روند تجارت و عقد قراردادهای جدید در حوزه غلات در بنادر جنوبی ایران با کاهش روبه‌رو شود و بیشتر تأمین‌کنندگان بین­المللی در جست‌وجوی کانال رسمی ایمن جایگزین این کانال باشند که سبب تسهیل تراکنش­های مالی  میان تأمین‌کنندگان و واردکنندگان شود.

گفتنی است؛ چندین بانک در کشورهای اروپایی در حال مذاکره برای جایگزین‌شدن بانک ورنگلد هستند و در صورت عملی‌شدن این مسئله، تراکنش­های مالی بین تأمین‌کنندگان و واردکنندگان تسهیل می‌یابد و سفارش­ها و عقد قراردادهای جدید بیشتر می‌شود.

 

ایران، یکی از بازیگران اصلی واردکننده محصولات غلات، موقعیت منحصربه‌فردی در بازار بین­المللی دارد و بیشتر تأمین‌کنندگان درجه اول دنیا به همکاری با ایران تمایل دارند و خوشبختانه با اقدامات مثبت و بسترسازی مناسب­تری که در این خصوص فراهم شده است، با کمک سازمان­های دولتی و بخش­های خصوصی فعال در این عرصه، تمام تلاش خود را برای رفع مشکلات به‌وجودآمده و فراهم‌آوردن زیرساخت و بستر مناسب جهت هر چه بهترشدن بازده این صنعت به کار می‌بندد.

 

 

  • منابع داخلی
  • منابع داخلی
  • استفاده کمتر از مدت زمان تعیین و توافق شده (Lay time) برای عملیات تخلیه یا بارگیری کشتی در بنادر، دیسپتچ گفته می­شود که واردکننده می­تواند مبلغ مازاد را از فروشنده بار (اجاره‌کننده) و فروشنده بار از مالک کشتی دریافت کند.
  • OFAC
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا