تولید آرد در اولویت برنامههای بازسازی و نوسازی وزارت صنعت، معدن و تجارت/ صنایع غذایی و آشامیدنی با تولید محصولات غذایی سالم و مغذی نقش بسزایی را در تامین امنیت غذایی کشور دارد که خوشبختانه وابستگي كم به مواد اوليه وارداتي، اشتغالزايي بالا، تنوع زياد محصولات، دسترسی مناسب به بازارهاي ملی، منطقهاي و بينالمللي، دانش فني بومي در كشور (نيروي متخصص)، تمركز بخش قابل توجهي از تقاضاي خانواردر اين گروه از صنعت و توانمندي كشور درارائه خدمات فني و مهندسي صنايع غذايي از مزیتهای نسبی صنایع غذایی کشور است
که تاکنون محقق شده است. نگاشته در این شماره برای آگاهی از وضعیت صنایع غذایی کشور و اقدامات سازمان صمت برای پیگیری مشکلات فعالان صنعت آرد با مهندس محسن صفدری، مدیرکل دفتر صنایع غیر فلزی وزارت صمت به گفتگو پرداخته است.
11.6 درصد سهم ارزش افزوده صنایع غذایی و آشامیدنی از کل ارزش افزوده بخش صنعت
به گفته وی بر اساس اطلاعات سامانه هماهنگ مجوزهای وزارت صنعت، معدن و تجارت در حال حاضر تعداد واحدهای ثبت شده در زمینه صنایع غذایی و آشامیدنی در کشور 9677 واحد صنعتی با سرمایه مجوز ثبت شده حدود 360 هزار میلیارد ریال و اشتغال حدود 381870 نفر میباشد که سهم ارزش افزوده صنایع غذایی و آشامیدنی از کل ارزش افزوده بخش صنعت حدود 11.6 درصد میباشد.
صفدری با اشاره به اینکه سهم صنایع غذایی و آشامیدنی از کل بخش صنعت از نظر تعداد واحد صنعتی، اشتغال و میزان سرمایه مجوز ثبت شده در سامانه هماهنگ وزارت متبوع تا پایان شهریور سال 1398 به ترتیب 11.3 درصد، 14.6 درصد و 11.1 درصد می باشد، گفت: سهم وزنی صنایع غذایی و آشامیدنی ازکل وزن صادرات غیر نفتی کشور( بدون احتساب میعانات گازی) در 12 ماهه سال 97 حدود1.7 درصد و سهم ارزشی آن از ارزش صادرات غیر نفتی کشور( بدون احتساب میعانات گازی) حدود7.3 درصد میباشد.
2.9 میلیارد دلار سهم صادرات صنایع غذایی در سال تولید آرد1397
همچنین صادرات صنایع غذایی در سال 1397،حدود 2.9 میلیارد دلار بوده که نسبت به سال 1396 حدود 1.6% از نظر ارزشی رشد داشته است و عمدهترین مقاصد صادراتی صنایع غذایی نیز کشورهای عراق، افغانستان، پاکستان و امارات متحده عربی میباشد.
مدیرکل دفتر صنایع غیر فلزی با بیان اینکه دغدغه برخی تولیدکنندگان صنایع غذایی، تولید آرد، تأمین مواد اولیه وارداتی مورد نیاز برای واحدهای تولیدی است، گفت: در این خصوص هماهنگی لازم با بانک مرکزی ج.ا.ایران و سایر مراجع ذیربط جهت اولویت قرار دادن مواد اولیه مورد نیاز تولید کالاهای اساسی و ضروری واحدهای تولیدی فعال انجام شده و موضوع به صورت مستمر پیگیری می گردد. همچنین مشکلات واحدهای تولیدی با بانکها و سایر مراجع ذیربط در ستاد تسهیل و رفع موانع تولید استان ها و کارگروه ملی مربوطه بررسی و تصمیم لازم اتخاذ می گردد.
درخصوص صنعت تولید آرد، با توجه به اینکه آرد گندم کالای اساسی مورد نیاز جامعه محسوب می گردد لذا رشته فعالیت تولید آرد در اولویت برنامه های بازسازی و نوسازی وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار گرفته است.
طرح موضوع ورود موقت گندم و تولید آرد با هدف توسعه صادرات در کارگروه مشترک وزارت صمت و گمرک و جهاد کشاورزی
وی در پاسخ به این سوال که وزارت صمت چه تدابیری را برای رفع مشکل فعالان صنعت آرد و ماکارونی و واردات اندیشیده است، گفت: درحال حاضر در بخش صنعت آرد و ماکارونی ظرفیتهای مناسبی وجود دارد و ضمن اینکه عمده مواد اولیه(گندم) مورد نیاز واحدهای تولید کننده آرد و ماکارونی از طریق تولیدات داخلی بخش کشاورزی تامین می گردد و تمام سیاستگذاریها و برنامهریزیها درخصوص موضوع تولید و تأمین گندم مورد نیاز کشور، در حیطه اختیارات وزارت جهاد کشاورزی می باشد .
لازم به ذکر است به منظور توسعه صادرات و استفاده از ظرفیتهای اسمی موجود کشور در زمینه تولید آرد، موضوع ورود موقت گندم در قالب کارگروه مشترک ورود موقت وزارت صمت، گمرک ج.ا.ایران و وزارت جهاد کشاورزی بررسی و اتخاذ تصمیم می گردد.
صفدری در خصوص پیشرفتهای بخش صنایع غذایی ایران اظهار کرد: ایجاد ظرفیتهای اسمی مناسب صنعتی و تولید انواع فرآوردههای غذایی شامل انواع فرآوردههای لبنی، شیرینی و شکلات، آبمیوه و کنسانتره، فرآوردههای گوشتی، آرد و فرآوردههای غلات، کمپوت و کنسرو، رب گوجه فرنگی، قند و شکر، خمیر مایه، انواع افزودنیهای غذایی، خشکبار، ماکارونی و پاستا، انواع روغن نباتی، انواع نوشیدنی ها شامل آب معدنی و آشامیدنی، انواع نوشابه های گازدار و بدون گاز، انواع نوشیدنی های بر پایه مالت و …، توسعه صادرات
انواع محصولات صنایع غذایی به ویژه به کشورهای همجوار، جلب سرمایه گذاران خارجی با برندهای معتبردر زمینه صنایع غذایی و آشامیدنی، پایداری زنجیره تأمین و ارزش در صنایع غذایی و آشامیدنی، تولید انواع محصولات غذایی با رعایت الزامات واستانداردهای بهداشتی و زیست محیطی (در سطح ملی و بین المللی و دستیابی به نشانهای تجاری (برند) معتبر در سطح ملی و بین المللی از پیشرفتها و موفقیتهای صنایع غذایی کشور محسوب میشود.