آردداخلیشماره 69گفتگوگفتگو با بخش خصوصیگندم

فراز و فرودهای پخت نان با آرد کامل در کشور

رئیس هئیت مدیره شرکت طبیعت طعم غلات مطرح کرد

کریم سبزیان، رئیس هئیت مدیره شرکت طبیعت طعم غلات در گفت‌وگو با خبرنگار نگاشته در خصوص شروع فرآیند تولید آرد کامل اظهار کرد: با توجه به اوضاع نامناسب کیفیت نان در کشور و تحقیق و پژوهش 10 ساله با کمک برخی از دوستان در سال 1390، کارگاه تولید نان  را در شهر گلشن دهاقان اصفهان تاسیس کردیم.

وی ادامه داد: آرد کامل مورد نیاز کارگاه پخت نان از آسیاب‌های محلی خریداری می‌گردید تا اینکه پس از سه سال اتحادیه نانوایان با ایجاد مزاحمت‌هایی و با بهانه نداشتن سیب سلامت ادامه فعالیت را برای ما دشوار ساخت. لذا در این شرایط، تصمیم به تاسیس کارخانه آرد با هدف دریافت استاندارد و سیب سلامت برای آرد کامل کردیم که متاسفانه مسئولان وقت به دلیل وجود انحصار در صدور مجوز کارخانه اقدام به سنگ‌اندازی کردند.

ساخت دستگاه گریز معکوس برای تولید آرد کامل

سبزیان با اشاره به اینکه استفاده از آرد سیستم دولتی، دستیابی به هدف تولید نان کامل و سالم، نانی که در روستاها تولید میشد را مقدور نمی‌ساخت، گفت: تنها راهکار رفع معایب آرد و نان، تولید نان با آرد کامل است. لذا با وجود موانع موجود بر سر راه دریافت مجوز، با کمک تیم تحقیقاتی در شهرک علمی تحقیقاتی اصفهان، موفق به ساخت دستگاه برشی گریز معکوس با قابلیت‌های فراوان شدم. به گونه‌ای که این دستگاه گندم را به صورت خشک آسیابانی کرده و آرد دارای سبوس و جوانه گندم را تحویل می‌دهد.

وی ادامه داد: در سال 1398، دو محصول آرد کامل گندم و جو شرکت طبیعت طعم غلات با برند سورمنده به صورت رسمی و استاندارد روانه بازار گردید. از سوی دیگر، با توجه به اینکه این مجموعه از گندم‌های دولتی استفاده نمی‌کند، قیمت تمام شده محصولات آن به مراتب بالاتر است. همچنین این شرکت در تلاش است تا محصولاتی همچون آرد چاودار، یولاف، آرد ذرت، آرد برنج را بر سر سفره مردم بیاورد.

چگونه میتوان مصرف آرد و نان کامل را در کشور نهادینه کرد؟

سبزیان با گلایه از سیاست‌های نادرست دولت در بخش گندم، آرد و نان گفت: متاسفانه تسلط دولت بر سیستم آرد و نان منجر به تک محصولی و تک بعدی شدن سیستم شده است. از سوی دیگر، در صورت کمرنگ شدن نقش دولت در صنعت گندم، آرد و نان به آسانی میتوان مسیر توسعه این صنعت را رقم زد. مسئولان به اشتباه اذعان دارند که مردم توانایی خرید نان گران را ندارد؛ درحالی که مردم حاضرند برای سلامتی خود هزینه کنند و نان باکیفیت گران را خریداری کنند.

وی در خصوص نهادینه‌سازی مصرف آرد و نان کامل در کشور گفت: در بسیاری از روستاها و شهرهای کوچک و متوسط ایران، آرد کامل را به صورت دقیق می‌شناسند و با حمل گندم به آسیاب‌های سنتی و محلی اقدام به تولید آرد کامل می‌نمایند. البته برخی از این آسیاب‌ها از نظر بهداشتی دچار مشکل هستند و مردم باید نسبت به این موضوع آگاهی لازم را کسب نمایند.

از سوی دیگر، با توجه به وضعیت اقتصادی کشور و مافیای آرد و نان باید شهروندان در هر مقام و منصب نسبت به سلامت و بهداشت تغذیه، مسئولیت اجتماعی و فردی خود را تقویت کنند.

انحراف مسیر پخت نان با آرد کامل در کشور

وی درباره چالش‌های آرد و نان کامل اظهار کرد: عدم شناخت مردم نسبت به آرد و نان کامل یکی از چالش‌های مهم است چراکه حدود 100 سال است که مسیر کشور در حوزه آرد و نان کامل به انحراف کشیده شده و این بازگشت نیاز به فرهنگ‌سازی دارد.

از سوی دیگر، متاسفانه بر اساس باورهای اشتباه، نان سفید، بهترین نان معرفی شده است. در حالی که سلامت نان مهم‌تر از مقوله زیبایی آن می‌باشد. علاوه بر این افرادی که منفعت آنان در گرو سفیدسازی آرد است با نشر اکاذیب نانوایان را از روی آوردن به پخت نان با آرد کامل دور می‌سازند.

سود نانوایان در گرو پخت نان است یا خام فروشی؟

وی ادامه داد: وضع قوانین و سیاست‌های نادرست در حوزه گندم، آرد و نان، مسیر اصلاح این صنعت را با دشواری رو به رو کرده است. به گونه‌ای که نانوا می‌تواند از هر کیسه آرد بین200 تا 230 هزار تومان عواید حاصل کند. در حالی که خام فروشی آرد برای برخی از نانوایان تا کیسه‌ای 300 هزار تا 350 هزار تومان منفعت دارد.

سبزیان با اشاره به اینکه متاسفانه سفیدسازی آرد در کارخانجات آرد دولتی در مسیر نادرستی قرار دارد، گفت: با توجه به سود و منفعت ناشی از سبوس‌گیری، کارخانجات آرد تمایل بیشتری برای به روزرسانی تجهیزات سبوس‌گیری خود دارند و از تولید آرد کامل امتناع می‌ورزند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: متاسفانه دولت‌مردان در حوزه آرد و نان شجاعت لازم برای اصلاح امور را ندارند و با تصمیمات خام و کارشناسی نشده و تحت تاثیر مافیا این صنعت را در وضعیت بغرنجی قرار دادند. برای مثال در صورتی که صنعت گندم و نان آزادسازی شود میتوان مصرف گندم کشور در سال را به 6 میلیون تن کاهش داد.

 

 

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا