با توجه به صدور مجوزهای جدید احداث کارخانه آرد در استان یزد و بی رغبتی کارخانه های پیشرفته موجود در این استان در راستای اجرای طرح های توسعه ای در آینده، به گفتگو با حمید پایدار اردکانی، مدیر اداره کل غله و خدمات بازرگانی استان یزد پرداخته ایم که در ادامه مصاحبه ایشان را می خوایند؛
علت صدور مجوزهای جدید احداث کارخانه آرد در استان یزد
علی رغم شایعاتی که در خصوص صدور مجوزهای بی رویه در این استان اخیرا به گوش رسیده است باید گفت که تنها سه مجوز توسط تصمیمات کارگروه گندم، آرد و نان صادر شده است که یکی از آنها کارخانه غیرفعال آرد خوشه مهریز بوده و درصورتیکه توانایی گذر از شرایط سخت اعمال شده از سوی ما را داشته باشد می تواند وارد بخش تولید شود و دیگری مجوز یک کارخانه ویژه تولید آرد سمولینا برای مصرف کارخانه ماکارونی همان مجموعه می باشد که گندم دوروم مورد نیاز خود را از خارج استان تامین خواهد کرد. در واقع تنها مجوز یک کارخانه جدید صادر شده است که هنوز عملیات احداث آن نیز آغاز نشده است.
در خصوص صدور مجوز جدید باید متذکر شوم که استان یزد در مقایسه با سایر استان ها چندان مجوز بی رویه صادر نکرده است چراکه استانی همچون چهارمحال بختیاری که جمعیت و مصرف آرد کمتری دارد، دارای 11 کارخانه آرد می باشد اما استان یزد تنها 4 کارخانه آرد فعال دارد لذا این مجوز جدید به تصویب در کارگروه آرد و نان رسیده است.
واحدهای فعلی باید سیستم رقابتی خود را اصلاح کنند
علاوه بر این باید یادآور شد که واحدهای فعلی باید سیستم رقابتی خود را اصلاح کنند و یا از احداث واحدهای جدید دلسرد نشوند چراکه نمی توان مانع پیشرفت تکولوژی شد. همچنین دریای بیکرانی از بازار مصرف در سطح کشور و حتی کشورهای همجوار وجود دارد بنابراین اینکه کارخانجات صرفا براساس فروش آرد سهمیه بندی شده بخواهند رقابت خود را شکل دهند، کار درستی نیست چراکه در این صورت صنعت آرد پیشرفت نمی کند. واحدهای پیشرفته با بزرگترین سیلوها در این استان که هم در داخل و هم خارج از کشور فعالیت دارند به اندازه ای قدرت دارند که احداث یک واحد جدید لطمه ای به آنها وارد نخواهد کرد.
وی افزود: همچنین با احداث پالایشگاه غلات عظیم تابان در این استان یک مصرف کننده بزرگ آرد در استان احداث خواهد شد که می تواند بخش قابل توجهی از تولیدات کارخانه آرد استان را استفاده کند و کارخانجات موجود چندان دل نگرانی از احداث کارخانه آرد جدید نداشته باشند.
تاکنون یک هزار و 200 تن گندم در استان یزد خریداری شده است
وی در ادامه در خصوص فصل خرید گندم در این استان گفت: با آغار فصل خرید گندم در استان یزد از نیمه دوم خردادماه تاکنون، حدود 300 تن خرید توافقی و 900 تن خرید تضمینی گندم در این استان انجام شده است که با توجه به حجم تولید پایین گندم در این استان و خرید تضمینی حدود 3 هزار و 300 تن گندم در سال گذشته، به نظر می رسد که میزان تولید و خرید گندم در سال جاری همچون سال پیش باشد و مشکلی در عملیات خرید نیز تاکنون گزارش نشده است و تمام پروتکل های بهداشتی در خصوص عدم ازدحام به علت بحران کرونا رعایت می شود.
وجود 12 مرکز خرید گندم در استان یزد
پایدار تصریح کرد: گندم استان یزد همچون سال های گذشته دارای کاهش درصد سن زدگی و کیفیت مناسب است اما به دلیل حجم پایین تولید گندم در این استان، بیش از 95 درصد گندم مصرفی آن از طریق سایر استان ها تامین می شود که به تازگی نیز اقدام به ورود گندم از استان فارس کرده ایم.
وی با بیان اینکه این استان با وجود حجم پایین گندم دارای 12 مرکز خرید که شامل 8 مرکز خرید دولتی و 4 مرکز خرید خصوصی با پراکندگی مناسب در تمام استان است، گفت: در فصل زراعی جدید تاکنون وجهی از پول کشاورزان استان یزد پرداخت نشده و این امر به دلیل ترتیب لیست کشاورزان استان های مختلف در دست دولت جهت واریز است لذا این امر به زودی میسر می شود.
خروج گندم از استان یزد به منظور جلوگیری از تخلف، ممنوع شد
مدیر اداره کل غله و خدمات بازرگانی استان یزد خاطر نشان کرد: از آنجاییکه استان یزد یکی از قطب های دامپروری به خصوص مرغداری در کشور است لذا اختلاف قیمت در خصوص نهاده های دامی، احتمال خروج گندم از چرخه مصرف انسانی را افزایش می دهد که در این راستا طی جلسات استانی، هر گونه خروج گندم از استان را ممنوع و جابجایی آن در سطح استان را صرفا با مجوز اداره کل غله امکان پذیر کرده ایم که این امر منجر به بهتر شدن روند خرید گندم و عدم بروز تخلف در آن شده است.
فرمول محاسبه میزان سبوس گیری وزارت جهاد کشاورزی، کارخانجات استان یزد را با چالش مواجه کرد
وی در خصوص مشکلات کارخانجات آرد استان یزد تصریح کرد: یکی از بزرگترین مشکلات کارخانجات آرد این استان عدم همخوانی هزینه های تولید و تورم سال جدید با نرخ آرد مصوب سال 93 است که منجر به بروز عدم نقدینگی کافی این کارخانه ها جهت خرید توافقی گندم شده است همانگونه که سال جاری با کاهش خرید توافقی گندم از سوی کارخانه ها نسبت به سال گذشته مواجه شده ایم در صورتیکه اگر امکان خرید توافقی بیشتر را داشتند باری از دوش دولت نیز برداشته می شد.
از مهمترین دغدغه های فعلی کارخانجات استان یزد
پایدار در پایان افزود: یکی دیگر از مهمترین دغدغه های فعلی کارخانجات استان یزد، عدم همخوانی فرمول محاسبه میزان سبوس گیری گندم کارخانجات آرد و شرکت غله با وزارت جهاد کشاورزی است که منجر به اختلاف عدد در تحویل سبوس گندم از سوی کارخانجات با سیستم وزارت جهاد کشاورزی شده است لذا از آنجاییکه این استان قطب دامپروری و صادرکننده شیر به سایر استان ها و متقاضی سبوس است بنابراین متقاضیان سبوس خواستار معرفی کارخانجات آرد به تعزیرات هستند در صورتیکه کارخانجات آرد بی گناه می باشند.