آردغلاتگندمنانویژه‌نامه غلات

سیاست روس‌ها در مورد آینده صنعت کشتیرانی در دریای خزر

شرکت سیوان‌دریا مجموعه فعال در حوزه حمل دریایی کالا و کارگزاری کشتی است که سال 93 تأسیس گردید و در حال حاضر به‌صورت جدی با هدف کاهش ریسک تجارت در حوزه حمل دریایی به بازرگانان و فعالان حوزه تجارت غلات مشاوره‌های بازرگانی ارائه می‌دهد.

این شرکت در چند ماه اخیر توانسته است با تکیه بر تجربه مدیران خود که بیش از دو دهه می‌باشد، بالغ بر 130 هزار تن کالا اعم از غلات و فولاد را از مبادی بنادر شمالی وارد کشور نماید. همچنین درحال حاضر یکی از شناخته شده ترین شرکت‌های ارائه مشاوره های تخصصی در حوزه حمل و نقل دریایی است که به که تعدادی از معتبرترین شرکت‌های تجاری خدمات ارائه می‌دهد.

با توجه به جایگاه مهم حمل دریایی در تجارت غلات و چالش‌های بازرگانی آن با مهندس نوبری، مدیرعامل شرکت سیوان‌دریا به گفت‌وگو نشستیم تا ضمن شفاف‌سازی چالش‌های بازرگانی قراردادهای حمل، وضعیت حمل در دریای خزر و موانع آن را بررسی کنیم.

به گفته مهندس نوبری، در چند سال اخیر هزینه حمل دریایی در دریای خزر سیر صعودی داشته است. البته در دریای خزر همیشه این هزینه در نوسان بوده؛ اما در دو سال اخیر، نوسان به سمت رشد قیمتی حرکت کرده است.

دلایل رشد قیمت حمل در دریای خزر

دلایل رشد قیمت حمل در دریای خزر را می‌توان از سه جهت مورد بررسی قرار داد که عبارتند  از تحول شرایط منطقه‌ای در دریای سیاه، افزایش تقاضای تامین کالا از بنادر شمالی و همچنین کاهش سطح آب دریای خزر.

کاهش سطح آب دریای خزر باعث کاهش میزان آبخور شناورها و متعاقبا عدم استفاده آنها از تمام ظرفیت خود می‌شود.

وی با اشاره به این‌که در سال آینده با توجه به حضور تعداد بیشتر شناورها  نسبت به برهه فعلی، شرایط بهتر و نرخ حمل متعادل‌تر خواهد شد، گفت: به تازگی سرمایه‌گذاران ایرانی و نیز برخی تامین‌کنندگان غلات تعداد قابل توجهی کشتی خریداری کرده‌اند که تعدادی از آنان وارد دریای خزر شده و تعدادی در حال اضافه شدن است؛ بنابراین با ورود این کشتی‌های جدید به دریای خزر قطعا قیمت حمل دریایی شیب نزولی پیدا خواهد کرد.

 

سیاست روس‌ها در مورد آینده صنعت کشتیرانی در دریای خزر

با ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﺗﻐﯿﯿﺮ ﺷﺮاﯾﻂ اﻗﻠﯿﻤی در درﯾﺎي ﺧﺰر که ﺷﺎﻫﺪ کاﻫﺶ ﺳﻄﺢ آب ﻣی‌باﺷﯿﻢ،ﺗﻮﺟﻪﺑﻪﺳﯿﺎﺳﺘ‌‌هﺎيﻫﻮﺷﻤﻨﺪاﻧﻪروﺳﯿﻪ در این منطقه و حمل دریایی حائز اهمیت است.

روسیه اخیرا سرمایه‌گذاری قابل توجهی در بخش لایروبی کانال ولگا نموده است. در حالی که با توجه به هزینه‌های بالا در ایران، متاسفانه این روند در بنادر شمالی رضایت‌بخش نبوده و از طرفی دیگر، روسیه نیز اقدام به ساخت شناورهایی با ظرفیت بالا و آبخور متناسب با شرایط فعلی نموده اما طرف‌های ایرانی همان طور که بیش‌تر هم اشاره شد مبادرت به خرید شناورهایی با سن بالا  با مبالغ چند میلیون دلاری ورزیده‌اند. بر این اساس پیش‌بینی می‌شود با توجه به جوان‌سازی ناوگان روسی فرصت رقابت برای طرف‌های ایرانی محدودتر شود.

بندر کاسپین؛ سکان‌دار پهلوگیری کشتی‌ها در آینده‌ای نزدیک

 هزینه بالای لایروبی در بنادر فعال شمالی

آقای نوبری در ادامه با اشاره به هزینه بالای لایروبی در بنادر فعال شمالی گفت: در چند سال آینده بندر کاسپین با دارا بودن زیرساخت‌های مناسب به عنوان یکی از بنادر جدیدالتاسیس در حاشیه دریای خزر بتواند نقش به سزاتری در این امر ایفا کند. در واقع این بندر به دلیل برخورداری از آبخور مناسب در آینده پر رونق خواهد شد. البته بندر امیرآباد نیز در چند سال اخیر، یکی از بنادر هاب بوده است؛ اما اهمیت موضوع آبخور و ساخت اسکله‌های بندر کاسپین در عمق مناسب‌تر چنین به نظر می‌رسد در آینده‌ای نزدیک سکان‌دار پهلوگیری کشتی‌ها خواهد شد.

چند نکته قابل‌توجه برای عقد قراردادهای تجاری حمل دریایی

این فعال حوزه حمل دریایی در بخش دیگر گفت‌وگو درباره مهم‌ترین نکات بازرگانی در قراردادهای حمل دریایی گفت: بازرگانان و تریدرهای غلات در زمان عقد قرارداد، بیش از هر موضوعی به شرایط خریدوفروش توجه می‌کنند و سود خود را در این بخش می‌بینند؛ غافل از این‌که هزینه حمل یکی از مهم‌ترین بخش‌ها است.

متأسفانه اغلب آنان در زمان عقد قرارداد اجاره کشتی (charter party)را به طور دقیق مطالعه نمی‌کنند و در صورت بروز مشکل مخصوصا در امر دموراژ می‌تواند تجارت آن‌ها را تحت شعاع قرار داده و گاها منجر به زیان‌های قابل توجهی گردد.

بنابراین به تجار پیشنهاد می‌شود که برای جلوگیری از هرگونه خسارت احتمالی، عقد قراردادهای بازرگانی خود را به شرکت‌های متخصص  حمل واگذار کنند و از مشاوره‌های آنان بهره‌مند گردند.

اهمیت یکسان خدمات و هزینه حمل

 

وی در ادامه با تأکید بر این‌که در فرآیند حمل کالا، اهمیت خدمات نه تنها کمتر از قیمت بلکه هم ارز آن می‌باشد، گفت: مهم‌ترین وظیفه شرکت کشتیرانی تعهد و امانت‌داری است؛ اما متأسفانه بسیاری از شرکت‌های کم تجربه کشتیرانی به دلیل نداشتن آگاهی کافی، مرتکب اشتباهاتی در زمان اسناد می‌گردند که موجب بروز مشکلاتی در خصوص تحویل کالا به خریدار و صاحبان کالا می‌شود. در این میان، هر چند نرخ ارائه خدمات در شرکت‌های بزرگ و متخصص کشتیرانی کمی بالاتر از دیگر شرکت‌ها است، اما سرویس‌های معتبر و قابل اطمینان ارائه می‌دهند که باعث تامین رضایت و آسودگی خاطر خریدار و فروشنده می‌شود.

شرکت سیوان دریا نیز با قیمت‌هایی متعادل در تلاش است تا خدماتی متعهدانهو ویژه را به مشتریان خود ارائه دهد.

بندر آکتائو به دلیل آبخور مناسب یکی از بهترین بنادر حوزه دریای خزر است

مدیرعامل شرکت سیوان‌دریا در پایان درباره کریدور قزاقستان و جایگاه آن گفت: باوجودآن‌که قزاقستان و بندر آکتائو بازار خوبی برای ایران به نظر می‌رسد؛ اما متأسفانه از این کریدور غافل شده‌ایم. بندر آکتائو جزء دارندگان بهترین آبخورهای دریای خزر است و کشتی‌‌ها می‌توانند به‌آسانی در این بندر پهلو بگیرند. کریدور میانی قزاقستان به آذربایجان و گرجستان می‌توانست موقعیتی ویژه برای تجارت ایران نیز باشد که متاسفانه از این فرصت بهره کافی نبرده‌ایم؛ به‌طوری‌که در حال حاضر قزاقستان درصدد ایجاد کریدوری دیگر از طریق پاکستان و دستیابی به اقیانوس هند است. در حالی که اگر این موضوعات تداوم و قوت بیشتری یابد، به زودی شاهد کمرنگ تر شدن نقش ایران خواهیم بود.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا