به اعتقاد مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان تهران، وابستگی کارخانجات آرد به سهمیه گندم دولتی و بیم از کاهش آن، عنصری مخرب برای تولیدکنندگان است چراکه کارخانجات برای حضور در عرصه رقابت باید فارغ از سهمیههای دولتی، با خوداتکایی اقدام به خرید آزاد و واردات گندم عبور موقت و فروش آزاد و صادرات آرد کنند تا علاوه بر جلوگیری از مستهلک شدن تجهیزات و تکنولوژی خود، بتوانند در بازار فروش انواع آردها نیز نقشآفرینی مطلوبی را داشته باشند
مهندس عباس ارشدی، مدیرکل غله استان تهران در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار نگاشته ضمن بیان مقدمه فوق اظهار کرد: متاسفانه در حال حاضر برخی از کارخانجات آرد استان تهران با اکتفا به سهمیه دولتی و عدم خرید گندم آزاد با کاهش کیفیت آرد تولیدی و افزایش آردهای مانده در پایان ماه مواجه هستند که در صورت تداوم این وضعیت در سهمیه گندم دولتی این واحدها تجدیدنظر خواهد شد و سهمیه آنان بر اساس کاهش فروش آرد تولیدی، کاهش خواهد یافت.
آخرین مجوز تاسیس کارخانه آرد در تهران به دهه 80 باز میگردد
وی در پاسخ به سوال خبرنگار نگاشته در خصوص فلسفه صدور مجوزهای جدید برای احداث کارخانه آرد و نگرانی کارخانجات آرد استان تهران و البرز از این موضوع گفت: در حال حاضر، دولت هیچگونه مجوز جدیدی را برای ساخت سیلو و کارخانه آرد در استان تهران صادر نمیکند و کارخانجات تازه احداث شده، مجوز خود را در دهه 80 از سازمان صنعت، معدن و تجارت اخذ کردهاند که به دلیل طولانی شدن فرآیند ساخت و تکمیل مدارک در سالهای اخیر به بهرهبرداری رسیدهاند.
خرید 10 هزارتن گندم توسط کارخانجات بصورت توافقی
ارشدی در ادامه در خصوص میزان خرید گندم امسال استان تهران اظهار کرد: بر اساس برنامههای سال جاری از آغاز فصل خرید تضمینی گندم تا پایان تیرماه، حجمی بالغ بر 124 هزار تن گندم معمولی توسط دولت خریداری شده است. همچنین کارخانجات آرد استان تهران نیز حدود 10 هزار تن گندم را در قالب خرید تضمینی و توافقی از کشاورزان تهیه کردند که در مجموع، خرید گندم امسال استان تهران 134 هزار تن میباشد.
وی با اشاره به این که گندمهای خریداری شده از نظر افت و سنزدگی دارای شرایط مطلوبی هستند، گفت: میزان خرید گندم امسال استان تهران در مقایسه با سال گذشته حدود 15 درصد افزایش داشته است که با توجه به بحرانهای تحریمی کشور، خداوند را بابت این افزایش تولید شاکر هستیم.
مدیرکل غله استان تهران با بیان اینکه میزان خرید گندم شرکت غله استان تهران تنها پاسخگوی یک دوازدهم نیاز ماهانه استان تهران میباشد، گفت: با توجه به مصرف فراوان آرد در تهران، ماهانه حدود 110 تا 130 هزار تن گندم در بین کارخانجات تهران و البرز جهت تولید آرد شهر تهران توزیع میشود که این میزان گندم علاوه بر خرید از شهرهای شمالی و جنوبی تهران از استانهای گندم خیز نیز به صورت واردات تامین میشود. همچنین در حال حاضر 40 درصد سهمیه آرد استان تهران از کارخانجات استان البرز تامین میشود.
واردات 220 هزار تن گندم برای مصرف استان تهران
وی در ادامه در خصوص تامین گندم استان تهران یادآور شد: اکنون در تلاش هستیم تا با هماهنگی معاونت خدمات بازرگانی شرکت بازرگانی دولتی ایران، نیاز گندم تهران را به صورت واردات از استانهای گندمخیز جبران نماییم که بر اساس این سیاست مقرر شد که حدود 220 هزار تن گندم از استانهای خوزستان، زنجان، فارس، قزوین، کردستان، کرمانشاه، گلستان، لرستان، مرکزی و همدان از نیمه اول مردادماه برای نیاز استان خریداری گردد.
ارشدی ظرفیت مراکز ذخیرهسازی تهران و البرز را 5/2 میلیون تن اعلام کرد و افزود: متاسفانه با وجود پتانسیل قابل توجه مراکز ذخیرهسازی خصوصی و دولتی در تهران به دلیل عدم موجودی کافی گندم، بخش قابل توجهی از این مراکز خالی و بلا استفاده باقی ماندهاند که به صاحبان این مراکز پیشنهاد دادهایم تا برای استفاده از سیلوهای خود، محصولی به غیر از گندم را ذخیرهسازی کنند.
اتمام برنامه اختصاص گندمهای وارداتی به کارخانجات استان تهران
وی در خصوص برنامه تحویل گندمهای وارداتی به کارخانجات آرد اظهار کرد: بر اساس برنامه واردات گندم کشور بیش از 2 میلیون تن گندم به کشور وارد شده است که از این میزان تا کنون 220 هزار تن سهم تهران شده است که میان کارخانجات استان توزیع شده است و از دهه اول مردادماه با اتمام ذخایر گندمهای وارداتی، واحدهای آرد سازی باید از گندمهای داخلی استفاده نمایند.