بین‌المللیشماره 69گزارشگندم

شیوع کرونا اقلام کشاورزی را دستخوش چه تغییراتی کرد؟

یاشار غریبی، تحلیلگر بازار غلات

شیوع کرونا/ طى سه سال گذشته و از آغاز پديده همه گيرى كرونا در قرن ٢١ام، نكات بسيار ظريف و در عين حال عميقى در حوزه اقلام كشاورزى رخ داد كه شايد نياز به تغييرات بنيادى در ساختار تصميم گيرى و سياست هاى آتى كشور برای حفظ و تامين امنيت غذا، بيش از پيش لازم باشد.

آمار و ارقام ذکر شده در این یادداشت مربوط به زمان 9 اسفند ماه 1400 می باشد.

 

ياشار غریبی، فعال و تحلیلگر بازار غلات ضمن بیان مقدمه فوق به بیان فراز و نشیب‌های صنعت کشاورزی پرداخت.

 

سكانس اول

در اوائل سال ٢٠١٩، به ناگهان تمام رسانه ها توجه خاص خود را روى مسئله همه گيرى كرونا معطوف كردند. فارغ از اينكه اين پديده منحوس، متاسفانه جان بسيارى از انسان ها را در دنيا گرفت، تلاش بى وقفه اى در ابتداء در راستاى محكوميت چين بعنوان منشاء اين بيمارى در دنيا شكل گرفت و بنحوى موضوع ” چين هراسى ” در راس رسانه ها و شبكه هاى اجتماعى در حال شكل گيرى بود.

سكانس دوم

مدتى از آغاز سال ٢٠٢٢ نگذشته كه ناگهان تمام توجه رسانه ها اين بار به دنبال شكل گيرى و ظهور جنگى تمام عيار و با احتمالات گسترش آن حتى به اروپا، در كانون اخبار دنيا قرار گرفته است. راهپيمايى ها و صف بندى هاى سياسى و …، اين بار مسئله نفرت پراكنى را به سمت روسيه هدايت كرده و موضوع ” روسيه در انزوا” در راس رسانه ها و شبكه هاى اجتماعى در حال ترويج ميباشد.

چين، تقريبا بيشترين ذخاير موجودى كالاهاى اساسى در دنيا را دارد. از آغاز مسئله همه گيرى، به مرور زمان شاهد افزايش قيمت انواع كالاهاى اساسی مانند کالاهای كشاورزى و به دنبال آن رشد شاخص قيمت مواد غذايى بوديم. محدوديت هاى ناشى از همه گيرى و كمبود منابع انسانى و تاثير مستقيم آن بر زنجيره تامين را از علل اصلى كاهش تامين و در مقابل افزايش تقاضاى بازار و رشد قيمت ها را شاهد بوديم.

روس ها در عمده كودهاى كشاورزى حدود ٤٠درصد از سهم بازار ها را در اختيار دارند/ شیوع کرونا

 

روسيه، بدون شك بازار گندم و روغن خام آفتابگردان دنيا را باید به طور مستقيم تحت تاثير اين بازار دانست. ضمن اينكه، روس ها در عمده كودهاى كشاورزى حدود ٤٠درصد از سهم بازار ها را در اختيار دارند به راحتى در روند قيمت تمام شده محصولات كشاورزى هم در اروپا و هم در امريكاى جنوبي، نقش موثرى خواهند داشت. از آغاز مناقشه روسيه و اكراين طى چند روز گذشته، بازار ها دچار تنش هاى سنگين و نامشخصى در حال گذار به يك وضعيت نامعلوم ميباشد.

 

رفتار سياسى كشورهاى تامين كننده در إيجاد محدوديت هاى صادراتى و سهميه بندى و عوارض صادراتى و … در راستاى كنترل تورم قيمت مواد غذايى در بازار داخل با تغيير سياست هاى وارداتى كشورهاى خريدار در كاهش تعرفه واردات تا هموار كردن شرايط واردات و تغيير مقررات واردات  با توجه شرايط از پيش تعيين شده را در مقابل، بايد در راستاى إيجاد توازن و همسان سازى بين بازار عرضه و تقاضا ديد.

در كنار مسائل سياسى، بدون شك موضوع گرم شدن زمين هم از نگرانى هاى اصلى در حوزه كشاورزى خواهد بود.

 

به نظر من، در اين بزنگاه، نگاه سياست گذار در اين خصوص، بايد در راستاى حفظ امنيت غذايى كشور، بيش از پيش مورد توجه قرار گيرد.

 

 

 

 

 

 

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا