آیا کانال مالی سوئیس میتواند به تامین غلات کمکی کند؟
رییس اتاق بازرگانی ایران و سوئیس در گفتگوی اختصاصی پاسخ می دهد
آیا کانال مالی سوئیس میتواند به تامین غلات کمکی کند؟/ کانال بشردوستانه موسوم به شتا (SHTA) زیر نظر خزانهداری آمریکا از ۳۰ ژانویه ۲۰۲۰ در سوئیس آغاز به کار کرده تا دارو و تجهیزات پزشکی، اقلام کشاورزی (غلات) و خوراکی مستثنی از تحریمهای ایالات متحده به ایران صادر شود. در آن هنگام سفارت سوئیس در تهران هم در توئیتی با اعلام راهاندازی این کانال عنوان کرد: ”
این روز نقطه عطف مهم پس از اولین پرداخت موفق برای محموله دارویی، به طور آزمایشی و جهت آماده شدن بستر ساز و کار مالی جهت تحویل کالاهای انساندوستانه تامین اقلام کشاورزی، غذایی، دارویی و تجهیزات پزشکی با تشکر از تمامی مقامات ایرانی، سوئیسی و آمریکایی است” .
وب سایت خبری thedailybeast نیز در گزارشی با عنوان «ایران از کانال بشردوستانه آمریکا هیچ چیز به دست نیاورده است» به بررسی آخرین وضعیت این کانال پرداخت و براساس آن دولت سوئیس تایید کرده کانال بشردوستانهای که دولت ترامپ برای عرضه دارو و سایر تجهیزات پزشکی به ایران راهاندازی کرده است، یک نمایش سیاسی از همدردی در میان تحریمهای بی رحمانه آمریکا و به دور از هیچ دادوستدی است که بتواند جان انسانها را نجات بدهد.”
آیا کانال مالی سوئیس میتواند به تامین غلات کمکی کند؟
شریف نظام مافی، رییس اتاق بازرگانی ایران و سوئیس در گفتوگوی اختصاصی با نشریه نگاشته در خصوص عملکرد سازوکار کانال بشر دوستانه، گفت: لزوم کاربردی بودن کانال مالی فوق، وجود نقل و انتقال مالی است این در حالی است که تجار ایرانی وسوئیسی انتظار این را دارند که این کانال مالی هر چه زودتر به صورت عملی راه اندازی شود.
وی در خصوص احتمال ورود شرکتهای غیر سوئیسی به این کانال مالی، خاطرنشان کرد: شرکتهایی که به واسطه دارابودن دفتر در سوئیس، مالیات می پردازند، قادر به استفاده از این کانال مالی هستند. اغلب شرکتهای بزرگ غلات جهان مانند کارگیل و بونگی دارای دفتر رسمی در ژنو هستند و کانال SHTA نیز شرکتهای بزرگ غلات جهان را در محوریت خود قرار داده است که میتواند در تامین ۲۰ میلیون تن نیازغلات ایران یاری دهنده باشد.
سوئیس تا چه اندازه تمایل به تسریع کانال مالی دارد؟
وی در پاسخ به رفتار دولت سوئیس برای پیشبرد کانال مذکور گفت: دولت سوئیس در این مدت زحمات زیادی برای راه اندازی این کانال متحمل شده است و به عنوان یک پلت فرم عملی به بررسی جداگانه هر یک از پروژه ها خواهد پرداخت. به عبارت دیگر طرفهای دخیل در این کانال مالی، بر نوع پروژه ها نظارت کرده و طی بررسی نوع تجارت به پیشبرد آن کمک خواهند نمود اما اختصاص بودجه توسط بانک مرکزی ایران انجام خواهد گرفت.
بانک مرکزی ایران در حال پیگیری منابع مالی لازم برای ورود به این کانال می باشد و در اصل این کانال مالی قرار است با امکانات مالی کامل، وارد مرحله کاربردی و عملی شود.
درباره نظارت بر نوع پروژه ها باید اضافه کنم که طرفهای دخیل در واقع بر نوع تجارت نظارت خواهند نمود واطلاعات مورد نیاز توسط خود شرکتهایی دخیل در این کانال، تامین خواهد شد. از طرفی بخش مالی دولت سوییس این قول را به شرکتها داده که در اسرع وقت و بدون هیچ گونه تاخیری در ارائه این اطلاعات به پیشبرد پروژه ها بپردازد.
اطمینان دولت سوئیس به شرکت های سوئیسی متمایل به همکاری با ایران
همچنین دولت سوییس این اطمینان را به همه شرکتهای سوئیسی داده که به اندازه کافی برای اجرای این پروسه نیرو اختصاص خواهد داد و در اصل مرور اطلاعات مورد نیاز به سرعت انجام خواهد شد. لازم به ذکر است که بخش مالی دولت سوئیس در حال روان سازی وتسهیل اطلاعات مورد نیاز شرکت هاست اما نهاد اصلی تصمیم گیری واختصاص ارز به شرکتهای ایرانی فعال در این کانال، بانک مرکزی ایران است.
نظام مافی در خاتمه یادآور شد: به نظر می رسد دولت سوئیس و بانک مرکزی اشتیاق بسیاری برای تامین منابع مورد نیاز این پروژه و تزریق آن به کانال مالی سوئیس دارند لذا شرکت های فعال در زمینه غلات، دارو و تجهیزات پزشکی این است که این کانال هر چه زودتر راه اندازی شده و مورد استفاده قرار گیرد.
شایان ذکر است تا کنون 50 شرکت سوئیسی علاقه خود را برای این کانال اعلام کرده اند که اغلب آنها در حوزه غلات، دارو و تجهیزات پزشکی فعالیت می کنند.
خبرنگار: افسانه فغانی