آرد وارداتی از طریق سامانه صنف و صنعت، کارخانجات داخلی استان را به چالش کشیده است. مهندس شادمان، مدیرعامل شرکت آرد ممتاز تبریز، دبیر و نائب رئیس انجمن آردسازی استان آذربایجان شرقی ازجمله مدیران جوان عرصه آسیابانی محسوب می شود که با شرکت در دوره های آموزشی آردسازی شرکت بولر با دانش آسیابانی آشنا شد و هم اکنون بیش از 25 سال است که در صنعت آسیابانی که شغل پدری وی به شمار می رود، مشغول به فعالیت است.
کارخانه آرد ممتاز تبریز با ظرفیتی معادل 400 تن در روز در حال فعالیت است که از این میزان 10 درصد ظرفیت واقعی خود آرد یارانه ای و سهمیه دولتی تولید می کند. اکثر شرکت های تولیدی صنایع غذایی ازجمله کیک، کلوچه و ماکارونی در جهت ارتقا کیفیت محصولات خود مشتری آردهای تخصصی تولیدی آرد ممتاز تبریز هستند. این شرکت دارای دو خط تولید ترکیه ای و آلمانی با ظرفیت 250 و 150 تن است که به تولید آرد کامل می پردازد.
آرد وارداتی از طریق سامانه صنف و صنعت، کارخانجات داخلی استان را به چالش کشیده است
مهندس شادمان در ابتدای گفت و گوی خود با نشریه نگاشته در خصوص کیفیت گندم استان آذربایجان شرقی، گفت: کارخانجات آردسازی شمال غرب کشور، قطب مصرف کنندگان گندم برای مصارف صنف و صنعت هستند اما متاسفانه قابلیت گندم این استان کیفیت لازم جهت استفاده در این صنعت نیست.
تامین گندم کیفی لازم نیاز به تامین گندم به صورت آزاد است
آرد ممتاز تبریز هم اکنون بر تولید آردهای تخصصی متمرکز است و در صورت وجود گندم با کیفیت برای اختلاط با گندم داخلی استان می توان گندم لازم جهت تولید کیک و کلوچه تولید کند. لذا جهت تامین گندم کیفی لازم نیاز به تامین گندم به صورت آزاد است که این امر علاوه بر آرد وارداتی، رقابت را میان تولیدکنندگان با مشکل مواجه می کند.
به گفته وی، در این میان به نظر می رسد، توزیع گندم در سامانه بورس کارآمدتر از شرایط کنونی عمل می کرد چراکه امکان تامین گندم از استان های دارای کیفیت بالای گندم وجود داشت.
شادمان با بیان اینکه آرد ممتاز تبریز با دارا بودن ظرفیت ذخیره سازی با حجم 30 هزار تن به عنوان مرکز خرید گندم نیز فعالیت دارد، خاطرنشان کرد: در ارزیابی گندم خریداری شده در فصل خرید تضمینی گندم سال جاری، میزان افت و کیفیت گلوتن و ایندکس در حد مجاز گزارش شده است اما به دلیل کمبود گندم ارائه شده از سوی کشاورزان، مراکز خرید مجبور به خرید گندم با کیفیت هستند. لازم به ذکر است با آغاز فصل خرید در تاریخ 25 تیرماه سال جاری تا هفته دوم مرداد ماه حجم خرید تنها به کمتر از 1000 تن گندم رسیده است.
کمبود گندم کیفی و آرد وارداتی؛ دغدغه مهم کارخانجات آرد
وی دغدغه مهم کارخانجات آرد را همچنان کمبود گندم کیفی دانست و خاطرنشان کرد: سهمیه 900 تومانی کارخانجات آردسازی آذربایجان شرقی، معادل 11 هزار تن است. از این رو خبازی های استان جهت دسترسی به آرد با کیفیت از دیگر استان ها خریداری می کنند. روند فوق باعث کاهش ظرفیت تولید کارخانجات داخل استان و حتی تعطیلی برخی واحد ها شده است. این در حالی است که در صورت صدور مجوز حمل گندم کیفی به استان از استان هایی که از گندم با کیفیت برخوردار هستند، کارخانجات آرد حاضر هستند تا کرایه حمل را نیز خودشان پرداخت کنند. لزوم آسیابانی مطلوب، گندم کیفی است که باید در دسترس این صنعت قرار گیرد.