اختلاط گندم/ کیفیتی که در سایه اختلاط گندم آبی و دیم در کردستان از بین میرود
دبیر انجمن صنفی آردسازان کردستان پاسخ می دهد
اختلاط گندم/ استان کردستان یکی از قطبهای تولید گندم در کشور است؛ اما با این وجود به دلیل برتری کمی گندم این منطقه نسبت به کیفیت آن، آردسازان استان با مشکل دسترسی به گندم کیفی مواجه هستند. نگاشته در این شماره پای صحبتهای مهندس هادی امیننژاد، دبیر انجمن صنفی آردسازان کردستان نشسته است تا از وضعیت فعلی گندم استان و کیفیت آرد آنان خبردار شود.
کاهش یک سومی برداشت گندم در کردستان/ اختلاط گندم
به گفته امیننژاد استان کردستان امسال حدود 400 هزار تن برداشت گندم داشته است که این میزان نسبت به سالهای گذشته به دلیل خشکسالی و کاهش بارندگیها یک سوم کاهش داشته است. همچنین در حال حاضر، 93 درصد تولید گندم کردستان دیم میباشد و بیشترین میزان تولید گندم دیم کشور نیز مربوط به استان کردستان است.
از سوی دیگر، 7 درصد گندم کردستان، آبی است که در صورت ذخیرهسازی جداگانه این گندمهای آبی به صورت جداگانه در سالهای پر بارش میتوان مشکل کیفیت آرد استان را برطرف نمود. اما متاسفانه به دلیل آنکه در خرید تضمینی گندم، تفاوتی میان گندم دیم و آبی در نظر گرفته نمیشود و تمام این گندمها با هم مختلط میگردند، افزایش کیفیت آرد محقق نخواهد شد. همچنین تمام گندم تولیدی استان از کیفیت یکسانی برخوردار نیستند و بستگی به ارتفاع و کیفیت خاک مناطق استان دارد.
سایه سنگین قیمتگذاری دستوری بر کیفیت آرد/ اختلاط گندم
امیننژاد با گلایه از فریز و ثبات قیمتها در صنعت آسیابانی اظهار کرد: محدودیت خرید گندم و ثبات قیمت نهایی آرد منجر به محدودسازی کیفیت میشود چرا که کیفیت مستلزم هزینه است و در شرایطی که کارخانجات آرد با کاستی سود و درآمد مواجه هستند، ارتقا کیفیت آرد، انتظاری نابه جا است. همچنین علیرغم این موضوعات، انحصار دولت در این صنعت، حق انتخاب گندم را از آردسازان سلب کرده و دست آنان از خرید گندمهای با کیفیت خوزستان و گلستان دور مانده است.
دو ابزار مهم برای سنجش نرخگذاری عادلانه گندم
وی در خصوص ارزیابی خود از نرخگذاری 7500 تومانی برای خرید تضمینی گندم در سال 1401 گفت: با توجه به قیمتگذاری دستوری گندم، این نرخ در صورتی میتواند خوب و منطقی باشد که تورم، هزینهها و سایر مسائل جانبی کشور قابل پیشبینی و نرمال باشد. البته در حال حاضر، مسئله تولیدکنندگان تورم نیست؛ بلکه نوسانات ارز و تورم در کشور است و باید این نرخ را نسبت به قیمت دلار در سال آینده و نرخ سال آینده گندم در بازار جهانی بسنجیم.
پیش شرط آردسازان برای قیمت سبوس چیست؟
امیننژاد در خاتمه درباره لغو مصوبه آزادسازی سبوس اظهار کرد: متاسفانه در حال حاضر قیمت سبوس از قیمت کاه در کشور کمتر است و کارخانجات مسئول فساد و رانت حاصل از فروش سبوس نیستند. علاوه بر این، پیش شرط آردسازان برای قیمت سبوس جبران هزینه کارخانجات است. لذا در صورتی که در ماه پیش رو مابهالتفاوت قیمت سبوس در جهت جبران هزینه آردسازان پرداخت نگردد، آسیابانان، دیگر توان مالی برای خرید گندم خبازی نخواهند داشت.