داخلیشماره 44غلاتگفتگوگفتگو با مسئولین دولتگندم

کشت قراردادی به منظور تامین مواد اولیه با کیفیت برای تولیدکنندگان صنعت آرد فراهم شد

مدیرکل دفتر هماهنگی توزیع و فروش شرکت بازرگانی دولتی ایران

یکی از سیاست های فعلی دولت در حوزه صنف و صنعت، تامین مواد اولیه مورد نیاز جهت تولید محصولات آردی توسط بخش خصوصی است لذا به این منظور بحث کشت سفارشی مورد توجه و حمایت دولت قرار گرفته است. در واقع این نوع کشت به عنوان قراردادی میان کشاورزان و صنایع مختلف منعقد شده و منجر به تولید کالاهای مورد نیاز صنعت با فاکتورهای مشخص و آگاهی کشاورزان از نوع کشت پیش از شروع کشت می شود.

کشت قراردادی به منظور تامین مواد اولیه با کیفیت برای تولیدکنندگان صنعت آرد فراهم شد

حجت براتعلی، مدیرکل دفتر هماهنگی توزیع و فروش با ذکر مطلب فوق در گفتگو با خبرنگار نگاشته بیان کرد: هم اکنون کشت قراردادی در کشور در حال اجرا می باشد و صنعت ماکارونی برای سال آتی قراردادهایی را با برخی مناطقی که امکان کشت گندم دوروم دارند، منعقد کرده است. مزایای این نوع کشت به گونه ای است که منجر به رضایتمندی نسبی از سوی مصرف کننده (صنعت) و تولیدکننده (کشاورز)، کاهش حجم عملیات دولت در سطح بازار تامین مواد اولیه همچون گندم و بکارگیری منابع دولتی در سایر موارد می شود.

مصرف سالانه 2 میلیون تن گندم جهت تامین آرد صنف و صنعت کشور

وی با اشاره به اینکه براساس آمارهای سنواتی نیاز کل مصرف آرد صنف و صنعت کشور سالانه حداکثر 2 میلیون تن گندم بوده است که بخش عمده آن در صنعت ماکارونی به میزان سالانه 800 تا 850 هزارتن به کار گرفته می شود، گفت: یکی از مهمترین وظایف اداره کل توزیع و فروش شرکت بازرگانی دولتی ایران در راستای زنجیره گندم، آرد و نان، تامین آرد صنف و صنعت است که با نظارت های سامانه و دریافت اطلاعات در خصوص میزان آرد مورد نیاز صنایع مختلف همچون صنعت ماکارونی، گلوکز و نشاسته، کیک و بیسکوییت از انجمن های آنها صورت می گیرد.

براتعلی در خصوص کیفیت گندم و آرد توزیع شده در سامانه اظهار کرد: با توجه به اینکه گندم با کیفیت کشور در نقاطی همچون استان های خوزستان، فارس، اردبیل و گلستان گسترده شده است لذا سیستم توزیع گندم در سامانه و کشور به صورت ترکیبی از مجموعه کیفیت های مختلف صورت می گیرد تا سطح قابل قبولی از رضایتمندی نانوایان و فعالان صنف و صنعت حاصل شود بنابراین اگر اعتراضی نسبت به کیفیت آرد در سامانه مشاهده شود؛ نشانگر وجود امکاناتی بیش از آنچه در دسترس داریم، نیست.

وی با بیان اینکه طی سه سال گذشته به دلیل خودکفایی در محصول گندم، وارداتی توسط بخش دولتی صورت نگرفته است، گفت: در حال حاضر بخش خصوصی نیز به دلیل چالش های واردات همچون تخصیص ارز و انتقال پول تمایل به واردات ندارند و اگر درخواستی در این راستا وجود داشته باشد باید از طریق کارگروه ملی ساماندهی گندم، آرد و نان پیگیری شود که تاکنون درخواستی اعلام نشده است. البته باید گفت که با ساختارمند شدن کشت قراردادی می توان قدم مثبتی در تامین محصول کیفی و مطلوب تر برداشت.

رشد میزان مصرف روغن خام کشور طی دو سال اخیر

مدیر کل دفتر هماهنگی توزیع و فروش شرکت بازرگانی دولتی ایران در ادامه به موضوع روغن خام درصنایع کشور پرداخت و گفت: نیاز مصرف سالانه روغن خام در کشور حدود 2 میلیون تن و نیاز ماهانه 160 هزار تن است که این عدد طی دو سال گذشته به دلیل رشد تولید محصولات صنایع غذایی مانند شیرینی، شکلات و کیک رشد داشته است به گونه ای که پیش از آن مصرف ماهانه روغن خام حدود 130 هزارتن بوده است. اگرچه در راستای تامین روغن مورد نیاز کشور طرح توسعه کشت دانه های روغنی که جزو طرح های راهبردی وزارت جهادکشاورزی است؛ چند سالی در حال اجرا می باشد و منجر به رشد تولید دانه های روغنی در کشور شده است اما بخش عمده این روغن وارداتی است.

واردات نزدیک به 3 میلیون تن دانه های روغنی به کشور/ کشت قراردادی

وی با اظهار به اینکه حداکثر میزان دانه های روغنی که طی سالهای اخیر تولید و خریداری شده؛ حدود 500 هزار تن در یک سال بوده است که بخش عمده آن دانه کلزا و سپس دانه سویا می باشد، گفت: این مقدار دانه های روغنی حدود 180 تا 200 هزار تن از نیاز روغن خام کشور را تامین می کند و بخش دیگر روغن خام کشور نیز از طریق واردات دانه های روغنی فراهم می شود. طبق آمار سنواتی واردات دانه های روغنی 2 و نیم تا 3 میلیون تن در کشور بوده که حدود 500 هزارتن نیاز روغن کشور را تامین می کند.

براتعلی با اشاره به اینکه تعداد کارخانه های فعال روغن نباتی کشور حدود 38 واحد است، در پایان افزود: با توجه به اینکه روغن خام نیز جزو کالاهای اساسی کشور است لذا واردات آن با ارز 4200 تومانی صورت می گیرد که عمده روغن خام و پالم مورد نیاز از کشورهای روسیه، اوکراین، برزیل، آرژانتین، مالزی و اندونزی وارد می شود.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا