آردداخلیشماره 63گفتگوگفتگو با مسئولین دولت

پاسخ معاون فنی گمرک به چالش تولیدکنندگان برای صادرات خدمات فنی و مهندسی

پاسخ معاون فنی گمرک به چالش تولیدکنندگان برای صادرات خدمات فنی و مهندسی/ تسهیل‌گیری در ارائه خدمات و ترخیص کالا از گمرکات کشور اهمیّت بسیار بالایی دارد؛ زیرا هرگونه تأخیر در ترخیص کالاهای اساسی و تجهیزات، به آشفتگی بازار و آسیب به نیازهای مهم شهروندان منجر خواهد شد. نگاشته در این شماره با مهرداد جمال اورنقی، معاون فنی امور گمرک کشور به گفت­وگو پرداخته است تا از آخرین وضعیت رسوب و ترخیص کالاهای اساسی، طرح‌های حمایتی گمرک برای صاحبان کالا و ارزش‌گذاری ماشین‌آلات ایرانی در جهت صادرات آگاهی کسب کند.

 

ارونقی درباره نحوه ارزش‌گذاری خدمات فنی و مهندسی همچون ماشین‌آلات صنایع آردسازی برای صادرات اظهار کرد: ارزش ماشین‌آلات باید از سوی صادرکنندگان به گمرک اظهار شود؛ منتها اگر این ارزش با نظر گمرک و بررسی‌های انجام شده متناسب نباشد، گمرک وظیفه دارد با بررسی مشکل، دلیل مغایرت را از صاحبان کالا جویا شود./ صادرات خدمات فنی و مهندسی

 

پاسخ معاون فنی گمرک به چالش تولیدکنندگان برای صادرات خدمات فنی و مهندسی

از سوی دیگر، با توجه به تخصصی بودن بحث ماشین‌آلات و صدور آن، گمرک درباره ارزش کالا اعلام نظر نمی‌کند و ممکن است به‌طورکلی چارچوب‌هایی را برای این موضوع در نظر داشته باشد. البته گمرک در صورت نیاز، درباره ماشین‌آلات، نظر مراجع متولی و ذی­صلاح مانند وزارت صمت را استعلام می‌کند و اگر صادرکننده‌ای نسبت به مقوله مغایرت ارزش اعتراض داشته باشد، این اعتراض جهت پیگیری و اظهارنظر به سازمان صنعت معدن تجارت به‌عنوان مرجع ذیصلاح ارجاع داده می‌شود؛ چراکه تنها نظر مرجع تخصصی مورد پذیرش گمرک قرار می‌گیرد و این سازمان ارزشی را به صاحبان کالا تحمیل نمی‌کند.

وی همچنین اشاره کرد: در صورت مغایرت ارزش کالا با سوابق ذکر شده در گمرک، این سازمان موظف است مطابق با ماده 107 قانون امور گمرکی، جریمه مابه‌التفاوت را دریافت کند.

ارونقی افزود: علاوه بر این راهکار، گمرک می‌تواند به نحوی مابه‌التفاوت را در اظهارنامه در جهت تراکنش‌های بعدی یا برگشت ارز به داخل کشور پیگیری کند که در صورت اعتراض صاحب کالا، بلافاصله این اعتراض به وزارت صنعت معدن و و تجارت و وزارت جهاد کشاورزی ارجاع داده شود.

انباشت 6/2 میلیون تن کالای اساسی در گمرکات کشور/ صادرات خدمات فنی و مهندسی

 

ارونقی در بخش دیگر گفت­وگو در خصوص وضعیت رسوب نهاده‌های دامی در گمرکات کشور گفت: در حال حاضر، 2/6 میلیون تن کالای اساسی در گمرکات کشور است که در شش گروه گندم، ذرت، جو کنجاله سویا، دانه‌های روغنی و روغن تقسیم‌بندی می‌شوند که با تخصیص ارز دولتی این اقلام از گمرک ترخیص خواهند شد. البته به‌تازگی با اقدامات صورت گرفته، روند خروج کالا از گمرکات پس از انجام تشریفات گمرکی، بسیار سرعت پیدا کرده است./ صادرات خدمات فنی و مهندسی

ترخیص و خروج 110  هزار تن کالای اساسی از بنادر کشور

معاون فنی گمرک با اشاره به ثبت رکورد خروج میانگین 14 تا 20 هزار تن کالا از بندر امام خمینی در سه ماهه نخست امسال گفت: خوشبختانه در حال حاضر، بیش از 65 هزار تن کالای اساسی از امام خمینی خارج شده و در دیگر بنادر نیز بیش از 40 هزار تن کالا ترخیص شده است؛ لذا در چند روز اخیر بیش از 110 هزار تن کالای اساسی از بنادر کشور خارج شده که این حجم، یک رکورد در ترخیص و خروج کالا محسوب می‌شود. همچنین 25 فروند کشتی در حال پهلوگیری و تخلیه کالا نیز هستند.

دلیل رسوب کالاهای اساسی در گمرکات کشور چیست؟

 

ارونقی در پاسخ به مهم­ترین علل رسوب نهاده‌های دامی در گمرکات کشور گفت: تأمین و انتقال ارز، اظهار کالا به گمرک، اخذ مجوزهای قانونی، بررسی کالا و ارزیابی فیزیکی آن از سوی گمرک و سازمان های مربوط، قطع شدن سامانه‌های مرتبط با بحث صدور پروانه گمرکی به صورت الکترونیکی از جمله عواملی است که به رسوب کالا در گمرکات کشور دامن زده است.

بنابراین فرآیند تجارت کشور باید به نحوی اصلاح و بازنگری شود که صاحبان کالا بدون ثبت سفارش و بدون اخذ مجوز خروج از وزارت صمت  یا وزارت جهاد کشاورزی، نتوانند کالای خود را به گمرکات کشور تحویل دهند و می‌بایست پیش از آن، علاوه بر اخذ مجوز، تکلیف وضعیت ارزی کالا مشخص شود تا تشریفات گمرکی در کمترین زمان ممکن صورت بگیرد. صادرات خدمات فنی و مهندسی

 

ترخیص نسیه؛ بسته حمایتی گمرک برای صاحبان کالا

 

معاون فنی گمرک در بخش دیگر گفت­وگو، درباره شرایط ترخیص نسیه کالا از گمرکات و مزایای این قانون اظهار کرد: بر اساس قانون امور گمرکی، تمامی کالاهای اظهارشده به گمرک به غیر از موارد مذکور در قانون و کالاهای مشمول معافیت‌ از پرداخت حق ورودی، صاحبان کالا باید حقوق ورودی را به گمرک بپردازند، سپس نسبت به ترخیص آن کالا اقدام کنند. درخصوص پرداخت حقوق ورودی به گمرک، واحدهای تولیدی که قادر به واریز نقدی مبلغ حقوق ورودی نیستند، می‌توانند از ضمانت­نامه بانکی معتبر استفاده کنند.

وی ادامه داد: در وضعیت پرداخت نسیه، 50 درصد کالا به‌عنوان وثیقه نزد گمرک نگهداری می‌شود و باقی کالا بدون پرداخت هر گونه عوارض و مالیات در اختیار صاحب کالا قرار می‌گیرد. صاحب کالا می‌تواند پس از فروش محصول خود و با داشتن تمکن مالی با مراجعه به گمرک،  بقیه کالای خود را با تودیع کامل حقوق ورودی از گمرک ترخیص کند.

گفتنی است؛ این تسهیلات برای بحث حقوق ورودی، مالیات بر ارزش افزوده و سایر عوارضی که به نحوی به گمرک تفویض شده است، تعلق می‌گیرد./ صادرات خدمات فنی و مهندسی

 

 

 

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا