یاشار غریبی، مدیر بخش ozk در پنل تجارت غلات درباره وضعیت قیمتها در مارکت جهانی غلات در کنفرانس ایران گرین گفت: سال گذشته به دلیل عواملی همچون خشکسالی در امریکای جنوبی به ویژه برزیل و حذف این کشور از عرضه ذرت و سویا قیمتها سیر صعودی داشت اما امسال ذرت و سویا وضعیت مناسبتری را دارند.
از سوی دیگر برداشت 100 میلیون تنی گندم در روسیه، شرایط را برای تامین و عرضه گندم در بازار تسهیل بخشید. در بخش بانکداری نیز، بانکها مجدد به سیکل افزایش نرخ بهره بازگشتند که این موضوع بر مارکت اثرگذار بود و تمام این موارد باعث شد تا شاهد کاهش قیمتها در بازار باشیم.
در حال حاضر نیز، برزیل به عرضه کالا برگشته است و با تولیدات خوب روسیه نیز ذخایر غلات خوبی به سال 2023 منتقل شده است. البته شایان ذکر است که در حال حاضر با مشکلاتی همچون شرایط نامناسب جوی و اقلیمی، بارشهای نامتعارف، گرمای بیش از حد، مشکلات انتقال پول روسیه، سقوط ارزش برابری لیر ترکیه به عنوان یکی از واردکنندگان اصلی نیز مواجه هستیم که این موارد بر بازار غلات جهانی تاثیرگذار خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه پیشبینی نحوه رفتار بازار در زمان فعلی ممکن نیست، گفت: پیشبینی من این است که بازار غلات در حوزه دریای سیاه در کف در حال حرکت است اما احتمال تغییر ترندها وجود دارد و جریان به این شکل باقی نخواهد ماند./ کنفرانس ایران گرین
غریبی در ادامه درباره وضعیت بازار روسیه گفت: بعد از حنگ روسیه و اوکراین و تحریم روسیه از جانب اتحادیه اروپا این کشور ابتکار عمل را به دست گرفته است و با کشورهای مقصد برای صادرات خود مانند ترکیه و مصر، امکان جایگزینی ارزهای رایج بین دو کشور را ایجاد کرده است.
ترکیه؛ بزرگترین خریدار گندم روسیه در سال 2022
به گونهای که در سال گذشته ترکیه با خرید بیش از 9 میلیون تن گندم از روسیه، بزرگترین خریدار گندم این کشور بوده است. ایران نیر در سال گذشته حدود 6/2 میلیون تن گندم از روسیه خریداری کرده که نسبت به سال قبل 50 درصد کاهش خرید داشته است.
وی درباره بازگشایی مجدد کریدور دریای سیاه برای انتقال غلات گفت: احتمال تمدید بازگشایی کریدور بسیار دور از ذهن است البته به اعتقاد برخی بر اساس گفته ترکیه مبنی بر ضمانت امنیت مسیر برای تردد کشتیها احتمال تمدید بازگشایی وجود دارد.
وی درباره تعاملات ایران و اوکراین گفت: تغییرات بازار اوکراین تاثیر چندانی بر ایران ندارد چراکه بیشترین محموله غلات اوکراین به سمت کشورهای اروپایی رفته است و تنها 180 هزار تن ذرت از اوکراین روانه بازار ایران شده است. یکی از اعتراضات روسیه در رابطه با تمدید بازگشایی کریدور نیز به همین باز میگردد؛ روسها مدعی هستند که پذیرش بازگشایی کانال دریای سیاه از جانب آنان منوط به تامین کالاهای بشردوستانه به کشورهای نیازمند بوده است.
وی در ادامه با بیان اینکه در حال حاضر ایران از نظر تامین وضعیت دارای شرایط مناسبی است، گفت: عواملی همچون وضعیت بارشها و خشکسالی ممکن است بازار گندم را تحت تاثیر قرار دهد چراکه بارشهای اخیر در چین کوآلیتی گندم را به شدت کاهش داده و این موضوع باعث شده تا به دلیل افت پروتئین، گندمها به سمت مصرف دام سوق داده شوند و تقاضا برای گندم خوراکی افزایش یابد.