نمره منفی به کارنامه دولت تدبیر در مدیریت گندم، آرد و نان کشور/ از زمان روی کار آمدن دولت یازدهم تاکنون، آمار و ارقام گویای کاهش حجم تولید گندم و صادرات است و از سوي دیگر به رغم تورم، دولت قیمت آرد و نان را پایین و ثابت نگهداشته است. همچنین اجرای سامانه آرد سایر مصارف از سوی دولت نیز چالشهای زیادی را ایجاد کرد و شاهد خروج آرد از این سامانه بودیم؛ درصورتیکه هدف از اجرای این سامانه، جلوگیری از این موارد بوده است.
سنادی زاده، مدیرعامل شرکت آرد جوانه شوشتر ضمن بیان مطلب بالا در گفت وگو با خبرنگار نگاشته اظهار کرد: درست است که در کشور با تحریم و خشکسالی دستوپنجه نرم میکنیم، اما با ایجاد محدودیتها اين تنها صنعت است كه به خطر خواهد افتاد.
در گذشته کارخانهها دارای شرایط مساعد بودند، آرد به راحتي برای مصرفکننده از هر استانی قابل تأمین بود و قیمت پایین آرد به همراه فراواني آن مانع از فروش از سوی مصرف كنندگان در بازار آزاد میشد و تنها مشکل این صنعت، قاچاق آرد و عدم کنترل مرزها بود لذا دولت باید به جای کنترل تکتک نانواها، تك تك مصرفکنندهها و يك به يك کارخانهها که امر دشواری است؛ مرزها را جهت ممانعت از قاچاق آرد به خارج از كشور کنترل میکرد لذا کارنامه دولت آقای روحانی منفی بوده و مدیران این دولت تدبیر درستی را اعمال نکردند و تصمیمات سریع آنها موجب تضییع بیشتر گندم و آرد و تضعيف هر چه بيشتر این صنعت شد.
ایجاد محدودیت در فروش آرد تأثیری در روند بهبود صنعت ندارد/ کارنامه دولت تدبیر
به گفته وی، هر نظام دستوری در قیمتگذاری و میزان عرضه با ایجاد محدودیت، خواهناخواه بازار سیاه ایجاد میکند. انحصاری بودن واردات، خرید و برداشت گندم و محدودیت بیش از اندازه، فساد آور است. در واقع تا زمانی که امکان خرید آرد از دیگر استانها وجود داشت؛ بحثی از فروش آرد در بازار آزاد نبود لذا ایجاد محدودیت در فروش آرد تأثیری در روند بهبود صنعت ندارد؛ چراکه برای هر فروش آردی قطعاً نیاز و تقاضا وجود دارد.
سنادی زاده در ادامه به بخشنامههای مثبت مدیریتی دولت آقای روحانی پرداخت و گفت: اگرچه با ممنوعیت صادرات مقداری از درآمد شرکتها کاسته شد اما ارائه بخشنامه صادرات با عبور موقت منجر به تبدیلشدن برخی فعالان صنعت به بزرگترین صادرکنندگان آرد شد. راهاندازی سامانه سایر مصارف نیز از نظر اینکه تجارت کاغذی دریافت سهمیه از اداره غله را تبدیل به سامانهای با مشخصات دقیق و کامل از مشتریان و تأمینکنندگان و تعيين میزان سهمیه و مصرف آنها کرد، اقدام مثبتی بود اما به دلیل سو مدیریت در آن تخلفاتی صورت گرفت./ کارنامه دولت تدبیر
این فعال صنعت آرد تصریح کرد: دولت جدید برای کمک به صنعت گندم، آرد و نان باید به یک سال و نیم گذشته که زیرساختهای لازم وجود داشت، بازگردد. بهگونهای که مصرفکنندگان و تولیدکنندگان در سامانههای آرد بتوانند آزادانه باهم تعامل کنند و سیستم پایش در مبدأ و مقصد انجام شود. در واقع اصولی که این سامانهها با آن طراحیشدهاند، باید رعایت شوند. علاوه بر این، ما شاهد برخی مشتریان آرد و نانوايان بدون مجوز تاسيس و ثبتنام در سامانهها هستیم که بهرغم درخواست ما از نهادها برای پیگیری این موضوع، توجیه آنها این است که در حال حاضر به دلیل مسئله اشتغالزایی نمیتوانند اقدامی علیه این افراد کنند. درصورتیکه این موضوع به ایجاد بازار آزاد دامن میزند.
هنوز زمان مساعد برای خروج دولت از صنعت آرد و نان نرسیده است/ کارنامه دولت تدبیر
سنادی زاده در خصوص اینکه آیا وضعیت اقتصادی کشور در مرحلهای است که دولت از سیستم گندم خارج شود یا خیر، گفت: در حال حاضر دولت به دلیل طراحی اشتباه سیستم، امکان خروج از صنعت گندم، آرد و نان را ندارد چراکه در این صورت قیمتها سرسامآور شده و آشوب ایجاد میشود. در واقع دولت باید همچون گذشته به مرور سامانهها و مصارف مختلف را جداسازی کند که این کار حدود دو سال زمان میبرد. اگرچه انحصار دولت در این صنعت به صلاح نیست اما خروج یکباره آن نیز اشتباه است چراکه از نظر اقتصادی در نقطهای قرار نداریم که این اتفاق رخ دهد و تمام صنایع توان مالی خود را از دست دادهاند و به سمت بازار نامناسب حرکت میکنیم.