حاکمیت دولت در بخش گندم موجب سابقه ناموفق عرضه استانی گندم در بورس کالا شد/ عرضه گندم در بورس کالا یکی از ابزارهای مناسب برای کنترل نحوه دخالت دولت در خرید گندم و بهرهگیری از سازوکار بازار و ابزارهای مالی نوین است که تحقق این امر مستلزم برنامهریزی و فراهمسازی مقدمات است. نگاشته در این شماره برای آگاهی از جزئیات روند عرضه گندم در بورس کالا با علی اکبری، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس به گفتگو پرداخته است.
حاکمیت دولت در بخش گندم موجب سابقه ناموفق عرضه استانی گندم در بورس کالا شد
به گفته وی احتمال عرضه گندم در بورس کالا با وجود محاسن آن، ضعیف است چراکه فرآیند قیمتگذاری، انبارداری و سهمیهبندی آن بهعنوان کالایی استراتژیک در اختیار دولت است و با توجه به سابقه ناموفق عرضه استانی گندم در بورس کالا نمیتوان امیدی به کسب نتایج مطلوب از این سیستم داشت. از سوی دیگر در صورت تحقق تمام شرایط و مقدمات عرضه گندم در بورس کالا میتوانیم شاهد حصول به موقع مطالبات گندمکاران باشیم.
پرداخت بموقع مطالبات کشاورزان با آزادسازی آرد صنف و صنعت
اکبری با بیان اینکه یکی از اهداف حذف یارانه صنف و صنعت کمک به فرآیند خرید تضمینی گندم است، گفت: افزایش قیمت آرد و صنف و صنعت و مابهالتفاوت قابل توجه آن با آرد خبازی میتواند منبع مناسب درآمدی را به دولت تزریق کند. از سوی دیگر با توجه به حجم محدود مصرف گندم برای تولید محصولاتی مانند شیرینی و ماکارونی و فروش این محصولات با قیمت تمام شده به مشتریان، نیازی به کاهش نرخ آرد صنف و صنعت نمیباشد و میتوان مابهالتفاوت حاصل از آزادسازی آن را صرف پرداخت مطالبات کشاورزان کرد.