گرانی کودهای شیمیایی و مرهم دردهای آن
دبیر انجمن تولیدکنندگان کودهای کشاورزی
گرانی کودهای شیمیایی و مرهم دردهای آن/ با حذف یارانه کودهای شیمیایی در دولت قبل، قیمت کود حدود 5 برابر افزایش یافت و کشاورزان نتوانستند به اندازه کافی از کودهای کشاورزی استفاده کنند. در نتیجه تولید محصولات کاهش یافت. نگاشته برای اطلاع از وضعیت مشکلات تامین کودهای شیمیایی و مهمترین انتظارات آنان از دولت جدید با مهندس مجید رزمآذر، دبیر انجمن تولیدکنندگان کودهای کشاورزی به گفتوگو پرداخته است.
گرانی کودهای شیمیایی و مرهم دردهای آن
به گفته وی در حال حاضر، انحصار موجود در شرکتهای تامین کننده مواد اولیه از معادن کشور و همچنین شرکتهای واردکننده آن چالش اصلی کودهای کشاورزی است که متاسفانه اکثر این شرکتها دولتی و یا خصولتی هستند (مثل تولید خاک های فسفاتی در داخل و خارج، کلرید پتانسیم و اسید سولفوریک و اهم مواد اولیه مورد نیاز که جای بحث و بررسی خود دارد). لذا در این شرایط نه تنها شاهد افزایش قیمت ماهانه، بلکه هفتگی مواد اولیه بوده و در نتیجه ثبات قیمت کودهای تولیدی را از بازار سلب نمودند.
کسی بر زخم انحصار و گرانی کودهای شیمیایی مرهم نمیگذارد!
رزمآذر در خصوص مهمترین انتظارات تولیدکنندگان کودهای کشاورزی از دولت جدید گفت: حذف انحصار دولتی موجود در بازار کود، از قبیل تامین و توزیع آن و همچنین تصری یارانه کود به قیمت محصولات استراتژیک از مهمترین مطالبات تولیدکنندگان این صنف بوده تا با خروج از انحصار و فراهمسازی بازار آزاد، امکان فعالیت و رقابت عادلانه برای تمام تولیدکنندگان میسر شود.
تامین بیش از 90 درصد نیاز کود کشاورزی کشور از تولیدات داخل
وی با اشاره به اینکه بیش از 90 درصد نیاز کشور به کود از طریق تولید داخل تامین میشود، گفت: خوشبختانه با افزایش قیمت ارز، واردات کود با قیمتهای کلان، دیگر صرفه اقتصادی برای دولت ندارد و دولت باید بخش کثیری از نیاز کشور را از طریق تولید داخل تامین کند. از سوی دیگر، اکنون دانش، علم و فنآوری تولید کودهای شیمیایی در اختیار تولیدکنندگان ایرانی است. در حالی که کمتر از دو دهه پیش به صورت کامل در اختیار کشورهای خارجی بود. لذا با تبدیل این علم به تولید، علاوه بر شکستن انحصار کشورهای خارجی، ما میتوانیم با دسترسی به تولید کودهای کامل، ریز مغذی، کودهای آلی نه تنها نیاز کشور را تامین کنیم؛ بلکه حتی این علم را به صورت محصول به کشورهای خارج و حتی غربی که پیشتاز این امر هستند، صادر نماییم.
افزایش 35 تا 40 درصدی برداشت گندم با استفاده از کودهای شیمیایی مناسب
رزمآذر در پاسخ به این سوال که تامین به موقع کودهای شیمایی چقدر در خودکفایی گندم کشور نقش دارد، گفت: آنچه که در مصرف کودها مهم است؛ زمان مصرف و مقدار مورد نیاز با آنالیز خاکهای زراعی می باشد که در صورت استفاده به موقع و به مقدار از کودها، علاوه بر افزایش 35 تا 40 درصدی تولیدات محصولاتی مانند گندم، ذرت، دانههای روغنی، میتوانیم شاهد افزایش کیفیت محصولات نیز باشیم.
لذا در وضعیتی که دولت نرخ گندم داخلی را 7500 تومان تعیین کرده و واردات هر کیلو گندم خارجی با هزینه حمل و ترخیص حدود 10 هزار تومان برای آن آب میخورد، بهتر است که با تامین به موقع و با کیفیت عوامل موثر در تولید گندم مانند کودهای کشاورزی از خروج ارز جلوگیری نماید و میزان قیمت خرید تضمینی گندم از کشاورزان را افزایش دهد تا کشاورزان در مقابل نوسانات قیمت متزلزل و ناامید نگردند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: با توجه به پایین بودن قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی به خصوص کالاهای استراتژیک نسبت به خریدهای خارجی، توان کشاورزان برای مقابله با نوسانات قیمت و حتی مواجهه با نیازهای ضروری زندگی خویش به چالش کشیده شده است. همچنین کشاورزی اقتصادی معنا و مفهوم خود را از دست داده و به کشاورزی سنتی و معیشتی تقلیل یافته است./ گرانی کودهای شیمیایی
در نتیجه کشاورزان حتی در مایحتاج کشاورزی خود عاجز مانده و با سیاه بازار مواجه شدهاند. لذا جا دارد که مسئولان با حمایت اصولی از کشاورزان مشابه کشورهای خارجی در امر تهیه زیرساخت ها و کشاورزی قراردادی به معنای واقعی و شخصیتدهی به آنان از طریق حمایت از نهادهای کشاورزی شامل بخش خصوصی، تشکلها، انجمنها، انجیوها و صنایع تبدیلی و … نسبت به تثبیت جایگاه آنان در مواجهه با سایر بخشها اقدام نمایند.