فروش استانی آرد تا چه اندازه کارآمد است؟/ استان تهران به عنوان قطب تولید و مصرف گندم کشور، نیازمند حضور مدیرانی توانمند و آگاه برای تصمیمگیری است. خوشبختانه هم اکنون با توجه به سیاستهای کارشناسانه شرکت بازرگانی دولتی ایران و حضور مهندس ارشدی به عنوان یکی از مدیران باسابقه و مطلع در حوزه غلات، شاهد بهبود وضعیت و شرایط مطلوب ناوگان حمل و نقل کشور برای بارگیری کالاهای اساسی همچون برنج، شکر و گندم از بنادرجنوبی و تخلیه و ذخیره سازی آن در انبارهای استان تهران و البرز هستیم.
فروش استانی آرد تا چه اندازه کارآمد است؟
مهندس عباس ارشدی، مدیر کل غله استان تهران در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار نگاشته ضمن اعلام وضعیت مطلوب ذخایر گندم استان تهران، بیان داشت: با توجه به کشت دیمی گندم در کشور و نوسانات و افزایش تولید آن بر اثر تغییرات جوی، در چند سال اخیر تامین و حفظ ذخیره استراتژیک (بین 3 تا 5 میلیون تن) از جمله مهمترین تصمیمات شرکت بازرگانی دولتی ایران بوده است و از طرفی واردات گندم امسال نیز که از بهمن ماه سال 98 آغاز شده بر اساس همین سیاست و جهت حفظ امنیت غذایی صورت پذیرفته که خوشبختانه تاثیراتی همچون تولید آرد مرغوب و رضایت کارخانجات مصرف کننده گندم را به همراه داشته است و این امر به خودی خود یک موفقیت ملی محسوب می شود.
خود اتکایی استان ها مهمترین دلیل برای مصوبه فروش استانی آرد است
ارشدی در ادامه این گفت و گو به مسئله استانی شدن فروش آرد و ارزیابی خود از این طرح پرداخت و گفت: در سال های گذشته برخی استان ها با کج سلیقگی بسیار انحصاری عمل می کردند و شاهد بوده ایم که برخی استان های دارای گندم با کیفیت، تمایلی به خروج محصول از استان خود نداشتند و به موقع گندم مورد نیاز سایر استان ها را انتقال نمی دادند که همین مسئله فضایی غیرمنصفانه را برای واحدهای فعال در سایر استان ها ایجاد می کرد.
از طرفی برخی واحدهای تولید محصولات اساسی و مهم در شرایط اضطراری (همچون کرونا)، استان خود را در اولویت تامین محصولات قرار می دادند. از سوی دیگر در برخورد با مسئله حمل مواد اولیه و محصولات به ویژه در زمانی که کامیونداران دچار مشکلاتی مانند اعتصاب و غیره میشدند، چالشی مهم پیش روی استان ها مسئله حمل به موقع بود که گاها واحدها را با تاخیر و معطلی مواجه میکرد. از این رو مساله فروش استانی محصولات برای واحدهای همان استان قوت گرفت و تمامی مسئولان استانی گزینه خود اتکایی استان ها را مطرح نمودند تا وابستگی استان ها به یکدیگر به حداقل برسد و در زمان بحران و یا نیاز، رفتارهای متفاوت استان ها، مانع رفع نیاز مردم نشود.
اداره کل غله استان تهران همچنان بر تامین بخشی از آرد خبازی تهران از سوی استان البرز تاکید دارد
وی با تاکید بر اینکه مساله فروش استانی آرد در استان تهران و البرز متفاوت با دیگر استان ها است، خاطرنشان کرد: اغلب کارخانجات استان البرز با آگاهی از بازار مصرف در تهران، اقدام به تاسیس کارخانجات بزرگ و مدرن نموده اند. از طرفی حدود 45 درصد نیاز آرد تهران از استان البرز تامین می شود و در صورت قطع نیاز از استان البرز، تعداد زیادی از کارخانجات این استان با ورشکستگی و رکود مواجه خواهند شد. همچنین توانایی و کیفیت محصول بسیاری از کارخانجات استان البرز را نمی توان انکار کرد و سلامت تولید در بسیاری از این واحدها را نمیتوان نادیده گرفت لذا بر اساس آنچه تاکنون بر آن تاکید شده است، همچنان 45 درصد نیاز آرد خبازی استان تهران از استان البرز تهیه می شود و برای کاهش این میزان همچنان مقاومت هایی از سوی اداره کل غله استان تهران وجود دارد.
تولیدکنندگان در جهت تامین آرد آزاد و صنف و صنعت، آزادی عمل دارند
مهندس ارشدی، مدیر کل غله و خدمات بازرگانی استان تهران در خاتمه یادآور شد: گفتنی است که تولیدکنندگان در انتخاب استان و کارخانه مورد نظر خود در جهت تامین آرد آزاد و آردهای صنف و صنعت، آزادی عمل دارند و محدودیتی در این راستا وجود ندارد چراکه در نهایت سیاست اداره کل غله استان تهران، حمایت از واحدهای آردسازی استان تهران و البرز به صورت همزمان است و با توجه به حجم مصرفی و کیفیت مورد تقاضای مصرف کنندگان باید کارخانه های هر دو استان در کناریکدیگر فعالیت نمایند.