بهبود دهنده، تحولي در دنياي نان
پای صحبت های مديرعامل گلنان پوراتوس
بهبود دهنده، تحولي در دنياي نان! مهندس حبيب حداد، مديرعامل شرکت گلنان پوراتوس را بسياري از شما مي شناسيد. وي با 66 سال سن و تحصيل در رشته کشاورزي، عمري طولاني را در بخش صنايع نان و شيريني و بهبود فرآورده هاي غلات گذرانده است. امروز در ساختمان جديد اين شرکت ميهمان مهندس حداد هستيم. گفتگوي صميمي ايشان را با نشريه نگاشته مي خوانيد؛
پيش از ورود به اين صنعت، به مدت چندين سال پس از انقلاب به عنوان مدير دولتي در بخش هاي مختلف وزارت کشاورزي فعاليت داشتم. جوان بودم و پر از شور و شوق براي اصلاح وضعيت کشور، به همين دليل به صورت شبانه روز با حداقل استراحت، درگير کار بودم.
فشار و استرس مداوم بالاي کار منجر به بيماري من در سن 40 سالگي شد اما عدم فعاليت و خانه نشيني را به هيچ عنوان نمي توانستم بپذيرم و در نهايت با دو سه نفر از دوستان نزديک خود تصميم گرفتيم، اولويتي را در کشور شناسايي و روي آن اولويت در بخش خصوصي کار کنيم. با توجه به سوابق کاري و تحصيل خود، هيچ اولويتي را بالاتر از بهبود کيفيت نان کشور نيافتيم و اين شد که وارد دنياي نان شديم بدون اينکه بدانيم بايد ها و نبايدهاي اين کار چيست!
براي بهبود وضعيت کيفي نان کشور سراغ ماشين سازي رفتيم و چند ماشين ساده را هم مهندسي معکوس کرده و ساختيم
ابتدا براي بهبود وضعيت کيفي نان کشور سراغ ماشين سازي رفتيم و چند ماشين ساده را هم مهندسي معکوس کرده و ساختيم اما خيلي زود متوجه شديم که در ايران به اندازه کافي ماشين سازهاي خوب وجود دارند. در همين سالها بود که بر حسب يک اتفاق متوجه شديم که کشورهاي توسعه يافته و موفق در زمينه توليد نان هاي با کيفيت، از ماده اي به نام improver استفاده مي کنند که درهمين راستا با کمپاني بوهرينگر آلمان آغاز به همکاري کرديم و اقدام به واردات بهبود دهنده فرموله شده از آلمان کرديم.
اين همکاري بسيار موفق بود اما به دليل خريداري اين شرکت توسط يک کمپاني آمريکايي، همکاري هاي ما قطع شد و مجبور شديم با تجارب به دست آورده طي همان 2-3 سال همکاري محدود، خودمان شروع به فرموله کردن بهبود دهنده اي مشابه به نام 1001 قرمز نمائيم که خوشبختانه اين تجربه نيز بسيار موفق بود و به ما اعتماد بنفس داد.
در سال هاي بعد و پس از سال ها همکاري با شرکت پوراتوس بلژيک، که يکي از پنج شرکت تراز اول دنيا در زمينه نان، شيريني و شکلات است، پيوستيم و هم اکنون در غالب همين پيوند کار خود را ادامه مي دهيم. تجربيات کارشناسان داخلي و استفاده از تجارب ارزشمند پوراتوس باعث شد که ما در بازار ايران بتوانيم به کار خود توسعه و سرعت بيشتر بدهيم.
کشورهاي پيشرفته در چه مراحلي از بهبود دهنده استفاده مي کنند؟
مديرعامل شرکت گلنان پوراتوس با بيان مقدمه فوق به عنوان سابقه فعاليتش در صنعت نان، در ابتدا به بيان تفاوت بين اصلاح کننده و بهبود دهنده، پرداخت و گفت: وقتي يک فاکتور از آرد را مي خواهيد اصلاح کنيد معمولا با استفاده از آنزيم يا امولسي فايري خاص مي توانيد اين کار را که اصلاح يا Correction مي گويند انجام دهيد ولي بهبود دهنده ها معمولاً طيف وسيع تري از کيفيت و ضعف هاي آرد را اصلاح مي کنند، شايد با اين تعبير بتوان ميان بهبوددهنده و اصلاح کننده تمايز قائل شد.
مهندس حداد تصريح کرد: تمام واريته هاي گندم مناسب توليد نان نيستند و اينجاست که پاي بهبود دهنده ها و اصلاح کننده هاي آرد به ميان مي آيد، خيلي از کشورها به جاي واردات گندم هاي مرغوب و گران، با استفاده از بهبود دهنده ها آردهاي ضعيف خودشان را اصلاح مي کنند يا اينکه واريته هاي ارزان تر گندم را خريداري مي کنند و با هزينه خيلي کم به اصلاح آنها مي پردازند.
اين اقدام در بسياري از کشورهاي دنيا مانند فرانسه و بسياري از کشورهاي قاره آفريقا نيز يک امر معمول است. در ايران نيز به جاي گله و شکايت از کيفيت آرد، بايد در خود آسياب ها و يا در خود نانوايي ها آرد را با استفاده از بهبود دهنده ها اصلاح کنيم به گونه اي که با همان آردهاي ضعيف بتوان نان هاي خوب توليد کرد که براي اين کار دو الگو وجود دارد و هر دو قابل تقليد است؛
الگوي فرانسه که بيشتر آردها را در خود آسياب اصلاح مي کنند و الگوي آلمان که اين کار بيشتر با استفاده از بهبود دهنده ها و ميکس ها در خود نانوايي انجام مي شود.
فاصله کيفيت نان ايران با کشورهاي توسعه يافته را مي توان کم کرد
مدير عامل شرکت گلنان پوراتوس با بيان اينکه در زمينه توليد نان هاي با کيفيت کشور ايران با دنيا فاصله زيادي دارد، افزود: خوشبختانه برخي شرکت ها قدم هاي بسيار بزرگي را در کاستن از اين فاصله برداشته اند اما اين اقدامات با توجه به حجم عقب ماندگي هاي کشور ناچيز است و چاره اساسي کار، دست خود دولت است که بايد اين کسب و کار را رها و آزاد کند و تا زماني که اين اقدام اساسي در کشور انجام نشود، معايب و مفاسد موجود ادامه خواهد داشت و منابع کشور نيز همانند گذشته به هدر خواهد رفت.
وي در بيان مصداق عدم پيشرفت صنعت نانوايي به فعاليت شرکت گلنان پوراتوس اشاره نمود و گفت: علي رغم ورود ما به صنعت نان خيلي قبل تر از حوزه قنادي، ولي پيشرفت ما در حوزه قنادي بيش از حوزه نان است. چرا که به دليل آزاد بودن حوزه قنادي بستر کار براي ايجاد تحول در آن فراهم بود و ما توانستيم با کمک شاغلين اين حوزه قدم هاي بسيار بلندي را برداريم در حاليکه در بخش نان موفقيت هاي ما عليرغم تلاش فراوان ناچيز بوده است.
حداد در پاسخ به اين سوال که چرا شرکت گلنان پوراتوس علي رغم داشتن دانش و تجربه کافي خود در زمينه توليد ناني با کيفيت و يا شيريني اقدامي نمي کند، پاسخ داد: تاکنون در معرض پيشنهادات بسيار زياد از جانب سرمايه گذاران علاقه مند در حوزه ورود به توليد نان قرار گرفته ايم اما علي رغم پيشنهادات وسوسه کننده، تا به امروز به استراتژي خود که عدم ورود به رقابت با مشتريان خود و قرار گرفتن در کنار آنها است، وفادار مانده ايم و ما منافع خودمان را در پشتيباني از واحدهاي موجود در حوزه اين کسب و کار جستجو مي کنيم.
شروع به ارائه خدمات به کشورهاي همجوار نيز کرده ايم
وي در پايان با اشاره به اينکه شرکت پوراتوس در بيشتر از 80 کشور فعاليت دارد، اظهار داشت: شرکت ما نيز علاوه بر بازار داخلي اقداماتي را جهت صادرات محصولات خود به ديگر کشورهاي همجوار نيز آغاز کرده است.
شايان ذکر است دفتر مرکزي گلنان پوراس در منطقه احمد آباد مستوفي به عنوان يکي از مجهزترين دفاتر اين صنعت، شامل ساختماني هوشمند با بخش هاي کامل و مجزا در حوزه R&D، خدمات پس از فروش و انبار مي باشد. بخش مهمي از اين ساختمان هوشمند به کارگاه آموزشي رايگان نانوايان و قنادان اختصاص داده شده است که قدم بزرگي در حوزه ارتقاء دانش متقاضيان و مشتريان اين شرکت است.