آردداخلیشماره 23گفتگوگفتگو با بخش خصوصی

صنعت آرد به بلای روزمرگی دچار شده است

در گفتگو با مدیرعامل آرد داران؛

صنعت آرد به بلای روزمرگی دچار شده است! امروزه دغدغه خرید گندم از بورس و چالش هایی که به دنبال آن ایجاد می شود، به اندازه ای ذهن مدیران کارخانجات آرد را درگیر خود کرده که فکر سرمایه گذاری های جدید و طرح های توسعه ای را از آنها گرفته است.در واقع مشکلات تامین مواد اولیه، صنعت آرد را دچار روزمرگی کرده است.

در این راستا دکتر صادقیان مدیرعامل شرکت آرد داران در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار نگاشته به تشریح وضعیت کنونی صنعت آرد پرداخته است. به گفته او مهمترین کارکردی که بورس کالا در یک سال اخیر داشته؛ شفاف سازی قیمت خرید بوده است به نحوی که کارخانجات به راحتی قیمت گندم مناطق مختلف را روی تابلوی بورس مشاهده و برای خرید تصمیم گیری می کنند.

اما مهمترین مشکلاتی که کارخانجات در خرید گندم با آن مواجه اند چیست؟ در ادامه مطلب پاسخ سوال را از زبان این فعال صنعت آرد می خوانید؛

صنعت آرد به بلای روزمرگی دچار شده است

مدیران آردساز این روزها درگیر پروسه بسیار زمان بر تحویل گندم هستند. زمان پیش پرداخت تا تسویه حساب یک پروسه زمانی سه روزه است. پس از آن از تاریخ تسویه تا صدورحواله بین 3 تا 9 روز زمان می برد، بعد از دریافت حواله، کارخانه به غله استان مربوطه معرفی می شود تا سیلوی مورد نظر انتخاب شود.

در این مرحله باید امکانات حمل، تخلیه و بارگیری آن سیلو بررسی شود و ممکن است امکانات سیلودار به اندازه ای نباشد که کارخانه آرد موفق به حمل 10 روزه گندم خود از سیلو (با مسئولیت خود کارخانه) شود. در برخی موارد امکانات آن سیلودار جوابگوی تعداد حواله های صادر شده نیست.

سیلودار نمی تواند جوابگوی تعداد حواله ها باشد

بارها اتفاق افتاده که حواله صادر شده و کامیون حمل گندم هم ارسال شده اما سیلودار نمی تواند جوابگوی تعداد حواله ها باشد و متاسفانه مدت زمان 10 روزه کارخانجات به سر می رسد در حالیکه موفق به تحویل گندم نشده اند لذا با جریمه های دولت مبنی بر خسارت حمل مواجه می شوند. هرچند مقصر سیلودار بوده است و نه کارخانه آرد! در ایده آل ترین حالت، 16 روز زمان نیاز است تا گندم به کارخانه برسد لذا کارخانجات باید ذخیره 20 روز تا یک ماه گندم مورد نیازشان را داشته باشند تا با تعطیلی واحد مواجه نشوند.

سوال این است که آیا همه صنعت آرد این امکان را دارند؟ قطعاً خیر، چرا که خرید گندم از محل هزینه شخصی نیاز به نقدینگی بالا دارد و تسهیلات دولتی که برای خرید گندم در نظر گرفته شده فقط به منظور صادرات انجام می شود و طبق بخشنامه های موجود، تناژ خرید گندم فاینانس نیز تنها به میزان 10 هزار تن است. از طرفی هزینه تامین ذخیره یک تا دو ماه گندم در سیلوها به معنای بلوکه شدن پول است که شامل زیان انباشت سرمایه خواهد شد.

شش خواسته مهم صنعت آرد کشور

در ادامه به طور خلاصه به مهمترین خواسته های این صنعت میتوان اشاره کرد؛
مصوبه حمایتی 9 درصدی گندم مصرفی کارخانجات توسط دولت به فراموشی سپرده شده است. قرار بود 9 درصد گندم مصرفی بین شهریور 95 تا 96 به صورت ریالی و یا به صورت گندم با نظارت سازمان حمایت از تولید کننده و مصرف کنندگان به کارخانجات ارائه شود اما متاسفانه به دلیل برخی مقاومت هایی که در بدنه دولت وجود دارد، این پرداخت به تعویق افتاده است.

ارتباط کشاورز و کارخانه آرد باید احیا شود. امیدواریم در سال آتی ارتباط بین کشاورز و کارخانجات دوباره ایجاد شود چرا که قطع این ارتباط در کیفیت گندم تاثیر گذار بوده است و معتقدم اگر بخش خصوصی خود مستقیماً از کشاورز گندم بخرد با نرخی بالاتر هم می تواند گندم را خریداری کند. اما امروز که خریدار گندم، تنها دولت است کشاورز دیگر انگیزه ای برای افزایش کیفی گندم خود ندارد.

دولت از هم اکنون باید به فکر برنامه ریزی برای مجوز واردات باشد. با توجه به کاهش بارندگی ها و احتمال کاهش ذخایر گندم در سال 97، مجوز و مصوبه واردات گندم برای 6 ماهه دوم سال آتی باید توسط دولت صادر شود.

صنف و صنعت نیاز گندم خود را از گندم های داخل هر استان برآورده کنند

قرار بود صنعت آرد صنف و صنعت نیاز گندم خود را از گندم های داخل هر استان برآورده کنند اما متاسفانه در چند هفته اخیر هیچ گندمی از استان های تهران و البرز در بورس عرضه نشده است! لذا نرخ خرید گندم با توجه به کرایه های حمل متفاوت کاملا روند افزایشی یافته است در حالی که نرخ محصول نهایی ثابت است.

عرضه گندم استان ها محدود شده است. برای خرید 4 هزار تن گندم باید از چندین استان اقدام به خرید و حمل گندم نمود چرا که خرید از هر استان به روزانه 400 تن محدود شده است! البته این محدودیت جهت کنترل نرخ عرضه و تقاضا انجام پذیرفته و تا حدی هم موثر بوده چرا که در یک مقطع شاهد افزایش نرخ بر اساس تقاضا بودیم.

در صنعت آرد بحث تامین گندم امروز بر کیفیت اولویت یافته است

کمیت بر کیفیت ارجحیت یافته است! بحث تامین گندم امروز بر کیفیت اولویت یافته به عبارت دیگر کمیت گندم و لزوم تامین محصول ورودی به کارخانه دغدغه اول مدیران واحد هاست و متاسفانه کیفیت به رتبه دوم اهمیت و توجه نزول یافته است. اغلب کارخانجات به دنبال تامین گندم هستند تا در دسترس ترین استان ها را به سرعت مشخص نموده و جهت دریافت گندم مراجعه کنند.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا