رسالت امداد کشاورز، رشد دانش کشاورزی و بهبود معیشت کشاورزان است
مدیر توسعه کسب و کار استارت آپ امداد کشاورز
استارت آپ امداد کشاورز از سال 1394 با هدف افزایش بهره وری کشاورزی، ایجاد و توسعه بستری یکپارچه جهت ارائه خدمات به کشاورزان و افزایش ضریب نفوذ فناوری در جامعه کشاورزی با همکاری تیمی از جوانان تحصیلکرده کشور راه اندازی شد.
مطالعات امکان سنجی استارت آپ امدادکشاورز از همان ابتدای سال 1394 با شناسایی مشکلاتی همچون پایین بودن بهره وری در صنعت کشاورزی، کشاورزی غیر علمی و پایین بودن سطح آگاهی کشاورزی، زنجیره تامین معیوب محصولات کشاورزی، تنوع آب و هوایی و جغرافیایی در کشور و همچنین محدودیت منابع انرژی و بحران منابع آبی در کشور آغاز شد.
بر این اساس روش های مختلفی از جمله سیستم های کال سنتر و USSD و پلتفرم مبتنی بر موبایل جهت خدمت رسانی به کشاورزان سنجیده شدند. در سال 1396 راه اندازی پلتفرم امداد کشاورز با استقبال بی نظیری از سوی کشاورزان مواجه شد.
همین امر امداد کشاورز را بر آن داشت تا راستای بهبود کیفیت تولیدات کشاورزی در کشور، کاهش ضایعات در کشاورزی، کمک به رشد اقتصاد ملی و توسعه تولید ناخالص داخلی و همچنین کمک به بهبود وضعیت معیشت کشاورزان، به عنوان یک راهکار، اقدام به راه اندازی خدمات دیگری همچون بازار عرضه و تقاضای آنلاین محصولات کشاورزی، مطالب آموزشی کشاورزی و توصیههای هواشناسی کند.
در حال حاضر امداد کشاورز به عنوان پرمخاطب ترین پلتفرم مبتنی بر موبایل در حوزه کشاورزی در ایران شناخته می شود. امداد کشاورز در نظر دارد به عنوان جعبه ابزاری کامل برای خدمت رسانی به کشاورزان گامی موثرتر در جهت رشد حوزه کشاورزی و دانش مورد نیاز این صنعت در کشور بردارد.
مشکلات اصلی در جامعه سنتی کشاورزی
یوسف بیارش، مدیر توسعه کسب و کار استارت آپ امداد کشاورز در گفت و گو با نشریه نگاشته با بیان اینکه یکی از مشکلات اصلی که به وضوح در جامعه سنتی کشاورزی کشورمان دیده می شود، عدم دسترسی به دانش روز کشاورزی و کارشناسان خبره این حوزه است، گفت: امداد کشاورز در جهت ایجاد ارتباطی نزدیکتر بین کارشناسان خبره در حوزه کشاورزی و کشاورزان و همچنین دسترسی کشاورزان به خصوص آن دسته از کشاورزان که در مناطق دور از مرکز حضور دارند، به دانش روز کشاورزی است که در این راه اقدام به راه اندازی سرویس مشاوره رایگان کشاورزی شده است.
اعتماد جامعه کشاورزی کشور به امداد کشاورز است
وی بزرگترین دست آورد این استارت آپ را پس از گذشت 4 سال ارائه مشاوره آنلاین به کشاورزان جلب رضایت و اعتماد کشاورزان دانست و گفت: امداد کشاورز با بیش از 20 هزار نفر کاربر به عنوان پرمخاطب ترین پلتفرم موبایلی حوزه کشاورزی شناخته می شود که این نشان دهنده اعتماد جامعه کشاورزی کشور به امداد کشاورز است.
همچنین انتخاب این شرکت به عنوان خلاقترین اپلیکیشن سال 97 توسط کافه بازار از جمله افتخاراتی است که امداد کشاورز در دوره فعالیت خود به آن دست یافته است.
بیارش در ادامه افزود: امداد کشاورز مانند گذشته سعی در افزایش هر چه بیشتر تعداد و کیفیت خدمات ارائه شده به کشاورزان دارد تا علاوه بر دستیابی کشاورزان کشور به خدمات رایگان به ایجاد اشتغال، تولید و توزیع محصولات غذایی کمک کند.
یکی از خدماتی که در راستای رسیدن به این نکته در امداد کشاورز افزوده شده، ایجاد بازار محصولات کشاورزی سراسری بین کشاورزان و متقاضیان کالاهای تولیدی بوده است تا با کمرنگ کردن نقش واسطهها، کشاورزان را از فروش محصولات خود منتفع گرداند.
در این راستا در نسخه جدید اپلیکیشن اقدام به راه اندازی فروشگاه نهادههای کشاورزی با هدف در سرعت بخشی به تهیه نهادهها از جمله کود، سموم، بذر و ادوات کشاورزی از طرف کشاورزان شد تا بتوانند منابع مورد نیاز خود با کیفیت و قیمت مناسب تری تهیه کنند.
استارت آپ ها پرچمدار پیشبرد اقتصاد کشور هستند
وی در پاسخ به جایگاه استارت آپ ها در بازار کسب و کار امروز، خاطرنشان کرد: در آینده ای نه چندان دور شرکت های استارتاپی هستند که می توانند ادبیات کسب و کار را در کشور تغییر دهند و فضای جدیدی برای اشتغال زایی و کمک به اقتصاد کشور ایجاد کنند.
به نظر می رسد زمان مناسب برای کمک به استارتاپ ها و افراد خلاق در کشور رسیده است. وقت آن رسیده که با هموار کردن مسیر این استارتاپ ها در پیشرفت اقتصادی کشور سهیم باشیم.
در این راستا شاید بزرگترین مشکل استارتاپ ها و فضای استارتاپی در کشور، معضل تامین مالی باشد که نه تنها دولت بلکه تمامی سازمان های کشور می توانند به استارتاپ های کشور در حل این معضل کمک کنند.
با توجه به فضای استارتاپی کشور و همچنین ادبیات جدید تعریف شده در فضای کسب و کار، استارتاپ های کشور می توانند پرچمداران پیشبرد اقتصاد کشور و همچنین توسعه تولید ناخالص داخلی کشور باشند.
بهبود معیشت کشاورزان در گرو ایجاد فضای تعاملی برای آن ها
وی در خصوص چشم انداز آینده، یادآور شد: با توجه به این که قریب به یک سال از تولید اپلیکیشن امداد کشاورز میگذرد، به دلیل استقبال خوب جامعه کشاورزی از این اپلیکیشن، استارتاپ امداد کشاورز در مرحله رشد از چرخه زندگی خود قرار دارد و می تواند ارتباط موثرتر و کاراتری با جامعه کشاورزی داشته باشد.
ایجاد فضای تعاملی برای کشاورزان توسط امداد کشاورز مزایای بسیاری برای جامعه کشاورزی خواهد داشت و مهمترین آنها دسترسی راحتتر کشاورزان به خدمات، حذف دلالان و کمک به بهبود معیشت کشاورزان خواهد بود.
این استارت آپ امیدوار است بتواند با تمامی سازمان ها و طرفین فعال در این حوزه ارتباط نزدیکی داشته باشد و با کمک آنها خدمات بیشتر و با کیفیت تری به کشاورزان کشورمان برساند. همچنین با توجه به تفاهم انجام شده مابین امداد کشاورز و برخی سازمان های دولتی، خدمات دیگر مورد نیاز کشاورزان بر بستر امداد کشاورز قابل اجرا است.
به عنوان مثال در حال حاضر خدمت استعلام زنجیره گندم توسط تیم این شرکت بر بستر اپلیکیشن امداد کشاورز اجرا شده است. این خدمت ماحصل توافق انجام پذیرفته بین استارتاپ امداد کشاورز و سازمان بازرگانی دولتی است. لازم به ذکر است تیم امداد کشاورز پذیرای تمامی پیشنهادات و انتقادات است و پتانسیل اجرای تمامی ایده های جدید و خلاقه را دارد.