در حوزه صنعت گاوداری جهان جزء بهترین در جهان هستیم
مدیر گروه تولیدی فوده
خوراک دام تهیهشده از مواد خوب و باکیفیت و با استفاده از بهترین شیوههای پخت میتواند عامل مؤثری بر بالا بردن سطح کیفیت محصولات دامی محسوب شود. ازاینرو نمیتوان نسبت به خوراک دام تحت هیچ شرایطی بیتفاوت بود؛ چراکه هرگونه مشکل موجود در این زمینه، دیر یا زود به خود دام منتقل میشود و بهواسطه استفاده انسان از محصولات لبنی و گوشتی دامها، این مشکل به انسان نیز انتقال مییابد و بهاینترتیب چرخه معیوب در این حوزه ادامه پیدا میکند.
در همین خصوص نگاشته گفتوگویی اختصاصی با فوده، مدیر گروه تولیدی فوده ترتیب داده است تا دیدگاه وی را درباره این صنعت مهم جویا شود. به اعتقاد وی، توجه ویژه به خوراک دام میتواند بهتنهایی عامل مؤثری در توسعه صنعت دامداری و گاوداری کشور محسوب شود.
معضل قیمتهای متغیر محصولات خوراک دام در کشور
فوده در اظهاراتی انتقادی، مشکلات واردات محصول، ترخیص از گمرک و تخصیص ارز را مهمترین چالشهای پیش روی فعالان این صنعت برمیشمارد و عنوان میکند: برخی مواد معدنی را که عمدتاً داخلی هستند، باید در زمینه تولید خوراک دام مورداستفاده قرار دهیم، با وجود اهمیت این مواد معدنی، قیمتهای این مواد بهصورت روزانه در حال افزایش است و این نبود ثبات قیمتها، مصرفکنندگان را با مشکلات زیادی همراه میسازد. ضمن اینکه کیفیت مواد خام معدنی در کشور یکنواخت نبوده و از این منظر، این مواد در سطوح کیفی متفاوتی قرار میگیرند.
از فرصت تا تهدید برای تخصیص ارز
به اعتقاد فوده، تخصیص ارز برای دریافت محصولات وارداتی صورت میگیرد و طبعاً بازار را با محدودیتی در زمانهای خاص روبهرو میکند. این مشکل موجب افزایش قیمتها شده و وقتی مصرفکننده هر روز با قیمتهای متفاوتی مواجه شود، ذهنیت وی در خصوص بازار و محصولات بهکلی به هم میریزد. کنترل این روند از دست کارخانهدار نیز ساقط است، چراکه مواد اولیه عمدتاً در داخل نیستند و این موضوع موجب میشود کارخانهدار نتواند برای این قیمتها و کنترل آنها کاری از پیش ببرد.
وی از دیگر معضلات تخصیص ارز را روند طولانیمدت تحقق آن میداند و میگوید: این اقدام تقریباً سه ماه طول خواهد کشید. به این ترتیب که پرونده مربوطه برای دریافت ارز ابتدا باید در جهاد کشاورزی سپس در وزارت صنعت و معدن تأیید شود که اقدامی زمانبر است. ضمن اینکه بررسی پرونده در بانک مرکزی نیز دو تا سه ماه طول میکشد. این موضوع میتواند برای فعالان متقاضی ارز کمی غیرقابلتحمل باشد و ادامه کار را با چالش مواجه میسازد.
ضرورت تأمین امنیت خوراک دام
فوده با اشاره به این موضوع که موجود زندهای مانند دام متوجه نبود مواد غذایی یا گران بودن یا کمبودش نمیشود، خاطرنشان میکند: مواد غذایی دام باید در زمان مقتضی آماده شود و دامدار و مرغدار باید نیاز خود را برای رفع غذای دام و طیور در سریعترین زمان ممکن برطرف سازد.
خامفروشی؛ آفت بزرگ تولیدکنندگان خوراک دام
وی در توضیح آفات خامفروشی برای فعالان تولید خوراک دام، میگوید: اگرچه در صنف ما خامفروشی چندان معنا ندارد؛ اما این موضوع قطعاً با مشکلات زیادی همراه است و فروش جنس خام، ارزشافزوده تولید خوراک دام را میگیرد و یک معضل مهم در این صنعت است.
رتبه سوم جهانی ایران در صنعت گاوداری
این فعال حوزه دام و طیور در توضیح موقعیت کنونی گاوداری در کشور میگوید: در حال حاضر، گاوداریهای صنعتی داخل کشور بسیار پیشرفته هستند و ما در این حوزه رتبه سوم را در دنیا داریم و ازنظر علمی و سطح دانش کارشناسان و همچنین به دلیل تأثیر کم تحریمها روی دامپروری، در موقعیت بسیار خوبی قرار داریم؛ بنابراین کارخانههای خوراک نیز باید سطح خود را بالا بیاورند تا بتوانند مایحتاج گاوداریهای پیشرفته را تأمین کنند. در خصوص طیور نیز هرچقدر کارخانهها سطح خود را در زمینه خوراک طیور بالا بیاورند، کیفیت این حوزه نیز ارتقا خواهد یافت.