تجهیزات آزمایشگاهی استاندارد تا چه میزان مورد استفاده کارخانجات صنایع غذایی هستند؟
مدیرعامل شرکت کیمیا ژن پژوه پارس پاسخ می دهد
تجهیزات آزمایشگاهی استاندارد تا چه میزان مورد استفاده کارخانجات صنایع غذایی هستند؟ شركت كيميا ژن پژوه پارس با تكيه بر توان علمي، فني و تجربه كادر خود با هدف مشاوره، طراحي، تجهيز و راه اندازي فضاهاي آزمايشگاهي به رفع نياز پژوهشگران مراكز تحقيقاتي، درماني، آموزشي و صنعتي با هدف اوج پويایي و نوآوري توام با بهترين كيفيت، بيشترين پشتيباني و مناسب ترين قيمت می پردازد.
این شرکت تا به حال موفق به تجهیز آزمایشگاه های کارخانجات بزرگ صنایع غذایی ازجمله آرد خوشه، نان رضوی، زر ماکارون، صنایع غذایی فومن، شوکوپارس و غیره بوده است که هم اکنون ازجمله شرکت های پیشگام در بخش صادرات و مطرح در حیطه تولیدات استاندارد نام برده می شود.
در این شماره از نشریه نگاشته وحید فهیمی اسکویی، مدیرعامل شرکت کیمیا ژن پژوه پارس به تشریح وضعیت تجهیزات آزمایشگاهی در سیستم های صنایع غذایی ایران پرداخته است که در ادامه آن را می خوانید.
پر اهمیت ترین بخش در سیستم های صنایع غذایی مختص تجهیزات آزمایشگاهی است
وی در ابتدا با اشاره به اینکه پر اهمیت ترین بخش در سیستم های صنایع غذایی مختص تجهیزات آزمایشگاهی است، عنوان کرد: تامین سلامت افراد جامعه یکی از ارکان مهم هر کشور است. متاسفانه وزارت بهداشت در سال های اخیر جهت اجرای تمهیدات تاثیر گذار بر ارتقای صنایع غذایی کارآمد عمل نکرده است. چندی است که شاهد آن هستیم که شرکت هایی که در لیست سیاه وزارت بهداشت قرار دارند، به تولید با تولید تجهیزات آزمایشگاهی فاقد استاندارد به صنایع غذایی کشور هجوم آوردند.
متاسفانه هم اکنون برندهای مطرح صنایع غذایی از دستگاه های استفاده می کنند که فاقد فاکتورهای استاندارد هستند. لذا نتایج حاضر از این دستگاه ها دارای درصد بالای خطا است و نتیجه گیری درستی از آن به دست نمی آید.
اسکویی در ادامه افزود: متاسفانه تجهیزاتی که وزارت بهداشت بر آن صحه گذاری کرده است، مورد استفاده کنیکال و مراکز درمانی است اما آنچه که از دید وزارت بهداشت مغفول مانده است، تجهیزات مورد استفاده صنایع غذایی است. فروش تجهیزات فاقد استاندارد در بازار به عنوان محصولات شرکت های مطرح قدرت نمایی می کنند. در این میان کارخانجاتی که از تجهیزات استاندارد ایرانی و یا اروپایی استفاده می کنند، انگشت شمار هستند.
اتلاف سرمایه ملی با رشد تولیدکنندگان زیرزمینی
وی خاطرنشان کرد: دستگاه فور که جهت استریلاسیون اجسام شیشه ای، فلزی و یا پودری مورد استفاده قرار می گیرد، با خطای 3/0 درصد توسط شرکت کیمیا ژن با قیمت 3 میلیون تومان عرضه می شود.
متاسفانه اغلب افراد این دستگاه را از تولیدکنندگان زیر زمینی با قیمت یک میلیون و 600 تومان خریداری می کنند. المنت ها، کنترل کنندها، فن جهت تنظیم دمای دستگاه اختلاف قیمت دو دستگاه را مشخص می کند که در تولیدات زیر زمینی فن تنظیم کننده دما حذف و المنت های مورد استفاده دارای حداقل کیفیت است.
در ضمن خرید از تولیدکننده زیر زمینی علاوه بر تهدید ایمنی و کیفی دستگاه، منجر به اتلاف سرمایه ملی می شود چراکه تولید زیر زمینی منجر به اشتغال زایی نمی شود و کارگران آن ها فاقد بیمه و برخورداری از ابتدایی ترین شرایط ایمنی کار هستند. مبالغ حاصل بجای سرمایه گذاری در تولید و اشتغال زایی کشور، صرف سرمایه گذاری های تفریحی در خارج کشور می شود.
درصد بالای خطا در تجهیزات آزمایشگاهی چاشی برای ایمنی صنایع غذایی
اسکویی با اشاره به اینکه تولید تجهیزات با 60 درجه خطا، نمی تواند نتایج قابل قبولی برای تولید ارائه دهد، اذعان داشت: افزایش بیماری های پنهان ناشی از باکتری و قارچ هایی که اثرات خود را در طول زمان نشان می دهند و افزایش مقاومت های دارویی به علت درصد بالای خطا در تجهیزات صنایع غذایی است.
در این میان برخی شرکت های صحه گذار که وظیفه کالیبره را بر عهده دارند، بدون نظارت حضوری به صدور گواهی می پردازند. همچنین دستگاه انکوباتور در آزمایشگاه مجاز به خطای بیش از 5/0 درجه نیست. عملکرد آن به گونه ای است که دستگاه شرایط و دمایی مشابه بدن انسان دارد و محصول تولید شده در این دستگاه کشت داده می شود تا تاثیر آن پس از مصرف بررسی شود.
اولین واکنش بدن انسان در برخورد با بیماری افزایش دما و تب کردن است که حداکثر با افزایش یک درجه دما مشخص می شود. متاسفانه انکوباتورهایی در بازار وجود دارد که بیش از 4 درجه خطا دارد و این مساله نشان از بی کاربرد بودن دستگاه فوق است.
گواهی کالیبراسیون، لازمه تجهیزات آزمایشگاهی از روز اول مصرف!
اسکویی با بیان اینکه شرکت های کالیبراسیون عنوان می کنند که تجهیزات آزمایشگاهی در سال اول مصرف خود نیاز به گواهی کالیبره ندارد و متاسفانه بازرسان وزارت بهداشت این عنوان را تایید می کنند، افزود: تجهیزات آزمایشگاهی از سال اول مصرف نیاز به کالیبره دارند و این نشان از صحت و دقیق بودن نتایج به دست آمده از تجهیزات است.
گواهی تعیین خطا که به اشتباه به نام گواهی کالیبراسیون مورد استفاده قرار می گیرد، نشان از صحت دستگاه نیست بلکه تشریحی از عملکرد آن است. متاسفانه بازرسان وزارت بهداشت تنها به دارا بودن این گواهی توجه دارند و داده های آن مورد توجه آن ها نیست.
به گفته وی، عدم رعایت اصول اولیه تولید باعث می شود تا میکروب ها وارد چرخه تولید شوند و بدن افراد با گذشت زمان نسبت به میکروب ها مقاوم شود. ایجاد جهش در سیستم ژنتیکی میکروب ها مقاومت دارویی را به همراه دارد که متاسفانه جامعه امروزی گریبان گیر آن است.
مدیر عامل شرکت کیمیا ژن با بیان اینکه جامعه باید خواهان تولید استاندارد باشد، گفت: وقتی تولیدکننده استاندارد رشد می کند، سطح کیفی کارخانجات، اشتغال زایی و ایمنی غذای جامعه افزایش می یابد.
متاسفانه عدم آگاهی تولیدکنندگان صنایع غذایی، ناظران فنی و عدم پیگیری مسئولان وزارت بهداشت باعث شده است که تولیدکنندگان غیر استاندارد تجهیزات آزمایشگاهی در بازار رشد کنند. مبارزه با تولیدات زیر زمینی، افزایش آگاهی در جهت استفاده از تجهیزات آزمایشگاهی استاندارد، افزایش قدرت مسئولان فنی جهت برخورد با کارفرمایان متخلف و آموزش مدیران صنایع غذایی نیازمند اعمال تمهیدات و برخورد جدی از سوی دولت است.
اشتغال زایی برای مهندسان ایرانی تولیدکننده تجهیزات آزمایشگاهی در کشور آذربایجان
اسکویی در پاسخ به برنامه های توسعه ای شرکت کیمیا ژن در حیطه صادرات، یادآور شد: تا پیش از اعمال مجدد تحریم ها شرکت کیمیا ژن به 8 کشور صادرات داشت که متاسفانه هم اکنون تنها دو کشور افغانستان و عراق را تحت پوشش دارد. شرکت کیمیا ژن در نظر دارد نمایندگی از این شرکت را در کشور آذربایجان افتتاح نماید تا در دوران تحریم و ایجاد محدودیت های صادراتی به جای تعدیل نیرو، پتانسیل کار مهندسان ایرانی را در این کشور ارتقا دهد تا با بهره مندی از این افراد بتواند مجدد در حیطه صادرات قدم بردارد.