تاسیس مزرعه نمونه سوئیس در ایران با همکاری شرکت Syngenta! شریف نظام مافی، مدیرعامل سابق دفتر ایران شرکت بولر با ورود به این شرکت در سال 1385 تلاش کرد تا از تجربیات کار خود در شرکت SGS جهت ارائه مطلوب مدیریت بهره ببرد.
راندمان این شرکت را در تولید و تنوع محصولات و ماشین آلات افزایش دهد به صورتی که پس از گذشت 8 سال از مدیریت وی، ایران به دفتر منطقه ای این شرکت سوئیسی تبدیل شد که کشورهای آذربایجان، پاکستان، ترکیه و ارمنستان را نیز پوشش می داد. به عقیده وی تلاش در جهت جلب اعتماد و رضایت مشتری، سرلوحه مدیریت وی در طی سال های خدمت در این شرکت بوده است.
شروع ساخت والس چالدران در راستای بومی سازی تکنولوژی، آغاز ساخت کامل ماشین آلات شالی کوبی در ایران و احیای شالی کوبی های نمونه در استان های گیلان و مازندران، معرفی پسامیل به بازار ایران، آغاز تولید افزودنی های آرد و بازگشت مجدد بولر در بازار فروش موفق خطوط تولید ماکارونی در ایران، از جمله طرح های موفق وی در سمت مدیریت شرکت بولر بوده است.
گفتگوی ویژه ما را با شریف نظام مافی، مدیر عامل شرکت vio commodities در خصوص فعالیت های کنونی او در حیطه صنایع غذایی و کشاورزی می خوانید؛
قطع همکاری با بولر و آغاز حضوری متفاوت در صنعت غذا
وی در خصوص علت های قطع همکاری با شرکت بولر، بیان داشت: چندی پیش از سوی مدیریت بولر سوئیس به من پیشنهاد شد تا در شعبه دبی با مدیریت 72 کشور در زمینه صنایع پیشرو ادامه همکاری انجام دهم. ارتقای درجه، امری لذت بخش بود اما زندگی در دبی مطلوب من نبود. لذا به نظرم با توجه به 18 سال فعالیت در شرکت های بزرگی مانند American Express، SGS و بولر وقت آن رسیده بود که بنیان کار خود را بنا کنم.
نظام مافی در خصوص تمایل به ادامه فعالیت خود در بخش صنایع غذایی و کشاورزی، گفت: من عقیده دارم که در شرایط تحریم نباید تنها در یک شاخه از صنعت فعالیت کرد بلکه باید به تمام زنجیره صنعت توجه داشت. دیدگاه من به غلات، دیدگاهی کلان به زنجیره تولید آن است به نحوی که از بذر مناسب اقلیم ایران گرفته تا بخش های کشت و برداشت را باید در حوزه مدیریت کشاورزی مد نظر داشت.
تاسیس مزرعه نمونه سوئیس در ایران در موسسه کشاورزی نظام مافی
از این رو به گسترش کشاورزی خانوادگی با عنوان موسسه کشاورزی نظام مافی پرداخته ام. موسسه کشاورزی نظام مافی از سال 1322 پایه گذاری شده و من به عنوان نسل پنجم تمرکز ویژه ای بر ارتقای این مجموعه دارم.
مهمترین برنامه این موسسه کشاورزی تاسیس مزرعه نمونه سوئیسی در ایران با همکاری شرکت Syngenta است تا امکان آزمون تولید انواع بذر جدید طبق شرایط جدید اقلیمی کشور ایجاد شود. همچنین راه اندازی استارت آپ “میوه من” ازجمله شرکت هایی است که به انتقال میوه از باغ به سفره خانوارهای ایرانی می پردازد تا با این روش قیمت ها در زنجیره بازار شکسته شود و از فعالیت دلال های میوه که باعث افزایش قیمت شده اند، پیشگیری شود.
هم اکنون واردات غلات با همکاری شرکت FTNT از دیگر فعالیت های این روزهای من است که در این زمینه جهت واردات گندم، ذرت و جو از کشور قزاقستان موفقیت های زیادی حاصل شده است. امید است این سه فعالیت بتواند تشکیلات موفقی را شامل شود.
تغییرات شرایط اقلیمی کشور، لزوم برنامه ریزی واردات را روشن می کند!
وی با اشاره به اینکه بحث ممنوعیت واردات غلات، مساله ای سیاسی است و با وضعیت غلات داخلی مرتبط نیست، خاطرنشان کرد: هم اکنون تعداد زیادی از شرکت های داخلی دارای مجوز واردات هستند.
از این رو با توجه به تغییرات شرایط اقلیمی که در اغلب مناطق حاصلخیز در حال رویداد است، در سال های آینده نیازمند واردات جهت تامین گندم خواهیم بود. متاسفانه با بالا رفتن دمای هوا در فصل تابستان و کم آبی موجود، فصل کاشت تابستان با تاخیر مواجه می شود و بر کشت پاییزی برخی استان ها به خصوص استان خوزستان اثرگذار است.
این مساله باعث می شود که در فصل کاشت گندم، همچنان فصل برداشت ادامه یابد. لذا تداخل ایجاد شده موجب صدمه به گیاه و در نهایت موجب کاهش باروری گیاه می شود. لذا در شرایط فوق نیاز به بذری است که با زمان و آب کمتر بتوان محصول را برداشت کرد. تا رسیدن به مرحله استفاده از این نوع بذر زمان زیادی نیاز است و تا آن زمان نیازمند واردات از قزاقستان هستیم.
گاهی هزینه خودکفایی بیش از تامین غلات مورد نیاز از طریق واردات است!
به گفته وی، عدم برخورد علمی با غلات در ایران و مدیریت ناصحیح باعث می شود تا علاوه بر وجود بارش کافی محصولات مورد نیاز تولید نشود. واردات به هیچ عنوان ضعف یک کشور محسوب نمی شود چراکه گاهی هزینه خودکفایی بیش از تامین غلات مورد نیاز از طریق واردات است و باعث صدمه به کشاورزی می شود. صنعت غلات نیازمند برنامه بلندمدت است و نمی توان با خودکفایی کوتاه مدت آن را در معرض خطر قرار داد.
برگزاری کنفرانس IranGrain توسط اتاق بازرگانی ایران و سوئیس
وی در خاتمه در خصوص برنامه های این اتاق برای سال 98 در حیطه غلات، گفت: اتاق ایران و سوئیس به عنوان یک اتاق استراتژیک در طی چهارسال اخیر موفق به کسب رتبه دوم در بین اتاق های مشترک بازرگانی فعال شده است.
این اتاق جهت پیشرفت خود نیازمند گسترش نگاه تخصصی به اصناف است. لذا در این راستا بنیان گذاری و معرفی اهداف آن صورت گرفت تا قابلیت های پیشرفته اقتصاد سوئیس را به بازرگانان ایرانی معرفی کند و تجربیات آن ها را در اختیار قرار دهد.
با توجه به شرایط تحریم و قطع هرگونه روابط با با IOAM، اتاق ایران و سوئیس می تواند نقش کلیدی برای ایجاد گفت و گو مداوم برای صادرات و واردات غلات ایجاد نماید لذا کنگره تخصصی و بین المللی غلات در ایران با نام تجاری IranGrain2019 زیر نظر کمیسیون کشاورزی و غذا، قصد دارد تمامی انجمن های فعال در زمینه غلات را در یک مجموعه قرار دهد و این کنفرانس نقطه عطفی در زنجیره کامل غلات خواهد بود.
از آنجایی که بزرگان صنعت غلات، تشکل ها و انجمن ها بر تصمیمات دولت اثرگذار نیستند و تنها نظاره گر بازار هستند لذا نیاز است تا در یک تشکل بخش خصوصی مجهز به تجارت خانه و مطلع نسبت به قوانین گفتا و تجارت بین المللی، اطلاع رسانی های لازم برای این کنفرانس صورت پذیرد و اتاق بازرگانی ایران و سوئیس که برگزاری موفق سمینار گفتا را نیز در کارنامه خود دارد، بهترین مکان برای برگزاری این کنگره است.