اقتصادیبین‌المللیشماره 37غلاتگفتگوگوناگون

بلاک‌چین در چه صورت می‌تواند راهگشای تبادلات تجاری ایران با جهان شود؟

نتایج پژوهش‌های صورت گرفته از حوزه بلاک‌چین برای به کارگیری این بستر در معاملات بین الملل حاکی از وضعیت و پتانسیل‌های بلاک‌چین برای برقراری مراودات مالی میان کشورها در آینده است و این موضوع می‌تواند در صورتی که چارچوب‌های قانون‌گذاری آن اعمال شود، راهگشای مناسبی برای تراکنش‌های مالی ایران با جهان می‌شود.

در همین راستا دکتر شهیدی‌پور، مدیرعامل IBL(آزمایشگاه بلاک‌چین) دانشگاه صنعتی شریف میزبان خبرنگار نگاشته شده است تا به بیان محدودیت‌ها و چالش‌های این بستر برای برقراری مراودات مالی بپردازد.

 

دکتر شهیدی‌پور، مدیرعامل IBL دانشگاه صنعتی شریف در خصوص به کارگیری تکنولوژی بلاک‌چین برای انجام مبادلات تجاری بین‌المللی اظهار کرد: این تکنولوژی هنگامی بیشترین کارایی را دارا است که همه ابعاد مبادلات بین‌المللی از تامین مالی گرفته تا گمرک و حمل و نقل آن دیجیتایز شده باشند.

از سوی دیگر باید چارچوب‌های رگولاتوری (قانون‌گذاری) ارزرمزها برای به رسمیت شناختن تراکنش‌های بلاکچینی، شیوه دسترسی و کاربری از داده‌ها محقق شود. به گونه‌ای که این قانون‌گذاری امضاهای الکترونیک، مدارک الکترونیک و تراکنش‌های الکترونیک را به رسمیت بشناسد.

همخوانی و همکاری بلاک‌چین‌ ها؛ پیش شرط برقراری معاملات بین‌المللی

وی با اشاره به اینکه یکی از موضوعات پررنگ در به کارگیری بلاک‌چین در معاملات بین‌المللی، قابلیت همکاری (interoperability) است، گفت: بلاکچین‌های موجود گوناگون باید توان هم‌خوانی با یکدیگر را دارا باشند چراکه محموله‌ای که به قصد کشور دیگری صادر می‌شود، سر و کارش با پلتفرم‌های تامین مالی، حمل و نقلی، گمرکی و غیره خواهد افتاد که در صورت عدم وجود همخوانی هر کدام از این پلتفرم های بلاکچینی، با مشکل مواجه خواهد شد.

چالش مقیاس پذیری بلاک‌چینچیست؟

وی با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین چالش‌های پیش روی بلاک‌چین، مقیاس‌پذیری آن (scalability) است، گفت: اندازه محدود بلاک‌ها و انرژی فراوان موردنیاز بلاکچین مواردی است که مقیاس‌پذیری آن را با چالش روبرو کرده است. برای نمونه، شبکه بیت‌کوین به صورت میانگین در هر ثانیه ۷ تراکنش را پردازش می‌کند. این میزان برای Ethereum  تقریبا دو برابر است.

این را مقایسه کنید با شیوه های متدوال پردازش پرداخت؛ ویزا توان پردازش ۲۰۰۰ تراکنش در ثانیه به صورت میانگین و در حالت پیک ۵۶۰۰۰ تراکنش در ثانیه را داراست.

تهدید بلاک‌چین با پیشرفت محاسبات کوانتومی

مدیرعامل IBL نکات امنیتی را یکی از چالش‌ها و محدودیت‌های بستر بلاک‌چین دانست و افزود: با وجود تاب‌آوری بالای بلاکچین نسبت به پایگاه‌های داده سنتی، بلاکچین کاملا هم نسبت به چالش‌های امنیتی سنتی ایمن نیست چراکه با یورش ۵۱٪ که در آن اگر بیش از ۵۱٪ نودها با چالش امنیتی مواجه شوند،‌ کل سامانه با خطر مواجه می‌شود.

با این حال الگوریزم پیشنهادی ویتالیک بوترین، (ٰVitalik Buterin) تا حدی این چالش را رفع کرده است،‌ به این صورت که اگر یورشگری قصد یورش به شبکه و کنترل شبکه را داشته باشد، نیازمند به کنترل کردن ۹۹٪ نودها خواهد بود. همچنین تاب‌آوری بالای بلاکچین از رمز نگاری و الگوریزم‌های ریاضی سرچشمه می‌گیرد که این خود وابسته به توان پردازش رایانه است. لذا با پیشرفت quantum  computing  (محاسبات کوانتومی) خطرهای بیشتری می‌تواند بلاکچین را تهدید کند.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا