برگزاری کنگره ملی نان کامل و فرآورده های غلات به منظور راهبری صنعت
رئیس انجمن صنفی آرد سازان استان فارس
مهرزاد جمشیدی، رئیس انجمن صنفی آرد سازان استان فارس و مدیرعامل کارخانه آرد خوشه فارس در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار نگاشته از برگزاری اولین کنگره ملی نان کامل و فرآورده های غلات در استان فارس خبر داد.
وی در خصوص ایده برگزاری این رویداد گفت: با توجه به اینکه تولید آرد کامل و مصرف نان کامل در چند ماهه اخیر توسط بسیاری از ارگان های تصمیم گیر مورد پیگیری قرار گرفته بود، ما نیز به عنوان یکی از زنجیره های اصلی تولید نان که نقش مهمی در عملی شدن این طرح داشتیم؛ باید لزوم توجه به کارخانجات آرد، وضعیت اقتصادی آنها …
وی در خصوص ایده برگزاری این رویداد گفت: با توجه به اینکه تولید آرد کامل و مصرف نان کامل در چند ماهه اخیر توسط بسیاری از ارگان های تصمیم گیر مورد پیگیری قرار گرفته بود، ما نیز به عنوان یکی از زنجیره های اصلی تولید نان که نقش مهمی در عملی شدن این طرح داشتیم؛ باید لزوم توجه به کارخانجات آرد، وضعیت اقتصادی آنها، تبعات اقتصادی طرح تولید آرد کامل و همچنین نحوه تعامل با نانوایان به عنوان مهمترین مشتریان کارخانجات آرد را در بین تصمیم گیران یادآوری می کردیم، لذا در این راستا با پیگیری هایی که از مقامات کشوری داشتیم با کمک موثر دانشگاه علوم پزشکی شیراز، معاومنت بهبود تغذیه و همچنین دانشگاه علوم تغذیه شیراز اقدام به برگزاری اولین کنگره ملی نان کامل و فرآورده های غلات نمودیم.
رئیس انجمن صنفی آرد سازان استان فارس در خصوص اهمیت موضوع تولید آرد کامل گفت: در این کنگره در خصوص تولید آرد کامل بحث علمی خواهد شد تا هر استان به طور سلیقه ای در این زمینه اقدام نکند. در واقع هدف از این کنگره راهبری صنعت آرد به طور علمی و تخصصی در مسیر درست است.
چرا موضوع آرد کامل تا این اندازه حساس شده است؟!
جمشیدی نقص های زیرساختی، تصمیم گیری های سلیقه ای و عدم توجه به تمامی حلقه های دخیل در این طرح را مهمترین بحران طرح تولید آرد کامل عنوان کرد و گفت: باتوجه به اهمیت سلامت جامعه، دولت برنامه تولید آرد کامل و نان کامل را در دستور كار قرار داد اما اجرای این طرح نیاز به زیرساخت ها و اقداماتی دارد که کمی آن را با چالش مواجه کرده است. یکی از چالش های تولید آرد کامل، آسیاب کردن گندم با رطوبت در ایران است که اصول بوجاری و آسیاب خاصی را می طلبد تا رطوبت آرد به حد متعادل برسد.
وی افزود: گندم های تحویلی به کارخانه های آرد ایران دارای 7 تا 8 درصد افت هستند و سوال اینجاست که چگونه می توان از این گندم آرد کامل تولید کرد؟! قطعا این گندم ها نیاز به ادغام و اختلاط دارند و در پروسه بوجاری نیز باید مشروط سازی (نم رنی) شود که البته این موضوع عامل مهمی در بقای اقتصادی کارخانجات آرد محسوب می شود اما در تولید آرد کامل بالعکس رطوبت دانه باید گرفته شود تا امکان تولید آرد از دانه کامل فراهم شود!
نرخ سبوس در اجرای طرح آرد کامل باید اصلاح شود
به گفته مدیر عامل کارخانه آرد خوشه فارس یکی از خلاهای طرح تولید آرد کامل، قیمت آرد تولیدی آن است و اگر قیمت آرد کامل را آزاد بگذارند؛ آسیابانان نیز کارخانه خود را به خط تولید آرد کامل تجهیز می کنند اما در حال حاضر قیمت گذاری دستوری برای آرد کامل منطقی نیست.
وی اظهار کرد: هر بنگاه اقتصادی به دنبال افزایش درآمد و یا به عبارتی حفظ درآمدهای فعلی خود برای بقاست. اگر سبوس استحصال شده از گندم که نرخ 6 هزارتومانی دارد به یکباره از درآمد کارخانجات حذف گردد قطعا باید دولت جایگزینی برای آن تعیین کند. در صورت تصمیم درست دولت و نگاه حمایتی به صنعت آرد، این صنعت برای تولید آرد کامل به هر نحوی پیشگام خواهد شد.
جمشیدی یادآور شد: تاکیدی که در اجرای طرح آرد کامل وجود دارد به علت سلامت محور بودن آن است درصورتیکه از نظر علمی فیبری که بدن انسان نیاز دارد با آرد 12 درصد و 15 درصد مصرفی در نان های تولیدی نیز تامین می شود.
لزوم تناسب طرح آرد کامل با سیستم غذایی و آسیابانی کشورها
مدیر عامل کارخانه آرد خوشه فارس خاطر نشان کرد: دولت به دنبال این است که کارخانه ها تمام دانه گندم را آسیاب کنند که این طرح از سایر کشورها الگوبرداری شده است. باید تاکید کنم که در کشورهای پرجمعیتی همچون هند این طرح بسیار موفق بوده است چرا که سیستم آسیابانی سنگی و سیستم غذایی هندوستان با این طرح همخوانی دارد. اما اینکه در ایران نیز بتوان آرد کامل را در تولید نان سنگک و لواش به کار گرفت، سوالی است که باید در طولانی مدت به پاسخ آن رسید و طبق تجربه، پخت و پروسه نانوایی با آرد کامل مشکلات فنی دارد و نانوایان بهتر می دانند که آرد کامل جذب آب کمتر و پروسه تخمیر طولانی تری دارد.
رییس انجمن صنفی آردسازان استان فارس خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه دولت به تازگی به تولید آرد کامل بیش از پیش توجه و اصرار دارد؛ باید هوشمندانه تر به آن پرداخت چرا که با ورود افراد بی تخصص در این زمینه امکان انحراف طرح و خطر عملکرد سلیقه ای در آن قوت می یابد. تمام تلاش صنعت آرد اجرای اصولی این طرح با در نظر گرفتن منافع تمام زنجیره دخیل از کشاوز و کارخانه دار گرفته تا نانوا و مصرف کننده می باشد.
معاون دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز
اهمیت دانه کامل گندم در هرم غذایی، ما را به برگزاری کنگره ملی نان کامل واداشت
در ادامه به گفتگو با دکتر عبدالحمید مصلی نژاد، معاون دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز و دبیر اجرایی کنگره ملی نان کامل و فرآورده های غلات پرداخته ایم تا کمی بیشتر در مورد هدف برگزاری این کنگره بدانیم و در ادامه می خوانید؛
وی ابتدا در خصوص اهمیت نان کامل اظهار کرد: با توجه به دو علت که یکی قوت غالب بودن نان در میان ما ایرانیان است و دیگری اهمیت مصرف فرآورده های غلات در هرم غذایی است که الزام مصرف 50 تا 60 درصدی در طول روز دارد لذا اهمیت تولید نان کامل و مصرف آن بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
آردهای با استحصال بالا، تنها نشاسته را وارد بدن انسان می کنند
مصلی نژاد تصریح کرد: دانه گندم از سبوس، ویتامین B و انواع مواد مغذی تشکیل شده است اما متاسفانه در آردهای تولیدی کارخانه ها تمام این مواد مغذی از آن گرفته می شود و تنها نشاسته خالی باقی می ماند که در نهایت تبدیل به نان می شود و همین نان سلامت مردم را به خطر انداخته است و هر روز شاهد افزایش بیماری های غیر واگیردار مانند کبد چرب، دیابت و بیماری های قلب و عروق هستیم. نان های با آرد استحصال بالا به عنوان نشاسته خالص مستقیم وارد خون شده و تبدیل به قند و انرژی غیر قابل استفاده در بدن می شوند.
احداث 20 واحد نانوایی نان کامل در شیراز
وی یادآور شد: از سال گذشته دانشکده تغذیه به همراهی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، تولید نان کامل را در استان شروع کرده و تاکنون حدود 18 تا 20 واحد نانوایی نان کامل در سطح شهر شیراز احداث شده است و از طرف دیگر نانوایی های آزاد نیز به تولید نان کامل سنگک و لواش روی آورده اند و هر روز در حال افزایش هستند.
دبیر اجرایی کنگره ملی نان کامل و فرآورده های غلات افزود: با اجرای کنگره ملی نان کامل سعی داریم که از آنچه خداوند به طور کامل به عنوان دانه گندم در اختیار ما گذاشته است، استفاده درست و اصولی و به نفع بدن انسان داشته باشیم. بر اساس سیاست های استانداری فارس و دانشگاه علوم پزشکی شیراز قرار شد اولین کنگره ملی نان کامل در استان فارس با همکاری شورای سیاست گذاری نان برگزار شود.
اولین کنگره ملی نان کامل در آبان ماه سال جاری برگزار می شود
وی در پایان خاطر نشان کرد: اولین کنگره ملی نان کامل و فرآورده های غلا در تاریخ دوم تا سوم آبان ماه با همکاری کارخانه های آرد، وزارت صمت، وزارت جهاد کشاورزی و تعاونی روستایی و با مدیریت پنل ها از طرف جناب آقای دکتر جمشیدی در شیراز با محوریت 10 موضوع در حوزه مشکلات صنعت نان و تولید نان کامل و با حضور افراد تاثیرگذار صنعت و سیاست گذار برگزار خواهد شد.