داخلیشماره 22غلاتگفتگوگفتگوی ویژه

اپراتوری غلات در بندر امام خمینی به مبلغ 2 هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری شد

مدیرعامل شرکت خدمات دریایی سهند در گفتگو با نگاشته؛

اپراتوری غلات در بندر امام خمینی به مبلغ 2 هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری شد! شرکت سهند از سال 1393 با کسب مجوز های لازم از سازمان محترم بنادر و دریانوردی مسیر فعالیت های خود را به سوی فعالیت های دریایی هدایت و متمرکز نمود و ضمن عقد قرارداد با سازمان بنادر و دریانوردی، به عنوان مدیریت ترمینال کانتینری بندر شهید رجایی مشغول ارائه خدمات به مشتریان و صاحبان کالاها شد.

این شرکت در اواخر سال 94 اولین قرارداد سرمایه گذاری خود را جهت ساخت اولین سیلوی مکانیزه غلات 150 هزار تنی در بندر امام خمینی (ره) با سازمان محترم بنادر و دریانوردی منعقد نمود و بلافاصله فعالیت‌های اجرای آن آغاز و با توجه به پیشرفت مناسب این پروژه امید است که پروژه سیلوی مکانیزه غلات در بنادر جنوبی ایران طی سال آینده افتتاح شود.

مهندس سلمان ضربی دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک -کشتی سازی دانشگاه شریف و دانشجوی دوره دکترای مدیریت، حدود 25 سال در موقعیت‌های مختلف در صنایع دریایی از رده‌های کارشناسی تا مدیریت عالی مشغول به فعالیت بوده و هم اکنون نیز به مدت 4 سال است که در سمت مدیرعامل شرکت نظم آفرینان صنعت سهند در حال فعالیت است. با توجه به اهمیت شرکت سهند در حوزه اپراتوری غلات، خبرنگار نگاشته گفتگویی اختصاصی با ایشان ترتیب داده است.

مکنده های غلات و افزایش قابل توجه اپراتوری غلات در بندر امام خمینی (ره)

مهندس سلمان ضربی در ابتدا با بیان اینکه در سال 96 شرکت سهند برنده مناقصه واگذاری اپراتوری ترمینال غلات بندر امام خمینی (ره) شده است، در خصوص میزان سرمایه گذاری این شرکت در حوزه اپراتوری غلات در بندر امام خمینی، گفت: شرکت سهند سرمایه گذاری خود را در دو بخش اپراتوری ترمینال غلات و ساخت سیلوی تمام مکانیزه غلات در بندر امام خمینی (ره) به ترتیب با میزان 400 میلیارد ریال و 1500 میلیارد ریال آغاز نمود که بخش اول آن به تجهیز، نوسازی و تامین قطعات و بخش دوم نیز به ساخت سیلوی مکانیزه تخصیص می‌یابد.

پروژه اپراتوری ترمینال غلات به مدت سه سال و پروژه ساخت و بهره‌برداری از سیلوی مکانیزه غلات به مدت 20 سال در اختیار سهند خواهد بود که این 20 سال شامل 3 سال زمان ساخت و 17 سال زمان بهره برداری است و امید است با افتتاح سیلوی مکانیزه، سرعت وکیفیت خدمات به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کند.

وی با اشاره به خرید و بهره برداری بخشی از این تجهیزات از افزایش قابل توجه ظرفیت تخلیه در این بندر خبر داد و گفت: به عنوان مثال می توان به خرید چهار دستگاه مکنده با ظرفیت تخلیه 600 تن بر ساعت از شرکت های برتر اروپایی اشاره کرد.

زیر ساخت های بنادر کشور تا چه اندازه برای اپراتوری غلات مناسب هستند؟

مدیرعامل سهند در پاسخ به سوال فوق، گفت: برای اینکه یک بندر یا منطقه به هاب غلات تبدیل شود، به امکانات در زیرساخت ها و تجهیزات بندری و تاسیسات ساحلی نیازمند است که برای این منظور باید مسیرهای دسترسی به اسکله ها و امکان پهلوگیری کشتی های بزرگ و نیز امکانات تخلیه و بارگیری و انبارها و سیلوهای پشتیبانی و سیستم های انتقال و اپراتوری غلات به خوبی تجهیز و آماده شوند.

با توجه به اینکه بخش عمده از غلات وارده یا صادره مصارف انسانی دارد، لذا رعایت شرایط بهداشتی هم یکی از ضروریات است که در حال حاضر وضعیت مناسبی ندارد و انبارهای رو باز و سوله‌های عمومی نمی‌توانند شرایط استاندارد برای نگهداری و انتقال غلات را تامین نمایند.

لذا باید تمامی فرایندهای تامین و انتقال به بندر و نیز تخلیه و بارگیری و نگهداری آن مکانیزه شده و دخالت انسانی و محیطی به حداقل رسانده شود و سرعت و کیفیت خدمات نیز افزایش داده شود. همین طور برای رعایت الزامات زیست باید از تجهیزات تخلیه و بارگیری مناسب و بروز استفاده کرد.

البته جهت تخلیه غلات و اپراتوری غلات از کشتی‌ها امکانات مناسبی در بندر امام خمینی قرار دارند ولی متاسفانه در سایر بنادر آمادگی لازم در تخلیه و نیز برای بارگیری غلات به منظور صادرات نداریم. متاسفانه امکانات بنادر ما برای بارگیری غلات به کشتی ها ضعیف است؛ لذا برای جلوگیری از اتلاف بار و زمان، ضروری است که این بخش تقویت شود.

در فصول کم بار، اختلاف هزینه‌ها و درآمدها، اپراتورها را تحت فشار قرار می‌دهد

این فعال حوزه خدمات بندری در ادامه به چالش‌های پیش روی اپراتوری غلات پرداخت و گفت: تجهیزات و ماشین‌آلات موجود در بنادر ایران به دلیل استفاده زیاد، مستعمل شده‌اند و راندمان مناسبی نیز ندارند و هزینه تعمیر و نگهداری آنها بسیار بالاست.

همچنین، قراردادهای موجود، به دلیل کوتاه مدت بودن، ظرفیت‌های لازم را ندارند که بتوان با توجه به ظرفیت‌های قراردادی، تجهیزاتی اضافه نمود. از طرف دیگر، بار مالی نیروی انسانی مازاد است که در سالیان گذشته به دلیل حجم زیاد واردات جذب شده بودند ولی اکنون با کاهش واردات، مازاد تلقی می‌شوند و این در حالی است که اصولا کار غلات و حمل ونقل آن، فصلی بوده و در فصول کم بار، اختلاف هزینه‌ها و درآمدها، اپراتورها را تحت فشار قرار می‌دهد.

چالش بعدی نقدینگی است. متاسفانه امکان بهره‌برداری از منابع بانکی نیز چه برای سرمایه‌گذاری و چه برای تامین نقدینگی برای جبران کسری‌های فصلی وجود ندارد و از این بابت متاسفانه هیچگونه حمایتی انجام نمی‌شود.

مذاکره با سازنده‌گان تجهیزات جهت استفاده از یوزانس، تنها راه حل اپراتورهاست

ضربی در بخش پایانی در پاسخ به سوال خبرنگار ما در خصوص پتانسیل کشور برای جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی و داخلی برای بهسازی و نوسازی بنادر جهت اپراتوری غلات به مواردی همچون پایداری و افزایش بار در این بخش اشاره کرد و یادآور شد: شرایط آب و هوایی کشور در اغلب موارد ایران را در جایگاه واردکننده غلات قرار می‌دهد و همواره حداقل نیاز جهت واردات وجود دارد.

اجرایی شدن طرح هاب غلات، با توجه به موقعیت منحصر بفرد ایران از نظر قرارگیری بین تولیدکنندگان غلات در کشورهای شمال ایران و مصرف‌کنندگان آن در کشورهای جنوب، می‌تواند فرصت بسیار مناسبی برای سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی فراهم آورد.

متاسفانه بانک‌های داخلی علیرغم پیگیری‌ها و جلسات متعدد هیچ گونه همکاری نکرده و شرایط بین‌المللی حاکم نیز طوری است که فقط به دنبال ال سی و ضمانت بانک مرکزی هستند که برای شرکت‌های کوچکی مثل سهند، مقدور نیست و تنها راه برای ما، مذاکره با سازنده جهت استفاده از یوزانس و تامین بخشی از نیازهای پروژه‌ای است که خوشبختانه در برخی موارد با موفقیت همراه بوده است.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا