اتحادیه اقتصادی اورآسیا و الحاق ایران به آن؛ تجربه ای تازه برای تجارت آزاد با ایران
فریال مستوفی، عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران مطرح کرد
فریال مستوفی، عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران با بیان اینکه پس از دستیابی به توافق هستهای فضای اقتصادی ایران، اتاق بازرگانی تهران تصمیم گرفت که با هدف جذب سرمایهگذاران خارجی، تسهیل فرآیندهای قانونی و اداری سرمایهگذاری و همچنین تقویت بخش خصوصی در ایران اقدام به تاسیس «مرکز خدمات سرمایه گذاری» نماید. از اهداف دیگر این مرکز ایجاد عرصه ای برای تبادل اطلاعات، پیشنهادات، راهکارها و غیره؛ معرفی پتانسیل های سرمایه گذاری ایران به سرمایه گذاران خارجی؛ شناسایی موانع قانونی و اداری که بر سر راه سرمایه گذاران وجود دارند و ارائه راهکار برای برطرف نمودن این موانع؛ برگزاری دوره های اقتصادی آموزشی و همچنین شناسایی بخش های اولویت دار اقتصاد ایران می باشد.
اتحادیه اقتصادی اورآسیا و الحاق ایران به آن؛ تجربه ای تازه برای تجارت آزاد با ایران
وی با اشاره به اینکه کشاورزی بهعنوان یکی از بخشهای اقتصادی اولویت دار در اقتصاد ایران و با اختصاص دادن یک چهارم از تولید ناخالص ملی و اشتغال در ایران به خود، فرصت های سرمایه گذاری بیشماری را برای سرمایه گذاران در بر دارد، گفت: تنوع آب و هوایی و اقلیمی ایران باعث شده که گستردگی زیادی در محصولات کشاورزی که در ایران قابلیت تولید شدن و به عمل آورده شدن دارند وجود داشته باشد و ایران را از حیث میزان تنوع محصولات کشاورزی و غذایی در رده سوم در جهان قرار دهد. همچنین بر اساس پیشبینیها تا ۱۵ سال آینده، چیزی حدود ۲۵۰،۰۰۰ شغل به واسطه صنعت کشاورزی در ایران ایجاد خواهد شد.
مستوفی ادامه داد: پس از خروج یک طرفه آمریکا از برجام، زیان های اقتصادی و انسانی جبران ناپذیری به ایران وارد شد و اتحادیه اروپا در تلاشی برای حفظ برجام و به حداقل رساندن زیان های مالی دو طرف، مکانیسمی به نام اینستکس را برای نگه داشتن روابط تجاری بین کشورهای عضو این اتحادیه و ایران پیشنهاد داد. با وجود اینکه رسیدن به جمع بندی در خصوص اینستکس ماه ها بطول انجامید، هیچ یک از کشورهای عضو این اتحادیه تمایلی به بخطر انداختن روابط تجاری خود با آمریکا نداشتند و از میزبانی کردن اینستکس سر باز می زنند. حتی پس از اینکه فرانسه میزبانی از ساز و کار اینستکس را تقبل کرد، کشورهای اروپایی همچنان و تا به امروز، اقدام موثری را در اجرائی کردن وعده های خود در خصوص اینستکس انجام نداده اند و آینده این مکانیسم در هاله ای از ابهام قرار دارد.
محقق نشدن وعده های اتحادیه اروپا در خصوص حفظ مبادلات تجاری با ایران
محقق نشدن وعده های اتحادیه اروپا در خصوص حفظ مبادلات تجاری با ایران، مسئولین را بر آن داشته تا ارتباطات مالی و تجاری کشور با کشورها و متحدان منطقه ای اش را توسعه دهند. در همین راستا ایران با امضای چندین معاهده مالی با اتحادیه اقتصادی اورآسیا ظرف چند ماه گذشته، قصد دارد که الحاق ایران به این اتحادیه را در یک بازه زمانی سه ساله میسر میکند و تجربه ای تازه را در راستای تجارت آزاد با همسایگان شمالی خود داشته باشد. یکی از توافقات جدید میان ایران و روسیه و قزاقستان در خصوص مبادله و خرید و فروش گندم میان این سه کشور می باشد که در حقیقت اولین مبادله تجاری میان ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا پس از الحاق ایران به این اتحادیه می باشد.
خبرنگار: سحر قنبری