افزایش صادرات آرد در 6 ماهه اول سال 96، در مقایسه با سال گذشته
از ابتدای سال 96 تا پایان 6 ماهه اول، حدود ۱۲۶ هزارتن صادرات آرد انجام شده است که در مقایسه با سال گذشته شاهد 100 هزار تن افزایش صادرات آرد کشور بوده ایم.
در این محدوده زمانی حدود 100 کارخانه تولیدکننده آرد و مشتقات آرد (بیسکویت، کیک، کلوچه، ماکارونی، گلوتن و….) در بخش صادرات فعال شده اند و این مسئله در پویایی کارخانجات آرد و سایر واحدهای تولیدی مرتبط بسیار موثر است چرا که ظرفیت خالی کارخانجات در راستای صادرات به کار گرفته شده است.
مسعود اخلاقی کارشناس اداره کل صادرات و امور ارزی GTC با ذکر مطلب فوق در گفتگو با خبرنگار نگاشته در خصوص مشکلات ورود موقت گندم گفت: متاسفانه دو ماه زمان برای اخذ مجوز ورود موقت گندم نیاز است اما با خرید گندم از بورس به منظور صادرات محصولات تولید شده از گندم، تنها با صرف ده روز زمان، مجوز اخذ می شود.
خرید گندم ورود موقت، نیاز به نقدینگی بسیار بالا و ضمانت نامه معتبر دارد
وی ادامه داد: مسئله مهم این است که خرید گندم ورود موقت، نیاز به نقدینگی بسیار بالا و ضمانت نامه معتبر دارد. البته خرید گندم با بهره گیری از LC داخلی نیز روشی دیگر برای پرداختن به امر صادرات آرد و فرآورده های آرد است.
اخلاقی با اشاره به اینکه کیفیت گندم در کشورمان مناسب بوده و حتی در برخی استان ها از نظر پروتئین و گلوتن بسیار مرغوب است، گفت: با اخذ ضمانت نامه از GTC، کارخانجات می توانند گندمی به قیمت ۷۰۰ تا ۸۰۰ تومان برای امر صادرات آرد خرید کنند اما قیمت گندم در صنف و صنعت ۹۰۳ تومان است لذا خرید گندم از بورس برای کارخانجات صرفه اقتصادی بیشتری دارد.
کاهش محسوس رقم ضمانت نامه های بانکی برای خرید گندم در بورس
کارشناس اداره کل صادرات و امور ارزی GTC با تاکید بر اینکه بخش خصوصی در بحث خرید گندم از طریق بورس ورود کند، گفت: یکی از کارکردهای مثبت بورس، شفاف سازی قیمت است که لزوماً به این معنا نیست که قیمت همیشه ثابت باشد. کمیته صادرات و کارگروه صادرات شرکت بازرگانی دولتی ایران سعی می کند که قیمت گندم را براساس قیمت جهانی تعیین کند.
البته مشکلاتی همچون تامین ضمانت نامه برای گندم خریداری شده از بورس نیز وجود دارد که خوشبختانه رقم ضمانت نامه که تا چندی پیش معادل کیلویی ۱۴۰۰ تومان بود، درحال حاضر برای تولیدکنندگان آرد و مشتقات آن ۴۰۰ تومان در هر کیلو کاهش یافته است.
به گفته وی طبق اخبار بین المللی پیش بینی می شود در سال ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸، صادرات آرد ایران به ۲۳۰ هزار تن برسد و این میزان در مقایسه با واردات و مصرف آرد در عراق و افغانستان، رقم بسیار ناچیزی است. ایران تنها 5 درصد سهم واردات آرد این کشورها را به خود اختصاص داده است.