یکسانسازی نرخ گندم؛ خط مشی مهم برای دولت در بخش کشاورزی/ سیاست خرید تضمینی گندم یکی از برنامهها و خطمشیهای خوب دولت است که بهنظر میرسد لازم است در آیندهای نزدیک مورد تجدیدنظر قرار بگیرد چراکه این سیاست در بخش گندم تاکنون دستاوردی جز انحصارگرایی دولت در بازار خرید این کالای استراتژیک و قطع ارتباط مصرفکننده با کشاورز نداشته است. از سوی دیگر انحصار در خرید و چند نرخی بودن گندم، نیاز کیفی مصرفکننده را به طور کامل نادیده گرفته است و تنها به ایجاد بازاری برای دلالان و افزایش مصرف کاذب در کشور دامن زده است.
یکسانسازی نرخ گندم؛ سامانی به آشفته بازار تولید گندم در ایران
وی یکسانسازی نرخ گندم را بهترین راهکار برای سامان بخشیدن به بازار آشفته تامین گندم دانست و افزود: متاسفانه در اقتصاد چند نرخی هر کالایی و بطور خاص گندم، شاهد انواع فساد و رانت هستیم به گونهای که به دلیل عدم وجود آمار درست، گندمی که دولت با قیمت 665 تومان برای مصرف خبازی به فروش رسانده است، مجدد با قیمت گزافتر وارد چرخه خرید تضمینی گندم دولت از طریق دلالان میشود. لذا با یکسانسازی نرخ گندم دیگر نباید نگران قاچاق واردات و صادرات گندم باشیم.
30 کیلو سرانه مصرف کاذب گندم در کشور
وی با اشاره به وجود 40% مصرف کاذب گندم در کشور اظهار کرد: سرانه مصرف نان در سال 89-90 حدود 70 کیلو بود که متاسفانه در حال حاضر به دلیل شیوه نادرست سیاستهای دولت در بحث خرید گندم، این میزان به طور کاذب 100 کیلو رسیده است و این افزایش حدود 30 تا 40 کیلویی حاصل چند نرخی و رانت و فساد صورت گرفته در روش خرید تضمینی گندم است.
اصلاحات ارضی در ایران با کاهش بهرهوری همراه بوده است
وی با بیان اینکه یکی از علل محدودیت در تامین کالاهای استراتژیک مانند گندم در ایران اجرای اصلاحات ارضی است، گفت: با اجرای اصلاحات ارضی در ایران، زمینهای کشاورزی در کشور کوچک شدند و به تناسب آن مدیریت الگوی کشت و بهرهوری از اراضی نیز دچار مشکل شد. کوچک شدن زمینهای کشاورزی در ایران علاوه بر کاهش بهرهوری و افزایش قیمت تمام شده محصولات، شیوه کشاورزی را به فعالیتی سنتی و معیشتی در ایران تبدیل کرد که این موضوع آسیبهای بسیاری را متوجه این صنعت کرده است. برای مثال اکنون بر اساس آمار، تعداد اراضی بالای 2000 هکتار در ایران حدود 64 قطعه میباشد.
خبرنگار: سحر قنبری