داخلیشماره 1گفتگوگفتگو با بخش خصوصینان

کسي جلودارحركت قطار صنعتي شدن نان نخواهد بود

در اولين شماره نشريه نگاشته با پيشکسوتي به گفتگو نشسته‌ايم که با 74 سال سن، تجربه‌اي 45 ساله در توليد آرد، 20 سال در توليد ماكاروني و امروز يك سال است كه به صورت رسمي تجربه توليد نان را دارد و حوزه نان را جزء سخت ترين و پيچيده ترين مجموعه‌ هاي توليدي صنايع غذائي مي‌داند. پاي صحبت‌‌هاي آقاي مرتضي ميثمي فرد رئيس هيأت مديره شرکت تک نان جنوب نشسته‌ايم؛

لازم است بصورت آگاهانه وارد صنعت نان شد

وي اولين زمزمه‌هاي صنعتي شدن نان را مربوط به سال 63 و بحبوحه جنگ دانست و گفت: در آن دوره استانداري خوزستان به بنده اصرار نمود كه به حوزه نان ماشيني وارد شوم اما پس از بازديد كارخانجات نان در آلمان و تركيه از اين ورود ممانعت كردم چرا كه سختي كار را ديدم. سخت است محصولي توليد کنيم که عمر مصرفش بسيار کوتاه باشد. اين نوع محصولات، دچارمقوله اي بنام فروش گرم هستند و بدليل کوتاه بودن عمر مصرف محصولاتي مانند نان و لبنيات، ميزان توليد نيز بايد بر اساس ميزان مصرف و سفارش مشتري باشد. حال آنكه مصرف آرد و يا ماكاروني مي‌تواند مدتها به طول انجامد.
وي با اشاره به اينکه اغلب سرمايه‌گذاراني که وارد صنعت نان شده‌اند بدليل دشواري‌هاي اين حوزه، به موفقيت چنداني دست پيدا نكرده‌اند، افزود: كساني كه در روز هاي ابتدايي بحث نان صنعتي حرف از 50 تن، 100 تن و 200 تن توليد در روز مي زدند، اصلا با مقوله نان و توليد آشنا نبودند. امروز 31 سال از زمان جنگ مي‌گذرد و با توجه به رشد جمعيت و تغيير ذائقه مردم، بنده بصورت آگاهانه و البته با مسئوليتي که شرکت بازرگاني دولتي بر عهده من گذاشت، وارد حوزه نان شدم.

سرمايه گذاري معادل سه برابر رقم پيش‌بيني اوليه!

اين پيشکسوت صنعت آرد و نان اظهار داشت: در دولت قبل تمام معادله‌هاي مالي سرمايه‌‌گذاران بهم ريخت. چراکه ارائه ارز مرجع ناگهان قطع شد لذا سرمايه گذاري که قرار بود با يوروي مرجع اجرا شود متأسفانه با يوروي مبادلاتي انجام پذيرفت.
ميثمي فرد ضمن تأکيد بر مسئله توزيع محصولات توليدي، علت سرمايه‌گذاري در خوزستان را حضور شركت‌ هاي دولتي از جمله پتروشيمي، شركت گاز، صنايع لوله سازي، نفت، صنايع فولاد دانست و اذعان داشت: حدود 50 درصد توليدات تک نان به اين شرکت ها ارائه مي‌شود. شايد شبكه توزيع مويرگي توزيع در شهري چون تهران قوي‌تر مي‌بود اما در خوزستان فروش عمده تک نان در حد بالايي قرار دارد.
وي گذر زمان را در پذيرفته شدن محصول توسط مصرف کننده، امري مهم دانست و گفت: محصولات جديد پس ازگذشت زمان به تدريج مورد پذيرش مردم قرار خواهند گرفت لذا برخلاف عقيده برخي كه نان صنعتي را طرحي شكست خورده مي‌دانند، بنده معتقدم نان نيز همانند بسياري محصولات ديگر به سمت بهداشتي شدن، كيفي شدن و صنعتي شدن پيش خواهد رفت و کسي جلودار حركت قطار صنعتي شدن نان نخواهد بود. ديگر زمان آن رسيده که نان از فضا هاي غير بهداشتي و شعله مستقيم و از افزودني‌ هاي غير مجاز مثل جوهرقند و آب معمولي آلوده رها شود.

ترکيب 5 تکنولوژي پيشرفته دنيا در تک نان جنوب

اين فعال بخش خصوصي در ادامه به تکنولوژي واحد تک نان اشاره نمود و گفت: ماشين آلات تک نان جنوب از 5 كشور مختلف تهيه و مانند لباس بهم دوخته شده‌اند. بخش اول ورودي آرد كه وظيفه آن تهيه آرد و دريافت آرد از سيستم بونكر مي‌باشد كه تمام نرم افزارها و تجهيزات آن برگرفته از كشور آلمان است. بخش دوم خميرگيري است كه مربوط به سرعت حركت خمير ونحوه قرارگيري خمير است از يك شركت ايتاليايي خريداري شده است. بخش سوم قسمت make up است که خمير را بصورت اتوماتيك بالا برده و سپس لايه ضخيم 15 سانتي متري خمير پس از 8 بار ورز دادن به يك ميلي‌متر مي‌رسد و همچنين تأسيسات توليد آب تصفيه شده نيز از تکنولوژي مطلوبي خريداري شده است. بخش بعدي آون مي‌باشد که از كشور اسپانياست و حرارت غير مستقيم توسط گداخته‌ هاي آتش ايجاد مي‌شوند و نان لواش در آن طي 17 تا 18 ثانيه پخته مي‌شود. بخش بعدي Cooling conveyer است كه در طولي 60 متري نان را از گرماي 100 درجه خنك كرده و به دماي كم مي‌رساند و بعد در دماي 25 درجه وارد بخش بسته بندي مي‌کند كه متعلق به كشور سوييس مي‌باشد. در حال حاضر با ظرفيت توليد يك تن در ساعت، پنج نوع نان لواش از جمله نان ساده، نان زيره، نان سبوس، نان شويد ونان قندي توليد مي‌کنيم. زيره براي افرادي كه مشكل معده و گوارش دارند بسيار مفيد است. شويد نيز براي افرادي كه فشار خون دارند بسيار مناسب است و خوشبختانه از اين نوآوري‌ها بسيار استقبال شده است.

سخني با مسئولين؛ زير ساخت هاي کشور دغدغه توليدکنندگان

ميثمي فرد با اشاره به اينکه واحدهاي نان صنعتي از آرد آزاد بهره مي‌برند و تنها بخش كمي از آرد سبوس گرفته استفاده مي‌نمايند، گفت: قيمت هاي مصوب سازمان حمايت با توجه به هزينه‌ هاي سربار و تبعي کارخانجات نان صنعتي، بواقع ناچيز است و قيمت نهايي نان صنعتي قابل رقابت با نان خبازان سنتي نيست.
رئيس هيأت مديره تک نان جنوب در بخش پاياني اين گفتگو به اهميت وجود خطوط ريلي بعنوان يک زيرساخت فوق‌العاده در کشور اشاره کرد و گفت: قطار وسيله اي امن و سريع است که با سرعت 250 کيلومتر در ساعت مي‌تواند محصول کارخانجات را از جنوب کشور به مناطق مصرف از جمله تهران برساند. امروز در کشورمان ضعف زير ساخت‌ها بسيار مشهود است. درحال حاضر محصولات تک نان به سختي به تهران مي‌رسد و دسترسي به اصفهان و شيراز نيز به دليل عدم وجود زير ساخت مناسب، مشكل است. حال آنکه در اروپا بدليل پيشرفت خطوط حمل و نقل، واحدهاي توليدي به راحتي محصولات خود را توزيع مي‌نمايند لذا مسئولان کشور بايد فکري کارشناسانه براي بازسازي زيرساخت هاي حمل و نقلي کشور بيانديشند.
شايان ذکر است شرکت تک نان با خريد يک خط کامل توليد بيسکوييت با ظرفيت توليد 2 تن در ساعت و همچنين برنامه خريد ماشين آلات نان حجيم در 2 سال آينده به توليد نان حجيم نيز اقدام خواهد نمود. خط بيسكوئيت و كوكي از ابتداي سال 95 راه اندازي و به بهره برداري تجاري خواهد رسيد.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا