گندم یکی از چالش های کارخانجات آرد است و در حال حاضر کارخانجات آرد به اندازه کافی ضمانتنامه اجرایی در اختیار شرکت بازرگانی دولتی ایران دارند و این شرکت میتواند با یک برنامه دقیق برای حمل گندم، نیاز آردسازان را در زمان مقرر رفع نماید. این در حالی است که متاسفانه بسیاری از کارخانجات آرد با وجود پرداخت بهای گندم برای دریافت حواله خرید از سایر استانها بعد از گذشت چندین ماه با تعلل اداره غله استانهای مقصد در بحث دریافت گندم مواجه هستند و نبود گندم لازم، این واحدها و مشتریان آنان را در بلاتکلیفی قرار داده است.
مهندس حسینی، مدیرعامل آرد رضا قوچان در گفتگو با خبرنگار نگاشته ضمن بیان مقدمه فوق با بیان اینکه بلاتکلیفی و عدم برنامهریزی دقیق از سوی شرکت بازرگانی دولتی ایران بیش از هر عامل دیگری برای کارخانجات آرد، آزاردهنده است، گفت: متاسفانه بخشنامهها و وعدههای شرکت بازرگانی دولتی ایران به ویژه در شهرستانها بسیار ضعیف اعمال میشود و این موضوع امکان برنامهریزی برای تولید موفق را از آردسازان کشور سلب میکند.
وی با انتقاد از اینکه کارخانجات آرد، هیچ دخل و تصرفی را در تامین گندم، مواد اولیه مورد نیاز خود ندارند، گفت: موضوع کمیت و کیفیت گندم تحویلی به کارخانجات آرد، عنصری خارج از محدوده اختیارات و تصمیمگیریهای آردسازان است و این موضوع به شدت بر کیفیت نهایی آرد تولیدی تاثیرگذار خواهد بود. لذا آزادسازی صنعت آسیابانی و واگذاری خرید و فروش گندم و آرد به کارخانجات آرد بهترین راهکار برای بهبود این وضعیت میباشد.
راهکاری برای بازنگری در فرمول مالیات بر ارزش افزوده کارخانجات آرد
این فعال آسیابانی با بیان اینکه قانون پرداخت ارزش افزوده کارخانجات آرد نیازمند بازنگری است، گفت: با توجه به معاف بودن فروش آرد خبازی از ارزش افزوده، کارخانجات آرد باید برای کیسه نانوایی این ارزش افزوده را پرداخت کنند که این موضوع هزینه کلانی را بر دوش آسیابانان قرار داده است و سازمان امور مالیاتی نیز مدعی میباشد که این هزینه در نرخ آرد لحاظ شده است. این در حالی است که آخرین بازنگری نرخ آرد به 3 سال گذشته باز میگردد که با توجه به تورم و گرانی هزینههای تولید این نرخ برای آردسازان مقرون به صرفه نخواهد بود. لذا دولت باید حداقل، مالیات بر ارزش افزوده هزینه های آرد خبازی را به عنوان اعتبار مالیاتی کارخانجات در نظر بگیرد چراکه آردسازان باید در بخش صنف و صنعت مالیات بر ارزش افزوده پرداخت کنند.
وی با اشاره به استهلاک فراوان کارخانجات آرد گفت: واحدهای آردسازی تنها گندم خود را به نرخ دولتی تهیه میکنند که آن را هم به نرخ مصوب میفروشند. اما باقی خدمات و هزینههای تولید به نرخ آزاد عرضه میگردد که این موضوع خارج از عدالت و انصاف میباشد. برای مثال دستگاهی که 10 سال گذشته میتوانستیم آن را با 15 میلیون خریداری نماییم، اکنون باید برای بازسازی یکی از قطعات آن 215 میلیون هزینه پرداخت کنیم.
گندم آزاد بخر اما سبوس را دولتی بفروش!!
حسینی با گلایه از تحویل سبوس گندمی که کارخانجات به صورت آزاد برای مصرف صنف و صنعت خریداری نمودهاند، گفت: بر اساس کدام قانون و منطق، کارخانجات آرد باید سبوس گندمی که به نرخ 4 هزار تومان را خریداری کردهاند، به قیمت 1500 تومان به دولت تحویل دهند.