آردداخلیشماره 70گفتگوگفتگو با مسئولین دولتگندم

پیش بینی تولید 9 میلیون تنی گندم در سال زراعی جدید

مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی:

با توجه به تداوم خشکسالی و کاهش بارندگی‌ها که در سال زراعی گذشته طی 50 سال اخیر بی‌سابقه بوده و در سال زراعی جاری نیز ادامه یافته است و همچنین در مقایسه با بلندمدت نشان دهنده 27 درصد کاهش نزولات جوی است لذا در حال حاضر تولید گندم حدود 9 میلیون تن قابل پیش بینی است.

سهرابی، مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی با بیان مطلب بالا در گفت‌وگو با خبرنگار نگاشته اظهار کرد: در سال زراعی جاری حدود 5 میلیون و 800 هزار هکتار از اراضی کشور تحت کشت گندم قرار گرفت که نزدیک به یک میلیون و 900 هزار هکتار آبی و حدود 3.9 میلیون هکتار آن به صورت دیم است. بخش زیادی از این اراضی در مراحل رویشی و زایشی بوده و در حال حاضر خرید گندم از مناطق گرم آغاز شده و تا تاریخ 22 فروردین حدود 47 هزار تن محصول به مراکز خرید تضمینی تحویل شده است.

جنگ اوکراین و روسیه و افزایش قیمت جهانی گندم، نرخ گندم داخلی را افزایش داد

سهرابی درباره افزایش قیمت گندم و در نظر گرفتن تدابیر تشویقی برای کشاورزان گفت: با توجه به این که قیمت محصولات اساسی از جمله گندم به دلایل مختلف به‌ویژه جنگ اوکراین و روسیه و اثرات منفی آن بر تولید غلات در سطح بین المللی و محدودیت‌های ایجاد شده در تبادلات تجاری، افزایش یافته است،

لذا تناسب قیمت خرید تضمینی گندم تولید داخل با قیمت جهانی آن در جهت اقتصادی‌کردن کشت و کار گندم و جلوگیری از خروج آن از چرخه خرید تضمینی و مصارف حوزه خوراک انسان از یک سو و ترغیب کشاورزان برای انجام اقدامات مدیریت مزرعه در مرحله داشت به منظور افزایش کمی و کیفی تولید از سوی دیگر اجتناب ناپذیر بود. طبق گزارش‌های متعدد، اصلاح قیمت خرید تضمینی این محصول راهبردی موجبات خوشنودی و دلگرمی کشاورزان را فراهم آورده  است، بنابراین پیش‌بینی می‌شود در ایجاد انگیزه به منظور تحویل محصول به مراکز خرید تضمینی موفق و مؤثر باشد.

برای دانش‌بنیان کردن حوزه کشاورزی چه باید کرد؟

سهرابی درباره هر چه بیشتر دانش‌بنیان کردن حوزه کشاورزی طبق سخنان مقام معظم رهبری گفت: طبیعتاً امروزه یکی از راهکارهای اساسی جهت برون رفت از مشکلات معیشتی و اقتصادی کشاورزان، افزایش عملکرد و تولید در بخش کشاورزی از جمله گندم و اشتغالزایی در این بخش، هدفمندکردن تحقیقات در بخش کشاورزی، هدایت آنها در مسیر تأمین امنیت غذایی کشور و نفوذ هر چه بیشتر فناوری‌های نوین و دانش بنیان است.

وی همچنین افزود: بر همین اساس، در زمینه‌های مختلف از جمله بذر به عنوان یکی از مهم‌ترین شاخص‌های مؤثر بر تولید گندم، ارتباط خوبی با شرکت‌های دانش بنیان فعال در این خصوص برقرار شده و تنوع ارقام معرفی شده و در دسترس کشاورزان را افزایش داده است. افزون بر این، در دیگر موارد همچون مدیریت عوامل خسارت‌زای زنده نیز این ارتباطات با شرکت‌‌های دانش‌بنیان فعال در این زمینه تقویت شده تا از این طریق روش‌های ایمن، دوستدار محیط زیست و مؤثر در کنترل آفات در دسترس کشاورزان قرار گیرد. همچنین با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری و شعار سال، قطعاً برنامه‌های گسترده‌تری نیز در خصوص تحقق این شعار برنامه‌ریزی خواهد شد.

اقدامات جهاد کشاورزی در جهت اصلاح بذر، آبیاری نوین و بهره‌وری درست از آب و خاک

مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی در خصوص تأکید رهبری به اصلاح بذر، آبیاری نوین و بهره‌وری درست از آب و خاک گفت: این موارد از موضوعات مورد تأکید وزارت جهاد کشاورزی در جهت افزایش بهره‌وری و پایداری تولید محصولات کشاورزی است. در حوزه گندم با برنامه‌ریزی‌ها و اقدامات صورت‌گرفته سالانه ضمن معرفی ارقام جدید و پرپتانسیل، بخش قابل توجهی از بذور مورد نیاز کشاورزان از همین ارقام جدید معرفی‌شده، تکثیر و وارد عرصه تولید می شود. همچنین به منظور شناساندن پتانسیل ارقام جدید، مزارع آزمایشی با مشارکت خود کشاورزان ایجاد می شود تا زمینه انتخاب آگاهانه ارقام از سوی کشاورزان فراهم شود.

وی همچنین یادآور شد : در زمینه استفاده از روش‌های آبیاری نوین در سال‌های اخیر تلاش شده تا درصد بیشتری از اراضی گندم آبی به سیستم آبیاری تیپ مجهز شود که البته توسعه هر چه بیشتر این روش در دستور کار دفتر گندم قرار دارد و  در زمینه بهره وری آب و خاک اقدامات مناسبی در سال‌های اخیر انجام شده که می‌توان به توسعه کیفی و کمی مکانیزاسیون و تغییر آرایش کشت مانند توسعه کشت رو پشته‌های بلند، کشت مستقیم با حفظ بقایا در بستر کشت و در اراضی با محدودیت شوری توسعه کشت در کف جوی، کم خاک‌ورزی، جلوگیری از سوزاندن بقایای محصول و استفاده از زیرشکن توسعه آبیاری‌های نوین اشاره کرد.

برای رسیدن به خودکفایی، سیاست افزایش سطح کشت را در پیش نداریم

سهرابی در پایان در پاسخ به این که آیا زمین‌های زراعی کشور امکان تولید بیشتر و عدم واردات را دارند یا خیر. گفت: سالانه بخش قابل قبولی از اراضی کشور به کشت گندم اختصاص می‌یابد اما تولید گندم به دلیل بحران اقلیم وکمبود آب در مسیر سختی قرار گرفته است که نیازمند مدیریتی ویژه است. به منظور دستیابی به خودکفایی، سیاست ما بر افزایش سطح کشت نیست بلکه از طریق تعالی‌بخشیدن به روش‌های به‌نژادی و به‌زارعی و اتخاذ تدابیر مناسب و انتقال دانش و فناوری‌های نوین به مزارع، به آن دست می‌یابیم و به پایداری خواهیم رسید، در واقع خودکفایی نتیجه و حاصل اتخاذ تدابیر مناسب است.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا