بیست و پنج آذرماه بود که سامانه یکپارچه مدیریت آرد استان تهران در شهرستان دماوند و فیروزکوه به بهرهبرداری رسید و واحدهای خبازی يارانه ای نوع اول و دوم آرد مورد نياز خود را از طريق اين سامانه خریداری کردند. نگاشته در این شماره میهمان مهندس عباس ارشدی، مدیرکل اداره غله استان تهران شده است تا در جریان آخرین اخبار مربوط به گندم و یارانه آن، توزیع آرد و … قرار گیرد.
به گفته ارشدی با توجه به تدابیر شرکت بازرگانی دولتی ایران مبنی بر هوشمندسازی سامانههای توزیع آرد، یکپارچهسازی مدیریت آرد در استانهای مختلف کشور رقم خورد و در استان تهران نیز در برخی از شهرستانها اجرا گردید. البته واحدهای خبازی سایر شهرستانهای استان تهران نیز از ماه آینده قادر به خرید آرد از طریق سامانه مذکور خواهند بود.
وی ادامه داد: با توجه به پرداخت یارانه گزاف برای گندم، این سامانه با هدف شفافسازی چرخه توزیع گندم و آرد و کنترل و نظارت بر تمام چرخه طراحی شده است و خوشبختانه حدود 92 درصد واحدهای خبازی با مراجعه مستقیم به سامانه میتوانند آرد مورد نیاز خود را از کارخانههای تعیین شده خریداری کنند. همچنین در حال حاضر تنها 8 درصد واحدهای خبازی به صورت حضوری خرید خود را انجام میدهند که امیدواریم در آیندهای نزدیک این نانوایان نیز برای خرید آرد به سامانه مراجعه نمایند.
تبعات حذف ارز ترجیحی در صنعت گندم و آرد
ارشدی در خصوص ارزیابی خود درباره حذف ارز ترجیحی گفت: با توجه به فسادزایی ارز ترجیحی و توزیع نامناسب آن به نظر میرسد که دولت باید دست به این جراحی بزرگ در اقتصاد کشور بزند. البته نباید منکر تورم و افزایش قیمت ناشی از این پدیده شد.
از سوی دیگر، حذف ارز 4200 تومانی به این معنا نیست که بودجه ارز ترجیحی برداشته خواهد شد و هیچ اقدام جایگزینی برای آن صورت نمیگیرد؛ بلکه دولت تدابیر خاصی را اتخاذ خواهد کرد تا درآمد حاصل از اعتبارات یارانهای و ارز ترجیحی میان اقشار کم درآمد و دهکهای پایین جامعه باز توزیع گردد. این بازتوزیع میتواند به صورت کارت اعتباری، بن کارت و یا نقدی باشد تا دهکهای پایین از حذف ارز ترجیحی متضرر نگردند.
کاهش 45 درصدی خرید گندم در استان تهران
وی در بخش دیگر مصاحبه درباره میزان خرید گندم در استان تهران گفت: با توجه به شرایط آب و هوایی و بارندگیها، خرید گندم استان تهران در سال 99-1400 حدود 40 تا 45 درصد کاهش داشته است. لذا شرکت بازرگانی دولتی ایران اقدام به واردات گندم خارجی کرد. بر همین اساس، وضعیت ذخیرهسازی گندم در استان تهران مطلوب میباشد و به صورت میانگین روزانه حدود 6 تا 7 هزار تن گندم برای مصرف و ذخیرهسازی وارد استان تهران میشود.
وضعیت کیفیت گندمهای وارداتی در استان تهران
ارشدی درباره کیفیت گندمهای خارجی اظهار کرد: اغلب این گندمهای خارجی از گلوتن 28، ایندکس 80 و پروتئین 13 برخوردار هستند و در حال حاضر هیچ کارخانهای نسبت به کیفیت گندم تحویلی ناراضی نیست.
تامین یک دهم نیاز گندم استان تهران از تولیدات داخلی استان
این مقام مسئول با بیان اینکه تولیدات گندم استان تهران، کفاف یک دهم نیاز استان را میدهد، گفت: متاسفانه به دلیل شرایط آب و هوایی و بارندگی، این میزان از تولید داخلی استان تهران با چالش رو به رو شده است که به همین منظور، امسال 11 تا مرکز خرید را جهت انجام فرآیند خرید گندم شناسایی کردیم.
ارشدی در بخش دیگر گفتوگو درباره وضعیت اجرای کشت قراردادی در کشور گفت: این طرح در سه بخش اجرا میشود به گونهای که در 7 استان برخوردار در زمینه تولید گندم، شرکت بازرگانی دولتی به عنوان مجری خرید گندم تعیین شده است. در استانهای گروه دوم، شرکت تعاونی روستایی به عنوان مجری نیمه دولتی، عهدهدار تامین گندم صنف و صنعت شده است.
استان تهران جز گروه سوم است که مجری تامین گندم صنف و صنعت آن غیر دولتی میباشد و کارخانجات آرد و کشاورزان باید به صورت مستقیم اقدام به مذاکره و عقد قرارداد نمایند. البته شرکت بازرگانی دولتی و اداره غله به عنوان پشتیبان در خدمت کشاورزان و کارخانجات آرد خواهد بود و با پیگیری نواقص و مشکلات، فرآیند اجرای کشت قراردادی را تسهیل میکند.
وضعیت بلاتکلیف فروش سبوس و آرد در کشت قراردادی
ارشدی با بیان اینکه تاکنون تصمیمی درباره نرخ فروش سبوس و آرد حاصل از کشت قراردادی گرفته نشده است، گفت: بر اساس آخرین تصمیمگیریها، آردسازان باید سبوس گندم یارانهای را به نرخ 1400 تومان در اختیار دامداریها قرار دهند.
ارشدی در خصوص میزان واردات کالاهای اساسی به کشور گفت: از ابتدای سال برای تنظیم بازار حدود 16 هزار تن برنج هندی، 9500 تن برنج تابلندی و 1560 تن برنج پاکستانی توزیع شده است. همچنین حدود 2470 تن شکر نیز توزیع شده است. بنابراین وضعیت موجودی کالاهای اساسی در شرایط مطلوبی قرار دارد.
احداث مخازن فولادی 50 هزار تنی جهت ذخیرهسازی روغن در تهران
مدیرکل اداره غله استان تهران در خاتمه در خصوص پروژه ساخت مخازن فولادی جهت ذخیرهسازی روغن خام نباتی گفت: شرکت بازرگانی دولتی ایران موظف است که یک چهارم مصرف کشور به روغن خام را بهعنوان ذخایر استراتژیک نگهداری کرده و بین کارخانههای تصفیه روغن توزیع کند. از سوی دیگر، متاسفانه تاکنون مرکز دقیق و درستی برای ذخیره روغن خام در استان تهران وجود نداشته است.
لذا با تدابیر صورت گرفته پروژه ساخت مخازن فولادی جهت ذخیرهسازی روغن خام نباتی به ظرفیت 50 هزار تن در مجتمع مدرس تهران در حال اجرا میباشد که تاکنون 50 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است و در مردادماه سال آینده به بهرهبرداری خواهد رسید.