آردآردسازانخرید تضمینی گندمخودکفایی گندمداخلیسرتیترشماره 53گفتگوگفتگوی ویژهگندم

نرخ جدید گندم و نگاه اجمالی به آن و فعالیت کارخانجات آرد

رییس انجمن صنفی کارفرمایی کارخانجات آرد استان فارس

نرخ جدید گندم به عنوان گندم استراتژیک‌ترین محصول کشاورزی کشور است و اهمیت آن تا حدی است که کوچک‌ترین کمبودی در تامین این محصول می‌تواند امنیت غذایی مردم را به خطر اندازد لذا دولت هر ساله برای تامین امنیت غذایی اقدام به خرید تضمینی گندم می نماید. در سال جاری موضوع افزایش قیمت خرید تضمینی گندم تا 60 درصد و اعلام نرخ 4000 تومانی مطرح گردید که پاسخ به این مهم بستگی به زاویه ای دارد که می توان به آن نگاه کرد.

بدیهی است که افزایش این نرخ دلیل منطقی از بابت حمایت کشاورزان و هزینه های های کشت گندم را در بر دارد اما از آنجاییکه این افزایش نرخ در تمام زنجیره تولید لحاظ نمی گیرد لذا شاهد مشکلات عدیده ای هم برای دولت، از نظر اختلاف فروش گندم یارانه ای 665 تومانی تا گندم بالای 4 هزار تومان و هم برای صنعت و تولیدکنندگان خواهیم بود.

مهرزاد جمشیدی، رئیس هیات مدیره شرکت تولیدی آرد خوشه فارس و رییس انجمن صنفی کارفرمایی کارخانجات آرد استان فارس با ذکر مطلب فوق در گفتگو با خبرنگار نگاشته یکی از موارد چالش برانگیز را زمان اعلام نرخ جدید خرید تضمینی گندم در سال جدید عنوان نمود، و گفت: اعلام زود هنگام آن اگرچه به دلیل حمایت از کشاورزان بوده اما باعث گردید دلالانی که حتی مقدار کمی گندم داشتند؛ محصول خود را به دولت تحویل نداده تا بتوانند در ماه های آتی و یا در فصل برداشت با نرخ های بیشتری گندم را در بازار آزاد و یا به دولت به فروش رسانند.

وی خاطر نشان کرد امیدوار بودیم با افزایش نرخ 60درصد انواع مختلف آردها و مشتقات گندم که استحصال می شوند نیز قیمت منطقی تری داشته باشند.

بخشی از گندم صنف و صنعت با سهمیه بندی و بخشی توسط دلالان تامین می گردد

وی در پاسخ به این سوال که کارخانجاتی که در بخش تولید آرد صنف و صنعت فعال هستند چگونه می توانند تامین گندم آزاد را مدیریت کنند، گفت: این موضوع دو بخش را شامل می گردد یکی گندم های 2700 تومانی که دولت بسیار کنترل شده به واحدهای صنف و صنعت که سهمیه آنها در سامانه بازیابی ثبت هستند و میزان مشخص شده است، ارائه می دهد و از سوی دیگر امسال با توجه به کاهش میزان گندم تحویلی به دولت، سهمیه ها و گندم، با نگاه صرفه جویانه ای توزیع گردید.

جمشیدی ادامه داد: اما باید گفت که برخی صنوف و صنایع همچون کارخانه های پرورش آبزیان و یا حتی زنجیره ی مصرف کنندگانی مانند پیتزا به دلیل عدم دریافت سهمیه در سامانه، مجبور به خرید از کارخانجاتی که گندم آزاد تهیه می کنند، هستند که این نوع گندم نیز توسط دلالان به فروش می رسد لذا افزایش نرخ گندم از 2700 تومان به 4500 هزار تومان و احتمال رسیدن این عدد به 6 هزار تومان، منجر به افزایش نرخ مواد اولیه و قیمت تمام شده این دسته از مصرف کنندگان صنعتی نیز می شود.

 

 

احتمال افزایش کشت گندم در سال زراعی 1400 با اعلام نرخ جدید گندم

وی در خصوص میزان کشت گندم وتاثیر نرخ گذاری در میزان کشت سال جدید یادآور شد: قطعا افزایش نرخ گندم در میزان کشت تاثیرگذار خواهد بود و به نظر می رسد که کشت گندم به میزان سال گذشته و یا حتی به بیش از تولید امسال برسد به گونه ای که پیش بینی میکنم در استان فارس یک میلیون تن گندم تولید داشته باشیم اما نحوه مدیریت جمع آوری گندم در سیلوهای خصوصی و دولتی اداره غله و تحویل آن به کارخانجات، کلید کار است که انچه تولید شده جذب و باعث نگهداری و فروش تا تاریخ بعدی را نداشته باشیم .

 

نگرش سیاسی به گندم و آرد و نرخ جدید گندم، آسیابانان را در تنگنا قرار داده است

رییس انجمن صنفی کارفرمائی کارخانجات آرد استان فارس در ادامه به مهمترین دغدغه آسیابانان اشاره کرد و گفت: ابتدا به عنوان یک آسیابان و سپس به عنوان رییس انجمن باید خاطرنشان کرد که مشکل در نگرش سیاسی به گندم و آرد است که با توجه به تورم موجود و افزایش هزینه های حقوق ، مواد اولیه ،بسته بندی ، کیسه، قطعات یدکی ، هزینه تعمیرات و نگهداری و حمل که تولیدکنندگان این صنعت با آن مواجه هستند و عدم امکان افزایش قیمت نان و به موازات آن عدم تغییر و یا اصلاح نرخ آرد، در نتیجه این صنعت کم کم رو به زوال رفته که این فرآیند به تدریج رخ می دهد.

به گونه ای که توان و ظرفیت تولید کارخانه به کندی کاهش پیدا کرده و منجر به تعطیلی آن می گردد برای مثال در حال حاضر برخی کارخانجات در کشور تنها با 20 درصد ظرفیت واقعی خود فعالیت  می کنند.لذا اهمیت روی نان به گونه ای است که شاید دولتمردان متوجه این مهم که چرخه تولید نان از آسیاب آغاز می گردد نباشند و لذا نیاز به بازنگری در قیمت ها به شدت توصیه می گردد.

وی در خصوص مهمترین برنامه های انجمن صنفی کارفرمائی کارخانجات آرد استان فارس گفت: اولین وظیفه اینجانب به عنوان رییس انجمن، حمایت از منافع و اولویت های صنعت آرد در استان فارس است لذا سعی بر آن داریم که ارتباط نزدیک و قوی تری با دولتمردان استان ایجاد کرده تا آنها بیش از پیش در جریان مشکلات و چالش ها و موانع تولید آرد قرار گرفته، تا بتوانیم دیدگاه همسو و یکسانی را داشته باشیم . برای مثال یکی از درخواست های تولیدکنندگان این صنعت افزایش قیمت سبوس و بازگشت 50 درصد سبوس به کارخانجات نه به منظور سودآوری بلکه به منظور تامین هزینه های تولید و ادامه فعالیت کارخانجات آرد می باشد.

 

اداره غله استان فارس نیازمند استقلال عمل بیشتری است

جمشیدی در پایان در خصوص پیشنهادات خود به مسئولان دولت برای بهبود عملکرد تامین گندم و آرد کارخانجات گفت: با توجه به اینکه استان فارس به عنوان استان معین در منطقه جنوب کشور است و دارای گندم با کیفیت مرغوب می باشد که گاها تامین گندم استان های کرمان، کهکیلویه و بوشهر را نیز به عهده دارد و با توجه نگرش جدید اداره غله استان فارس و ایجاد بستر و ساختار هدفمند جهت ارتقاء سطح کیفی و کمی کارخانجات استان فارس ، لذا در راستای دورنمای تعریف شده و افزایش بهره وری دربخش کشاورزی و به ویژه گندم استان چنانچه استقلال عملکرد بیشتری در تصمیم گیری به این استان اختصاص یابد، به چابک تر شدن و افزایش میزان بهره وری گندم استان کمک به سزایی خواهد شد.

با توجه به اینکه صنعت آرد همواره در استان فارس بیش از 40 سال قدمت دارد و تولیدکنندگان این صنعت سعی بر ان داشته اند که تجربه، اعتبار، حیثیت و کیفیت را برای به دست آوردن بهترین عملکرد لحاظ نمایند لذا انتظار می رود نگاه ویژه ای به این صنعت استراتژیک گردد و با همدلی و هماهنگی بین بخش خصوصی و دولتی بتوانیم شاهد پویایی بیشتری در صنعت آرد استان فارس باشیم.

 

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا