نهاده دامی، این روزها به دلیل آشفتگیهای آن به یکی از سوژههای داغ رسانهها و محافل تبدیل شده است چراکه در حال حاضر دلار 4200 تومانی تنها به واردات کالاهای جو، ذرت، گندم و انواع دانههای روغنی تخصیص داده میشود و متاسفانه بیشترین آمار رانت و فساد نیز مربوط به این بخش است. از سوی دیگر صنعت گاوداری کشور به عنوان صنعتی وابسته به نهادههای دامی فارغ از تمام مشکلات موجود میتواند حتی با وجود عدم دریافت ارز دولتی برای کشور سودآوری قابل توجهی داشته باشد. نگاشته در این شماره برای آگاهی از میزان ارزآوری صنعت گاوداری با احمد، مقدسی رئیس انجمن گاوداران کشور پرداخته است.
به گفته مقدسی در حال حاضر تامین و تخصیص ارز از سوی بانک مرکزی، مهمترین مشکل دامداریها برای تامین نهاده دامی است.
به گونهای که بسیاری از تجار به صورت اعتباری و با مشقات فراوان اقدام به واردات نهاده دامی کردهاند. اما متاسفانه بانک مرکزی نمیتواند به موقع ارز مورد نیاز آنان را تامین نماید و این اقلام در گمرکات و بنادر دچار رسوب میگردند.
تبعات حذف ارز دولتی از نهاده دامی
وی در خصوص تبعات حذف ارز 4200 برای واردات نهاده دامی اظهار کرد: راستی آزمایی نهادههای دامی عرضه شده در سامانه بازارگاه به دلیل اختصاص ارز دولتی فرآیندی زمانبر و طولانی میباشد.
برای مثال اکنون حدود سه هفته است که نهاده دامی در بازارگاه عرضه شده است. اما راستی آزمایی هنوز به استان ها نرسیده است و این عدم تاخیر در تحویل نهاده دامی منجر به آشفتگی صنایع وابسته به آن میشود.
لذا در صورت حذف ارز 4200 تومانی و حذف دلالان از این بازار، وارد کننده و تولیدکنندگان قادر خواهند بود که در یک فضای رقابتی و سالم فعالیت خود را انجام دهند.
مقدسی با بیان اینکه گرانی گوشت و شیر پس از حذف ارز 4200 تومانی یک واقعیت است، گفت: دولت باید برای حمایت از اقشار کم درآمد، مابه التفاوت نرخ ارز 4200 تومانی و ارز آزاد را در قالب یارانه به قشر اسیب پذیر پرداخت کند تا از این طریق تولیدکننده بدون دغدغه نیاز بازار را تامین نماید.
رتبه دوم ایران در سرانه تولید گاو در جهان
رئیس انجمن گاوداران با انتقاد از ممنوعیت صادرات دام زنده و شیر خشک به دلیل اختصاص ارز دولتی برای واردات نهاده دامی اظهار کرد: حداکثر میزان ارزبری صنعت شیر و گوشت کشور در سال حدود 2 میلیارد دلار است.
ارزآوری دو میلیارد و 200 میلیون صنعت دامداری
لذا ایران در صورت واردات نهاده دامی با ارز آزاد و تحقق تولید، میتواند با تراز تجاری مثبت، سالانه حدود دو میلیارد و 200 میلیون ارز آوری داشته باشد.
از سوی دیگر، با توجه به رتبه دوم ایران در سرانه تولید گاو در جهان، این پتانسیل در کشور وجود دارد که از سیستم گوشت و شیر جهت صادرات بهرهوری کامل را داشته باشیم.
برای مثال اگر قیمت شیر خام تولیدی کشور برای عرضه به صنایع لبنی جهت صادرات لبنیات کمتر از 30 سنت یورو تمام شود، قطعا میتوانیم در بازار جهانی لبنیات، حرفی برای گفتن داشته باشیم.
این در حالی است که تولید شیر خام در صورت واردات نهاده دامی با ارز آزاد حدود 26 سنت یورو هزینهبردار است که متاسفانه در حال حاضر با سیاستهای نادرست دولت، تولید و انگیزه تولیدگنندگان به ورطه نابودی رفته است.
اختلاف قیمت دو برابری سبوس در بازار آزاد
وی در ادامه با بیان اینکه سبوس هم یکی از این نهاده دامی رانتزا است، گفت: با توجه به توزیع ناکافی سبوس از سوی دولت و اختلاف قابل توجه قیمتی آن با بازار آزاد لازم است که نرخ سبوس هم مانند سایر نهاده های دامی آزاد گردد تا تولیدکننده روی پای خود بایستد.
چراکه در حال حاضر اختلاف قیمت سبوس در بازار آزاد نسبت به دولتی دو برابر است.
گندم؛ نان یا خوراک دام؟!
مقدسی در خاتمه در خصوص صحت مصرف گندم، آرد و نان در دامداریها اظهار کرد: با توجه به درصد فراوان نشاسته در گندم و آسیب جدی آن برای دام، دامداران رغبتی برای جایگزینی گندم و آرد به جای ذرت ندارند.
همچنین نان نیز به دلیل تولید کپک جایگاهی را در خوراک دام نخواهد داشت.