آردآردسازانداخلیشماره 51غلاتگفتگوگفتگو با بخش خصوصیگندم

نرخ‌گذاری سبوس، دردی از آسیابانان دوا می‌کند؟

مدیرعامل آرد سفید ارمغان بجنورد پاسخ می‌دهد

نرخ‌گذاری سبوس، دردی از آسیابانان دوا می‌کند؟/ ثبات قیمت‌های دستوری در صنایع مختلف کشور با قطع ارتباطات بین‌الملل تجاری ایران و آغاز مجدد تحریم‌ها، دیگر با سکوت صاحبان صنعت آرد همراه نخواهد بود چراکه تا زمان برقراری روابط تجاری و ورود و خروج ارز به کشور، کارخانجات آرد به دلیل گردش مالی مناسب و رابطه با شرکت‌های خارجی قادر به تحمل سیاست‌های دستوری و دیرکرد پرداخت دستمزد خود از سوی دولت بودند. حال با افزایش گزاف نرخ ارز و محدودیت تولیدکنندگان در به روزرسانی تجهیزات و تامین هزینه‌های خود، دیگر توانی برای ادامه مسیر برای صنعتگران کشور به ویژه آسیابانان باقی نمانده است.

 

نرخ‌گذاری سبوس، دردی از آسیابانان دوا می‌کند؟

مهندس آرش شریعت، مدیر عامل کارخانه آرد سفید ارمغان بجنورد ضمن بیان مقدمه فوق در گفتگو با نگاشته اظهار کرد: دیرکرد دولت در پرداخت معوقات کارخانجات آرد از سال 95 تا به امروز منجر به کاهش ارزش سرمایه و دارایی واحدهای تولیدی شده است چراکه این معوقات با دلار 4 هزار تومانی سه سال گذشته محاسبه گردیده و اکنون با افزایش 5 برابری نرخ ارز، پرداخت این معوقات به نرخ سابق دردی از کارخانجات آرد درمان نخواهد کرد. از سوی دیگر دولت در سال 98 با قیمت‌گذاری 1250 تومانی برای سبوس، خود را از پرداخت یارانه به تولیدکنندگان معاف کرد. در حالی که نرخ 1250 تومانی عنصری لازم اما ناکافی برای ادامه حیات صنعت آرد کشور بود ، متاسفانه این وعده دولت نیز محقق نشد.

افزایش 22 هزارتومانی دستمزد اسیابانی برای هر تن گندم

وی در خصوص تعیین نرخ 1400 تومان برای سبوس گفت: با توجه به این که میانگین آرد های خبازی مصرفی در کشور آرد ۱۵ درصد می باشد، افزایش 150 تومانی قیمت سبوس، حدود 22 هزار تومان به درآمد تبدیل هر تن گندم به آرد اضافه خواهد کرد که این میزان افزایش قیمت در مقایسه با هزینه‌های سرسام‌آور کارخانجات آرد به چشم نخواهد آمد. از سوی دیگر با توجه به افزایش 5 برابری قیمت کیسه آرد و هزینه‌های مالیات و ارزش افزوده، آن هم برای بسته بندی کالایی که خود مشمول مالیات نیست، این افزایش 22 هزار تومانی نرخ فروش سبوس در ازای هر تن گندم برای تامین کسری بودجه خرید کیسه نیز کافی نخواهد بود ، چه برسد به هزینه های قطعات و تعمیرات و نگهداری که به لطف هم افزایی نرخ ارز و تحریم ها بعضا تا ۲۰ برابر نیز افزایش داشته اند .

برای مثال یک کارخانه  با تولید ماهیانه ۴۰۰۰ تن گندم ( اعم از یارانه ای ، نیمه یارانه ای و صنعتی ) در مجموع حدود ۶۰۰ تن تولید سبوس دارد که با افزایش ۱۵۰ تومانی نرخ آن، ماهانه حدود ۹۰ میلیون تومان درآمدزایی خواهد داشت ، این در حالی است که برای بسته بندی ۴۰۰۰ تن آرد و سبوس به ۱۰۰،۰۰۰ تخته کیسه نیاز دارد که این تعداد کیسه نسبت به سال ۹۳ ، ۲۰۰ میلیون تومان!!! و نسبت به سال ۹۸ حدود ۱۰۰ میلیون تومان !!! افزایش قیمت داشته است.

شریعت با بیان اینکه عدم افزایش نرخ سبوس به بهانه جلوگیری از افزایش قیمت محصولات دامی، استدلالی غیرمنطقی است، گفت: عدم نیاز صنف دامدار به ارز برای به روز رسانی تجهیزات و رشد 100 درصدی قیمت محصولات دامی در دو سال گذشته حاکی از تصمیمات غیر کارشناسی و بدون بررسی در این حوزه است.

چرا باید سبوس متناسب با نرخ گندم قیمت‌گذاری شود!/ نرخ‌گذاری سبوس

وی با انتقاد به اینکه قیمت سبوس نباید متناسب با قیمت گندم تحویلی دولت به کارخانجات آرد باشد، گفت: قیمت سبوس باید بر اساس قیمت واقعی گندم قیمت گذاری شود. چون متاسفانه با افزایش قیمت سایر نهاده ها و اختلاف غیر منطقی  قیمت مصوب سبوس با  انها سبب ایجاد رانتی گسترده در شبکه توزیع سبوس می گردد و هیچ نفعی از سبوس ارزان به دامدار نخواهد رسید!

در حال حاضر کارخانجات آرد برای تامین ماشین‌آلات و تجهیزات خود از دلار آزاد استفاده می‌کنند در حالی که به دامداران برای تامین نهاده‌های دامی ارز 4200 تومانی تعلق می‌گیرد. حال چرا باید سبوس تولیدی کارخانجات آرد به بهانه دریافت گندم ارزان قیمت با نرخ اندک به دامداران فروخته شود؟  مگر خواسته ی کارخانجات است که دولت گندم را ۶۶۵ تومان به کارخانجات بفروشد؟

وقتی که گندم ۶۶۵ تومانی به کارخانجات فروخته می شود و قیمت محصولات بر آن مبنا محاسبه میگردد ارزش ریالی فروش کارخانجات پایین نگهداشته می شود و در نتیجه درآمد کاهش پیدا میکند، از سوی دیگر با ثابت نگه داشتن دستوری قیمت ها حاشیه سود پایین می آید و برآیند این دو باعث کاهش شدید نسبت سود کارخانه به قیمت ماشین الات می گردد و در دراز مدت این رویه باعث نابودی و استهلاک این صنعت خواهد شد.لذا در صورت ادامه سیاست‌های دستوری و تبعیض‌های دولتی باید شاهد فروپاشی تدریجی صنعت کشور در حوزه آرد باشیم.

در خصوص قیمت نان و نرخ‌گذاری سبوس

در صورتی که تا شروع فصل سرما که مصرف نهاده های دامی بالا می رود و بالطبع با افزایش تقاضا در بازار قیمت نهاده ها نیز بالاتر خواهد رفت ، اقدامی در راستای واقعی کردن نرخ نان صورت نگیرد متاسفانه نان ارزان ترین خوراک در دسترس برای دامداران خواهد بود. لذا به جهت جلوگیری از این موضوع از مسؤولین استدعا دارم در اسرع وقت در قیمت نان تجدید نظر فرمایند

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا