جوامع مختلف به سمت مصرف آن دسته از مواد غذایی حرکت کرده اند که انرژی و پروتئین مورد نیاز بدن را تامین می کند. طبق آمار سازمان های معتبر 50 درصد ایرانیان دارای مشکلات کمبود ریزمغذی ها هستند و منشاء گرسنگی پنهان را می توان سبد غذایی نامناسب خانوار بیان کرد. توجه به مسئله گرسنگی پنهان و تامین بخشی از آن از طریق قوت غالب جامعه یعنی نان، یکی از ضرورت های اجتناب ناپذیر مسئولان کشور است و رسیدن به این مهم در پروسه تولید صنعتی نان، قابل تحقق است.
از سوی دیگر دغدغه بسیاری از تولید کنندگان کیفیت پایین آرد و نان بوده است حال آنکه بخش عمده سرانه مصرف نان کشور ما، نان سنتی و مسطح است و لازمه تولید این نوع نان، گندم ضعیفی است که در اغلب مناطق کشور کشت می شود لذا همین ضرورت، دلیلی بر ضعیف ماندن گندم در طول ادوار متوالی شده است. بنابراین مسئله چالش برانگیز در صنعت گندم و آرد و نان صرفا نوع گندم نیست بلکه مسئله اساسی نوع نانی است که مردم عادت به مصرف آن کرده اند. نانی که درمانی برای رفع گرسنگی پنهان نبوده است.
مطلب فوق بخشی از مقدمه گفتگوی مهندس بابایی، مدیرعامل کارخانه سه نان با نشریه نگاشته است. وی در این شماره به بیان آخرین دستاوردهای کارخانه سه نان پرداخته است.
تولید نان لواش صنعتی پس از 10 سال تحقیق و توسعه
وی در ابتدا در خصوص فعالیت کارخانه سه نان گفت: کارخانه سه نان به عنوان اولین و بزرگترین کارخانه نان صنعتی کشور، با هدف تولید نان سالم و باکیفیت، سال ها تلاش کرد تا نان صنعتی واقعی را به دولت و مردم معرفی کند و در نهایت با بکارگیری ماشین آلات، فرمولاسیون و آنالیز آرد و تحت لیسانس تکنولوژی کاک هلند، به مروز زمان اعتماد مشتریان را جلب و آنها را به محصولات خود وفادار کرده است.
بابایی در خصوص ظرفیت تولید و نوع محصولات این مجموعه گفت: کارخانه سه نان با استفاده از گندم 900 تومانی و 2700 تومانی، دارای تولید روزانه 160 تن نان در قالب 16 تا 19 نوع محصول متفاوت است که در تمام ایران نیز توزیع دارد و می توان گفت تمام محصولات نان این شرکت از سوی مردم مورد مصرف قرار می گیرد چراکه هر نوع محصول دارای خمیر، رسپی، مواد اولیه، فرآوری، فرآیند تولید و ماشین آلات جداگانه و خاص است و از نظر مزه باهم تفاوت دارند.
همچنین یکی از محصولات خاص این مجموعه که حدود 9 سال طول کشید تا به توان تولید باکیفیت آن دست پیدا کنیم؛ نان مسطح لواش بود چراکه ماشین سازهای خارجی تجربه تولید نان بر روی خط تخت را نداشتند و پس از تحقیقات مشترک بسیار، تولید این نان با موفقیت به سرانجام رسید.
در کارخانه سه نان هیچ نوع ماده شیمیایی برای بهبود کیفیت آرد به کار گرفته نمی شود
مدیرعامل کارخانه سه نان در خصوص چگونگی تامین مواد اولیه با کیفیت اظهار کرد: باتوجه به اینکه کارخانه سه نان به کیفیت گندم، آرد و ارزش غذایی محصولات نان بسیار اهمیت می دهد و مخالف افزودن هرگونه مواد شیمیایی به آرد جهت بهبود کیفیت آن است لذا مجهز به لابراتوار جهت آنالیز آردهای دریافتی است و آرد غنی بدون هیچ گونه مواد شیمیایی را در تولید نان به کار می گیرد و از اختلاط گندم خارجی برای بهبود کیفیت آرد استفاده می کند. به همین دلیل با مصرف نان کامل سه نان، مشکل گوارشی پیدا نمی کنید و بخش مهمی از گرسنگی پنهان در میان مصرف کنندگان نیز رفع خواهد شد.
کرونا، دریچه ای جدید برای فرهنگسازی مصرف نان صنعتی
وی در ادامه به افزایش مصرف نان صنعتی در دوران کرونا اشاره کرد و گفت: در اروپا 98 درصد سرانه مصرف نان مردم را نان های صنعتی و 2 درصد دیگر را نان های مغازه ای که خمیر آن نیز در کارخانه تهیه می گردد، تشکیل می دهد اما متاسفانه این آگاهی در ایران بسیار دیر حاصل شد و همچنان نیز بسیاری از مردم، دانش مصرف نان صنعتی را ندارند و یا به سلامتی خود چندان اهمیتی نمی دهند اما بحران کرونا ناخواسته فرهنگ سازی و آگاهی لازم را میان مردم ایجاد کرد
به گونه ای که در این دوران کارخانه سه نان بی وقفه به تولید نان پرداخت و ظرفیت روزانه ما تا 180 و 190 تن رسید. جالب است مدیران دولتی در رسانه ها خود پرچمدار تبلیغ برای استفاده از نان صنعتی توسط مردم شدند و همین امر موجب افزایش مصرف نان صنعتی به عنوان نانی بهداشتی و بدون دخالت دست در میان جامعه شد.
احداث واحد دوم کارخانه سه نان تا دوسال آینده
بابایی در خصوص طرح های توسعه این شرکت خاطر نشان کرد: در حال حاضر با خرید حدود 33 هزار متر زمین در فاز سه شهرک صنعتی بهارستان به دنبال احداث واحد دوم سه نان هستیم که تا یک سال و نیم دیگر زمین را تحویل گرفته و اقدام به تجهیز و احداث این واحد خواهیم کرد. البته امیدواریم تحریم های اقتصادی کشور نیز حذف گردد تا امکان تامین ماشین آلات را در زمان مناسب پیدا کنیم.
به عنوان تولید کننده نان صنعتی، خواستار حذف سوبسید از هرگونه محصول هستم
وی با اشاره به اینکه در تمام دنیا هیچگاه دولت به تنهایی در اقتصاد یک کشور موفق عمل نکرده است و این بخش خصوصی است که می تواند نجات دهنده ی اقتصاد یک جامعه باشد، گفت: تا زمانیکه مدیریت صنعت گندم، آرد و نان از سوی دولت صورت گیرد؛ فعالیت بخش خصوصی کمتر و بخش دولتی بزرگ تر می شود. بنابراین بهتر است که یارانه نان مستقیم به قشر ضعیف جامعه ارائه گردد تا این امر منجر به ایجاد رقابت سالم، عزت نفس در تولید کننده و احترام به مصرف کننده شود. همانطور که در بحران کرونا شرکت های خصوصی اثبات کردند می توانند نیاز جامعه و مردم را تامین کنند و هیچ گونه کمبود و قحطی به وجود نیامد.
مدیرعامل کارخانه سه نان یادآور شد: به عنوان یک شهروند، کارآفرین و موسس اولین کارخانه نان صنعتی از دولت می خواهم که صنعت را آزاد کند تا مملکت و تولیدکننده را نجات دهد در غیر این صورت سهمیه دادن منجر به بی انگیزگی سرمایه گذاران و فرار کارآفرینان با انگیزه از سرمایه گذاری می شود.