ماشینآلات ایرانی و علت بیمهری مدیران داخل نسبت به آن چیست؟/ این روزها تامین ماشینآلات و تجهیزات خط تولید به یکی از معضلات صاحبان صنایع تبدیل شده است چراکه با ممنوعیت اختصاص ارز دولتی برای واردات تجهیزات خارجی، بسیاری از واحدها برای تامین قطعات خط تولید خود سردرگرم شدهاند و گروهی دیگر به دلیل افزایش شدید قیمت ماشینآلات خارجی مجبور به استفاده از تجهیزات ساخت داخل شدهاند. نگاشته برای آگاهی از وضعیت تولیدات و تجهیزات ساخت داخل میزبان سیدمحمدمهدی هادوی، رئیس مرکز ساخت داخل، ماشینسازی و تجهیزات، خانم مهندس یزدانی فر، مدیر گروه ماشین آلات و آقای مهندس صدیق، مدیرگروه تجهیزات مرکز ساخت داخل، ماشین سازی وتجهیزات صمت شده است.
ماشینآلات ایرانی و علت بیمهری مدیران داخل نسبت به آن چیست؟
به گفته دکتر هادوی کیفیت محصول نهایی به ویژه در صنایع غذایی و آردسازی یکی از چالشهای مهم در استفاده از ماشینآلات و تجهیزات ساخت داخل است چراکه تولیدکنندگان این صنایع خواهان تولید محصولی با کیفیت و قابل رقابت با محصولات مرغوب خارجی برای مصرف داخل و صادرات آن هستند. لذا ترجیح مدیران این صنایع استفاده از تجهیزات خارجی با ریسک پایین است که بتواند کیفیت محصول تولیدی آنان را تضمین کند. این در حالی است که کیفیت بسیاری از ماشین آلات و تجهیزات داخلی مناسب و بدون مشکل است.
مهندس یزدانیفر با اشاره به عدم اختصاص ارز دولتی برای واردات ماشینآلات و تجهیزات گفت: بر اساس مصوبه هیئت دولت، ارز دولتی تنها به گروهی از کالاهای خاص و اساسی تعلق میگیرد و در اکثر موارد، صاحبان صنایع برای واردات ماشینآلات و تجهیزات باید از ارز صادراتی و یا ارز اشخاص استفاده کنند. همچنین آن دسته از صاحبان صنایع که در سالهای گذشته اقدام به واردات تجهیزات خارجی کردند و اکنون نیازمند دریافت خدمات ضمانتی محصولات و قطعات یدکی هستند، میتوانند برای واردات این اقلام از ارز نیمایی استفاده کنند.
حدود 40 درصد ماشینآلات صنعت آردسازی خارجی است
دکتر هادوی با اشاره به وابستگی 40 درصدی صنعت آردسازی به ماشینآلات خارجی گفت: در حال حاضر صنعت ماشینسازی و تجهیزات کشور قادر است تا 60 درصد نیاز واحدهای آردسازی را از طریق تولیدات داخل تامین کند. البته در خصوص دیگر ماشین آلات و تجهیزات نیز تولید صورت می گیرد اما نیاز به بازار خارجی همچنان وجود دارد. همچنین بیش از 90 درصد نیاز ماشینآلات صنعت کشاورزی نیز از تولیدات داخل تامین میشود.
ریسک پذیری پایین؛ عامل مزیتی تجهیزات خارجی نسبت به ماشینآلات ایرانی
دکتر هادوی در خصوص علت تمایل مدیران داخلی برای استفاده از تجهیزات ایرانی اظهار کرد: در بخش دولتی، مدیران برای راهاندازی خط تولید و اجرای آن در زمان مدیریت خود، استفاده از ماشینآلات با ریسک پایین را مدنظر قرار میدهند. از سوی دیگر مدیران بخش خصوصی نیز برای بهرهوری فوقالعاده از محصولات خود و دستیابی به بازارهای صادراتی، استفاده از تجهیزات با اعتبار بینالمللی لازم را در اولویت قرار میدهند و این عوامل سبب شده است که استفاده از تولیدات داخل به جایگاه واقعی خود دست نیابد. لذا وزارت صمت همواره در تلاش است تا با همکاری مشترک با برندهای معتبر بینالمللی و یا به صورت میانبر برای تولیدکنندگان ایرانی مسیری را در جهت افزایش کیفیت تولیدات داخل فراهم نماید.
مهندس صدیق با اشاره به اینکه وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صمت باید برای ارتقا صنعت ماشینسازی داخل به صورت همسو سیاستهایی را تبیین کنند، گفت: پرداخت تسهیلات بانکی به واحدهای تولیدکننده یکی از سیاستهای مهمی است که باید برای رشد ماشینسازی کشور صورت بگیرد چراکه در صورت عدم اجرای سیاستهای همسو باید شاهد خلل در روند اجرای برنامهریزی و استراتژی بلند مدت واحدهای تولیدی باشیم.
ایجاد سیستم انگیزشی و اقناع برای خرید تجهیزات ایرانی را مستلزم رشد این صنعت است
مهندس صدیق، ایجاد سیستم انگیزشی و اقناع برای خرید تجهیزات ایرانی را مستلزم رشد این صنعت دانست و افزود: کیفیت برخی از تجهیزات ایرانی در بسیاری از موارد با محصولات اروپایی قابلیت برابری دارد که متاسفانه به دلیل ضعف فرهنگ عمومی کشور در این زمینه باید اقدامات گوناگونی برای اعتماد بخشی به جامعه برای استفاده از تولیدات داخل صورت بگیرد.
دکتر هادوی خاطرنشان کرد: مرکز ساخت داخل، صنایع ماشینسازی و تجهیزات وزارت صمت با برگزاری جلسات متعدد با انجمنهای مرتبط با ماشینسازان صنایع غذایی و کشاورزی درصدد است تا سند سیاستگذاری ماشین آلات و تجهیزات صنایع غذایی و کشاورزی را تدوین کند. لذا تمام فعالان این صنعت که علاقهمند به حضور در جلسات کمیته راهبری صنعت میباشند، میتوانند با وزارت صمت تماس بگیرند.
خبرنگار: فاطمه بغدادی